|

MİT'e yeni görev

Hükümet iç ve dış saldırıların hedefi olan MİT'in elini yasayla güçlendirecek. TBMM sunulan teklife göre savcılar, kurumun bildirmesi durumunda MİT'in faaliyetleri hakkında işlem yapamayacak. MİT sınır ötesi görevlerde bulunabilecek. Kurum milli güvenlik için her kurum kişi, örgüt ve istihbarat servisi ile görüşebilecek.

Kezban Bülbül
00:00 - 20/02/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:53 - 19/02/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
MİT'e yeni görev
MİT'e yeni görev

Adana'da MİT tırlarına yapılan jandarma baskını tartışılmaya devam ederken, AK Parti, MİT ile ilgili bir kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. MİT Kanunu'nda bazı değişiklikler yapan teklife göre, savcılar MİT'in faaliyetleri ve MİT mensuplarına ilişkin bir ihbar aldıklarında MİT ile temasa geçecekler, konunun MİT'in görev alanında olduğu anlaşıldığında veya belgelendirildiğinde, başka bir işlem yapamayacaklar. MİT'e sınır ötesi görevler de verilebileceğine yönelik düzenlemenin yer aldığı teklife göre MİT, yabancı unsurların ülkenin iletişim güvenliğini tehdit eden faaliyetlerini engellemek üzere çalışma yapabilecek.

SINIR ÖTESİ GÖREV VERİLEBİLECEK

AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ile Çankırı Milletvekili İdris Şahin tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan teklif 15 maddeden oluşuyor. Teklif ile, MİT Kanunu'ndaki 'devletin güvenliği ile ilgili istihbarat hizmetlerinden başka hizmet istikametinde yöneltilemez' hükmüne 'sınır ötesi görevler hariç olmak üzere' ibaresi ekleniyor. Böylece MİT'e sınır ötesi görevler verilmesine imkan tanınıyor.

ÇÖZÜM YASALLAŞIYOR

Kurumun çözüm süreci için İmralı ve Kandil'le yapılan görüşmeler yasal zemine kavuşuyor. Teklifle MİT, milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş ile tüm örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurabilecek, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulayabilecek

KURUL BAŞKANI BAŞBAKAN

Halen MİT Müsteşarının başkanlığında olan Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu'nun (MİKK) başkanı Başbakan olarak değiştiriliyor. Kanun teklifine göre MİKK Başbakan'ın belirleyeceği bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerinden oluşacak. Kararlar Başbakan'ın onayına sunulacak. Kurul kararları bağlayıcı olacak.

YALAN MAKİNASI KANUNDA

Teklifte MİT'in yetkileri genişletildi. MİT, yabancı unsurların ülkenin ve vatandaşların iletişim güvenliğini tehdit eden faaliyetlerinin engellenmesine yönelik çalışmalar yapabilecek, telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek, MİT'te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini belirlemek için yalan makinası kullanabilecek.

DİNLEME TEK MERKEZDEN DEĞİL

Kanun teklifi ile MİT Kanunu'nda telefon dinlemesi ve iletişimin tespitinin tek bir merkezden (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) yapılmasıyla ilgili hüküm değiştirilerek, buna 'MİT tarafından kurulan merkez' ifadesi de eklendi. Böylece MİT iletişimin tespiti ile ilgili faliyetlerini TİB'in yanısıra kendi kuracağı bir merkez üzerinden de yürütecek.

MİT belgesi temin edene ağır ceza

MİT'a ait bilgi ve belgeleri yetkisiz olarak temin eden, çalan, üzerinde sahtecilik yapan, yok eden kişilere verilecek cezalar artırılıyor. Mevcut kanunda bu konuda 2 yıldan 8 yıla kadar ceza öngörülürken kanun teklifinde bu konuda 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmesi düzenleniyor. İlgili maddeye yapılan eklemeyle MİT mensuplarına ilişkin bilgi ve belgeleri ele geçirenler için de 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

HUKUKİ SORUMLULUK YOK

MİT Kanunu'nun 28. maddesinde yapılan değişiklikle, 'Bu kanunda MİT'e verilen görev ve yetkiler çerçevesinde yapılan her türlü talep öncelikli olarak yerine getirilir, bu talepleri yerine getirenlerin hukuki ve cezai sorumluluğu doğmaz' hükmü getirildi.

MİT başkanı Yargıtay'da yargılanacak

Kanun teklifi ile MİT mensuplarının soruşturulması ve yargılanması ile ilgili yeni düzenlemeler getiriliyor. Buna göre savcılar MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında MİT ile temasa geçecekler, konunun MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunun anlaşılması veya belgelendirilmesi durumunda başka bir işlem yapılmayacak. İsimsiz, imzasız, adressiz yahut takma adla yapıldığı anlaşılan ya da belli bir olayı ve nedeni içermeyen, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikayetler işleme konulmayacak. MİT Müsteşarı hakkındaki yargılama Yargıtay'da yapılacak. MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken başka kişilere verdikleri zararlar idare tarafından karşılanacak.


10 yıl önce