|

Moody's ile S&P kardeşmiş

Kredi derecelendirme kuruluşlarının üzerindeki gölge kalktıkça arkasından şaşırtan bir yapı ortaya çıkıyor. Dünyanın en büyük iki kredi derecelendirme kuruluşundan S&P ile Moody's'in sahipleri aynı isimler.

00:00 - 1/12/2011 الخميس
Güncelleme: 15:23 - 1/12/2011 الخميس
Yeni Şafak
Moody's ile S&P kardeşmiş
Moody's ile S&P kardeşmiş

Sabah Gazetesi'nin, verdikleri notlarla dünya ekonomisi ve ülkelerin kaderini belirleyen kuruluşların arkasında kimlerin olduğuna ilişkin yazı dizisi devam ediyor.


Gazetenin Dünkü yazısında Moody's'in gerçek patronlarının paradan para kazanan Wall Street baronları olduğunu anlattı. Yatırımı yapanla notu verenin aynı kişiler olduğunu yazdı. Bu kişilerin siyasi ve dinsel lobilerle yakın olduğunu gündeme getirdi. Bugün de yazdılar. Çünkü aldıkları kararlar ve yaptıkları açıklamalarla liderlerden sokaktaki vatandaşa kadar hemen herkesin ekonomik durumunu etkileyen Moody's ve Standard&Poors'un (S&P) ortakları yine aynı isimler çıkıyor.


SEKİZ ORTAK AYNI

S&P'nin ortaklarıyla Moody's'in ana ortakları neredeyse birebir aynı. Bu ortaklar her iki şirkette de kontrolü elinde tutuyor. Halen, S&P şirketinin yüzde 100 sahibi olarak gözüken dünyanın en büyük finans ve yayıncılık kuruluşlarından biri McGraw- Hill. Ancak McGraw- Hill'in ortaklık yapısına bakınca tanıdık isimler karşımıza çıkıyor. McGraw-Hill'in büyük hissedarlarından sekizi Moody's ile aynı. Moody's ile S&P'nin ortaklarının kesişim kümesinde Capital World Investors, Vanguard Group, State Street Global, BlackRock Institutional, T. Rowe Price Associates ve AllianceBernstein var.


Başında üçüncü kuşak McGraw var

1888'de kurulan ve dünyanın en büyük finansal bilgi ve eğitim firmalarından biri olan McGraw-Hill Companies'in markaları arasında Standard & Poor's dışında McGraw-Hill Education, Platts enerji bilgi sistemleri ve J.D. Power var. New York merkezli şirketin 40 ülkede 280 ofisi var. Satışları ise 2010'da 6.2 milyar dolara kadar çıktı. Şirketin başında ise Başkan ve CEO olarak Harold McGraw III var. 21 bin çalışanı yöneten McGraw, yüzyıldan uzun bir süredir küresel piyasalar hakkında bilgi ve analiz üreten bir geleneğin üçüncü kuşak temsilcisi.


İnsanlar onu bestseller yazar olarak biliyor

John C. Bogle'ın firması Vanguard Group Moody's'te yüzde 5, McGraw-Hill'de ise yüzde 4.6'lık paya sahip. 1929 doğumlu olan Bogle bir bestseller ekonomi yazarı. Artık klasik olarak tanımlanan kitaplarının basımını ise McGrawHill yapıyor. 1974'te Vangaurd'ı kuran Bogle Time tarafından dünyanın en güçlü 100 kişisinden biri seçildi. Fortune dergisi tarafından is e 220'inci yüzyılın Devleri' arasında gösterilen bir isim. Şirketlerinin 170 fonda aktif toplamı 1.6 trilyon doları yöneten Bogle şu anda emekli. Altı çocuğu ve 12 torunu var.


Amerika'nın en etkili isimlerinden biri

S&P'de en büyük kurumsal ortağın payı yüzde 10.3 ile Capital World Investors. Moody's'in de ana ortakları arasında yer alan şirketin sahipleri çalışanları. Internet sitesinde 350 ortağı bulunduğunu açıklayan ve bunların tamamının şirket çalışanı olduğunu yazan Capital World Investors'ın gözönündeki başrol oyuncusu ise James F. Rothenberg. Cumhuriyetçilerin en önemli destekçilerinden biri olan James F. Rothenberg Amerika'nın en etkili isimlerinden biri olarak gösteriliyor. Aynı zamanda bir çok büyük kuruluşun ve think thank'lerin de üyesi. Capital World Investors grubu 1931'de Amerika kökenli bir Yahudi olan Jonathan Bell Lovelace tarafından kuruldu. Şirketin uluslararası bir çok markada yatırımları bulunuyor.


Oppenheimer da ortaklar arasında

Moody's'ten farklı olarak S&P'de ortak olarak 1870'de kurulan bir iştiraki Oppenheimer- Funds var. Oppenheimer- Funds 1960'dan beri faaliyet gösteriyor. Şu andaki sahibi Massachusetts Mutual Life Insurance Company. Kurucuları arasında Leon Levy var. Yahudi bir yatırım uzmanı. Aynı zamanda dünya çapında dahi yatırımcı olarak gösteriliyor.


Moody's ve S&P'nin 8 büyük ortağı aynı

Berkshire Hathaway Inc. %12.8

ValueAct Cap i tal %7.5

Neuberger %2.7

Blackrock Fina n ci a l M . %1.6

Capital World Investors Moody's % 12.6 S&P % 10.3

Vanguard Group Inc. Moody's % 5 S&P % 4.6

State Street Global Moody's %5 S&P % 4.3

BlackRock Institutional Moody's % 3.7 S&P % 4

T. Rowe Price Associates Moody's %5 S&P % 3.2

Alliance Bernstein Moody's % 3.9 S&P % 1.7

Independent Franchise Partners Moody's % 2.5 S&P % 1.9

INTECH Investment Moody's % 1.9 S&P % 1.3

Oppen heimer- Funds % 4

JANA Partners % 3.5

Dodge & C o x % 3.2

Fiduciary Man. % 2.4

Morgan St anley % 2.2

Ontario Teachers P. % 2.3

٪d سنوات قبل