|

MİT Külliye’ye bağlandı

694 sayılı KHK’daki en dikkat çeken madde, MİT’in Cumhurbaşkanına bağlanması oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 26/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 08:26 - 26/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
MİT Külliye’ye bağlandı
MİT Külliye’ye bağlandı

Buna göre Milli İstihbarat Teşkilatı tamamıyla Cumhurbaşkanına bağlanırken, daha önce MİT Müsteşarı’nın başkanlığını yürüttüğü Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu’na (MİKK) bundan böyle Cumhurbaşkanı başkanlık edecek. MİKK, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının, belirtilen görev ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesiyle ilgili koordinasyonu sağlamak ve istihbarat çalışmalarının yönetilmesinde temel görüşleri oluşturmak gibi görevler ifa edecek. Yani MİKK, Türkiye’nin istihbaratında çatı yapılanma olacak. Kurulun sekretarya hizmetleri MİT Müsteşarlığı tarafından yürütülecek. MİKK üyelerinin ayrıntılı görev ve yetkileriyle çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenecek.

SORUŞTURMA İZNE BAĞLI

Kararnameyle birlikte MİT Müsteşarı hakkında soruşturma açılması Cumhurbaşkanı iznine tabi tutuldu. Soruşturma izni verilmesi veya verilmemesi kararlarına karşı 10 gün içinde Danıştay Birinci Dairesi’ne itiraz edilebilecek. İtirazlar öncelikle incelenecek ve en geç 3 ay içinde karara bağlanacak. Verilen kararlar kesin olacak. İzin verilmesi üzerine soruşturma Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yapılacak. Ayrıca MİT, bundan böyle Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisinde de her türlü istihbarat faaliyetinde bulunabilecek. Resmi Gazete’de yayınlanan KHK’lar Teşkilat’a, bakanlık ve TSK personeli hakkında kıta içinde veya kıta dışında her türlü araştırma yapabilme yetkisi getirdi.

Takas serbest

Türk vatandaşları hariç olmak üzere tutuklu veya hükümlü bulunanlar, ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı nedeniyle cezalandırılmayacağı, onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulmayacağı ya da işkence ve kötü muameleye maruz kalmayacağına ilişkin güvenceler bulunması kaydıyla milli güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Dışişleri Bakanının talebi üzerine Adalet Bakanının teklifi ve Cumhurbaşkanının onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilecek veya başka bir ülkede tutuklu ya da hükümlü bulunanlar ile takas edilebilecek.


Lojman hizmeti 10 yıla çıktı

*Jandarma Genel Komutanlığında istihdam edilmek üzere alınan uzman erbaşlardan komutanlıkta üç yıllık hizmet süresini tamamlayanlar askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Üç yıllık süreyi tamamlamadan ilişiği kesilenler ise askerlik hizmetlerini yerine getirecek.

*Şehit ve gazi olanların ailelerinin kamu konutlarından yararlanma hakkı -herhangi bir kira bedeli ödemeksizin- bir yıldan 10 yıla çıkartıldı.

*TSK’da hukuk sınıfı kurulacak. Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın hukuk hizmetleri, kurulacak hukuk sınıfına mensup subaylar tarafından yürütülecek.

*Hukuk sınıfı subay ihtiyacı, hukuk fakültesini bitirenlerle muvazzaf veya sözleşmeli subaylardan hukuk fakültesi mezunu üsteğmenle binbaşı rütbesinde bulunanlar arasından, açılacak sınavla karşılanacak.


#KHK
#Kararname
#Lojman
#MİT
#Cumhurbaşkanlığı
7 yıl önce