|

Moldova’ya FETÖ uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "FETÖ, devletimizin bütün kademelerine sızmış bir terör örgütüdür. Bu terör örgütü, aynı çalışmalarını şu anda Moldova'da da yapmak, devletin kademelerine sızmak suretiyle burada da aynı adımları atabilir" uyarısında bulundu. Erdoğan, Ziraat Bankası ile Halk Bankası'nın bu ülkede şube açacağını söyledi.

Haber Merkezi
04:00 - 18/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:41 - 18/10/2018 Perşembe
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon
​Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda baş başa ve heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan ve Dodon konuşmaları öncesinde iki ülke arasında Stratejik Ortaklık Açıklamasını imzaladı. Ziyaretinin Cumhurbaşkanı nezdinde resmi ziyaret olarak, merhum Süleyman Demirel'den sonra 19 yıl aranın ardından gerçekleştirildiğini ifade eden Erdoğan, "Moldova'nın toprak bütünlüğünün, egemenliğinin korunması bizim için çok ama çok önemli. Bölgedeki barış ve istikrar ortamı ancak bu şekilde sürdürülebilir" dedi.

İLİŞKİLERİMİZ SINIF ATLAYACAK

Gagavuz Türklerinin yaşadığı Gagavuzya'nın Moldova ile ilişkilerde özel bir konumu olduğuna işaret eden Erdoğan, Gagavuz Türklerini ilgilendiren yasal değişikliklerin, bir an önce hayata geçirilmesine verdikleri önemi Cumhurbaşkanı Dodon ile görüştüklerini anlattı. Erdoğan, şöyle devam etti: "Az önce Cumhurbaşkanıyla beraber imza attığımız Stratejik Ortaklık Açıklaması yalnızca bir kağıt parçasından ibaret değildir. Bu şekilde ilişkilerimiz adeta sınıf atlayarak, stratejik ortaklık seviyesine çıkarılmıştır. Böylece iki ülke arasında iki yılda bir toplanması öngörülen yüksek düzeyli stratejik iş birliği mekanizması kurulmuş olacaktır.

DESTEK BEKLİYORUZ

Stratejik ortaklar birbirlerini hayati çıkarlar söz konusu olduğunda tereddüt etmeden desteklerler. Özellikle FETÖ ile ortak mücadelemizde Türk halkının Moldovalı dostlarından beklentisi, gereken desteği tereddütsüz bir şekilde gösterebilmesidir. Bu haklı mücadeleye kara çalmak isteyenleri, Türkiye-Moldova dostluğuna yakışacak şekilde hareket etmeye davet ediyorum." Erdoğan, 15 Temmuz gecesi 251 şehit, 2 bin 193 yaralı ve gazi olduğunu hatırlatarak, "Bu terör örgütü, aynı çalışmalarını şu anda Moldova'da da yapmak, devletin kademelerine sızmak suretiyle burada da aynı adımları atabilir" diye konuştu.


Cumhuriyet Nişanı tevcih edildi

Moldova Cumhurbaşkanı Dodon, konuşmaların ardından Türkiye ile Moldova arasındaki dostluk ilişkileri ile çeşitli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi ve aynı zamanda Moldova'ya verdiği destekten dolayı Erdoğan'a Cumhuriyet Nişanı tevcih etti. Erdoğan ve Dodon daha sonra TİKA tarafından restorasyonu yapılan Cumhurbaşkanlığı bahçesinde bulunan ve üzerinde "Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı binası Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteği ile yenilenmiştir" ifadesinin bulunduğu anıt taşının açılışını yaptı. İki cumhurbaşkanı daha sonra Cumhurbaşkanlığı bahçesine kendileri adına dikilen çınar ve kırmızı meşe ağaçlarına toprak atarak, can suyu verdi.


Gagavuz taahhüdü

Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon, "Türkiye, milli çıkarlarımızın korunması ve iyi ilişkiler kurma hususunda önemli örnek" dedi. Dodon, "Her alanda, özellikle de ekonomik alanda çok iyi ilişkiler içindeyiz. Türkiye'nin ülkemizin kalkınmasına yönelik desteğine teşekkür ederiz. Türkiye, Moldova'nın istikrarlı ve güçlü olmasına katkıda bulundu. Milli yasaların Gagavuz özerkliğinin de öngörüleceği şekilde anayasaya alınması gerektiğini söylüyorum. Geçen sene parlamento Gagavuz özerkliğini dikkate almayan ve herkes tarafından kabul edilmemiş yasaları geçirdiğinde ben bunları reddettim. Bütün yasaların ve özerklik garantilerinin çok yakın sürede anayasamızda yer almasını istiyorum. Bunun için şahsım adına size taahhütte bulunuyorum. 24 sene önce biz bunu hep birlikte gerçekleştirdik ve bu böyle kalacak" dedi. Dodon, Türkiye’nin Gagavuz (Gökoğuz Özerk Bölgesi) ve Kişinev’de anne ve çocuk hastanesi ile Moldova’nın sembolü niteliğinde olan, darbe sonrası zarar gören Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın tamiri için yardımları nedeniyle Erdoğan'a teşekkür etti.

iki bankadan Moldova’ya şube

Erdoğan, mevkidaşı Dodon'un Moldova'da Türk bankalarının şube açması ve Stefan Cel Mare'nin kılıcının ya aslını ya da replikasının Moldova'ya getirilmesi için desteğini rica etmesi üzerine, "Önce bankalarımızla ilgili, iki devlet bankası; Halk Bankası ve Ziraat Bankası, elemanlarını buraya göndermek suretiyle bir çalışma yaptılar. En kısa zamanda bu iki bankamızdan biri veya ikisi Moldova'da şubelerini açacaklar. Moldova halkı için ulusal ve uluslararası alanda özellikle finans naklini rahatlatmış olacaklar. Kılıç meselesiyle ilgili özellikle onun da talimatını Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı arkadaşıma verdim. Bir tanesini Romanya'ya verdik, bir replika da Moldova'ya yaptırılmak suretiyle sizlere en kısa zamanda onu yetiştireceğiz" dedi.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Moldova
6 yıl önce