|

Mübarek Gazze için İstanbul'a geliyor

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Gazze krizini görüşmek üzere bu hafta Ankara'ya geliyor. Yarın İstanbul'da olması beklenen Mübarek'e Mısır'ın görüşmelerdeki rolüne yardımcı olacak adımlar konusunda işbirliğine açık olduğu mesajı verilecek

00:00 - 10/02/2009 Salı
Güncelleme: 01:51 - 10/02/2009 Salı
Yeni Şafak
Mübarek Gazze için İstanbul'a geliyor
Mübarek Gazze için İstanbul'a geliyor

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Avrupa turu çerçevesinde Türkiye'ye de gelecek. Avrupa ülkelerini de kapsayan bir tura çıkan Mısır Devlet Başkanı'nın ana gündemi Gazze'de ateşkes sonrası düzenlemeler. İstanbul'da yapılacak müzakerelerin odağında Filistinli gruplar Hamas ve Fetih'in uzlaşmasına yönelik görüşmeleri ve Gazze'de kurulacak geçici mekanizma olacak. Görüşmelerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Arap ülkeleri arasındaki ayrılığın giderilmesi için Mısır'ın da üzerine düşeni yapmasını istemesi bekleniyor.

Dün Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir araya gelecek olan Mübarek daha sonra İtalya'ya geçecek. İtalya'dan sonra Türkiye'ye gelmesi beklenen Mübarek'in gündeminde ağırlıklı olarak Filistin sorunu var. Mısırlı yetkililer, Mübarek'in görüşeceği liderlerle Filistinli gruplar arasında uzlaşma, İsrail-Filistin barışı, Gazze'nin yeniden imarı, Mısır-Gazze sınırının kontrol edilmesi gibi konular da bulunuyor.

GAZZE'NİN İMARI

Mübarek son olarak 2007 yılında Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de göreve geldiğinde ziyaret ettiği ilk ülkeler arasında Mısır'a da yer vermişti. Mübarek bu tur çerçevesinde gelecek Mart ayında Gazze'nin imarı için düşündüğü uluslararası bir zirveye de destek sağlamaya çalışıyor.


15 yıl önce