|

Milyar dolarlık fonlar sukuk kâğıdı bekliyor

Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkanı Mohammad Al Omar, faizsiz esasa göre çalışan Körfez bankalarının likidite fazlalığı oluştuğunu belirterek, bu fonların Türkiye'ye gelmesinin sukuk tahvili çıkarılmasına bağlı olduğunu kaydetti

Yılmaz Yıldız
00:00 - 30/04/2009 Perşembe
Güncelleme: 01:52 - 30/04/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Milyar dolarlık fonlar  sukuk kâğıdı bekliyor
Milyar dolarlık fonlar sukuk kâğıdı bekliyor

Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkanı Mohammad Al Omar, Körfez ülkelerinde likidite fazlalığı oluştuğunu belirterek, Türkiye'nin sukuk tahvili çıkarmadan bu fonları çekmesinin zor olduğunu kaydetti. Kuveyt Türk'ün, Körfez ve Avrupa Bankaları'ndan sağladığı 115 milyon dolarlık murabaha sendikasyonu anlaşması, toplantıyla kamuoyuna duyuruldu.

TÜRKİYE ÇOK CAZİP

Al Omar, Kuwait Finance Hause olarak en son Almanya'da 120 milyon dolarlık sukuk çıkardıklarını belirterek, “Türkiye'nin önünde bu alanda büyük bir fırsat var. Yatırım açısından Türkiye çok cazip. Ancak faizsiz çalışan bankalar açısından yeterli finansal enstrüman yok. Krizde bazı ülkeler, bazı firmalar zarar etti ancak İslami bankalarda durum öyle değil. Biz kaldıraç kullanmayız, öz varlıklarımızın 32 katı kredi kullanmayız. O yüzden ciddi likidite fazlamız var. Türkiye bu fırsatı kaçırmamalı" dedi.

SUKUK VARSA BİZ VARIZ

Fonların gelmesi için Gelire Endeksli Senetler'in yeterli olup olmadığı sorusuna Al Omar, "GES'e de iyi bir talep geldi ama prensip olarak sukuk tahvilleriyle ilgileniyoruz. Sukuk varsa biz varız. Türkiye'de sukuk tahvili çıkarılması durumunda, sadece KFH olarak 500 milyon doların üzerinde fon getirebiliriz. Kuveyt ve diğer ülkelerdeki potansiyelle bu rakam çok büyük miktara ulaşabilir” şeklinde konuştu. Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan ise libor+2,5 maliyetle sağlanan murabaha kredisinin, özellikle döviz pozisyonu açık olan reel sektör firmalarının sendikasyon yenileme ihtiyacında kullanılabileceğini kaydetti.


115 milyon dolarlık kaynak

Kuveyt Türk'ün Bahreyn Şubesi aracılığıyla Libor + % 2,5 ile fiyatlandırılan ve 1 yıl vadeli olarak temin edilen sendikasyon kredisinin, kaynak ihtiyacı olan Türk müteşebbis ve işletmelerine kullandırılacağı açıklandı. Sukuk, uluslararası sermaye piyasalarında finansmanı artırmak için geliştirilen önemli finansal araçlardan. Faizsiz bankacılık ilkelerine uygunluğuyla da ilgi görüyor.




15 yıl önce