|

Moda öksüz kaldı

Vakko'nun kurucusu, ünlü iş adamı Vitali Hakko vefat etti. Beyoğlu'na hayranlığı ile bilinen Hakko, çalışma hayatına İstiklal Caddesi'nde açtığı küçük bir şapka dükkanıyla başladı, Vakko ile zirveye çıktı.

İstihbarat Servisi
00:00 - 12/12/2007 Çarşamba
Güncelleme: 00:31 - 12/12/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Moda öksüz kaldı
Moda öksüz kaldı

Vakko'nun kurucusu, ünlü iş adamı Vitali Hakko vefat etti. Rahatsızlandığı için önceki akşam Amerikan Hastanesine kaldırılan Hakko, yapılan müdahalelere rağmen gece yarısı hayatını kaybetti. Hakko'nun ölüm haberi, Vakko'nun internet sitesinde, siyah zemin üzerinde yer alan “Vakko'nun kurucusu, Vakko ailesinin değerli büyüğü, sayın Vitali Hakko'yu kaybettik. Acımız sonsuzdur” ifadeleriyle duyuruldu. Hakko'nun cenazesi, bugün toprağa verilecek. Alınan bilgiye göre, Vitali Hakko için yarın saat 10.00'da Merter'deki Vakko Fabrikasında bir tören düzenlenecek. Hakko'nun cenazesi, daha sonra Neve Şalom Sinagogunda yapılacak dini törenin ardından Ulus Musevi Mezarlığındaki aile kabristanlığında defnedilecek.

DAİMA EN İYİYİ HEDEF ALMAK

Hakko, kendi ifadesiyle, “Daima en iyi hedef almak” anlayışının bir ürünü olan Vakko'yu kurdu. Batı'daki örnekleri ile kıyaslanabilecek mükemmellikteki, dönemi için çok ileri nitelikte entegre bir tesis olan Vakko Fabrikası'nı gerçekleştirdi, modern fabrika konusunda Türkiye'deki ilk örneklerinden birini oluşturdu. Hakko için güzel sanatlar, modanın ayrılmaz bir parçasıydı. Bu bakışla, fabrikayı ünlü sanatçıların çok sayıda eseri ile bezedi.


Şen Şapka'dan Vakko'ya

Vitali Hakko, Beyoğlu'nda küçük bir şapka dükkanıyla başladığı çalışma hayatında kurduğu Vakko'yu zirveye taşıdı. Yaşamının son günlerine kadar çalışmasını sürdüren Vitali Hakko, “Hayatım Vakko” adlı anı kitabında mücadelesini şöyle anlatıyor: “Ben sıfırdan bile başlamadım. Başladığım nokta sıfırın çok altındaydı.” Hakko, “Benim kuşağımın birçok iş adamı, işe sıfırdan başladığını söyler. Ben sıfırdan bile başlamadım. Başladığım nokta sıfırın çok altındaydı. Ne var ki ben de benim kuşağımın birçok iş adamı da bambaşka koşullar içinde yetiştik. İyi niyetten, umuttan, geleceğe ve kendimize olan güvenden, becerimizden başka hiçbir sermayemizin olmadığı bir dönemde kendi kendimize yetiştirdik. Genç Cumhuriyet'in ilk kuşağıydık.” Vitali Hakko, 1930'lu yılların başında, daha sonra Vakko'nun temelini oluşturacak olan ilk küçük işini, bir kadın şapkası mağazası olan “Şen Şapka”yı kurdu. Hakko, “Giyim kuşam bir renktir, bir şenliktir. Bu nedenle bizim markamız Şen Şapka'dır” diyordu.


Uzun bir aşk hikayesi

Gerçek bir Beyoğlu tutkunu olan Hakko, Beyoğlu için “Uzun bir aşk hikayesidir” diyordu. 1962 yılında, Türkiye'nin de ilk modern moda merkezi olan ilk Vakko mağazasını Beyoğlu'nda açtı. 1980'li yıllarda “Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği'nin kurulması için çaba gösterdi.

Beyoğlu onun için bir “ideal” idi. Bir idealist olan Hakko, hep bir idealin peşinden koşarak, dünyanın bir köşesinde görüp beğendiği iyi ve güzel şeylerin, kendi ülkesinde de olması için çaba göstererek yaşadı. Hakko, meslekte, bütün hayatını verdiği Vakko'da son günlere kadar çalışmakla geçti.


Kumaşlar arasında geçen ömür

Vitali Hakko'nun 6 arkadaşıyla kurduğu Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'noen yapılan yazılı açıklamada, Türk hazır giyim sektörünün duayenlerinden olan Vitali Hakko'yu kaybetmenin derin üzüntüsü içinde bulunulduğu belirtilerek, “Bir asra yakın ömrünün tamamını kumaşlar ve giysiler arasında geçiren Hakko, ulu bir çınar gibi daima geniş çevresini de kucaklamıştır” denildi


Yeniliklerin öncüsü oldu

Vitali Hakko, başarılı meslek yaşamı boyunca, gerek Vakko çatısı altında gerek Türk hazır giyim ve moda sektöründe çok sayıda yeniliğe öncülük etti. Hakko'nun, mağazalarda pazarlıkla satışa son verilmesi, gelişi güzel indirimlerin yerini düzenli ve resmi indirim günlerinin alması, satılan bir malın geri alınması gibi bugün “müşteri mutluluğu” adıyla artık yerleşmiş olan uygulamalarının Türkiye'de başlatılmasında büyük payı oldu. Hakko, batının en ünlü modacıları ve giyim markalarıyla işbirliği kuran ilk iş adamı oldu. Lider kişiliğiyle, başka iş alanlarında çalışan yetenekli insanları keşfederek, sektöre kazandırdı.


16 yıl önce