|

Muhammed garip kaldı

Gazze'ye geçen sene bomba yağdıran İsrail, katliamda anne babasını kaybeden 10 yaşındaki Muhammed İbrahim ve diğer yetimlerin İstanbul'a gelmesine bile tahammül edemedi. Lübnan'da mülteci bir diğer Gazze mağduru Maya tepkisini gözyaşlarıyla gösterdi: “Kardeşlerim nerede?”

Oktay Mehmet
00:00 - 18/10/2009 Sunday
Güncelleme: 02:44 - 18/10/2009 Sunday
Yeni Şafak
Muhammed garip kaldı
Muhammed garip kaldı

Birleşmiş Milletler'in Gazze saldırıları nedeniyle savaş suçlusu ilan ettiği İsrail, Tükiye'nin İsrail'in de katıldığı “Anadolu Kartalı” tatbikatını iptal etmesi ve TRT'de yayınlanan Filistin konulu “Ayrılık” dizisi nedeniyle nota üzerine nota verdi. Ancak aynı İsrail, Gazzeli bir yetim çocuğun İHH'nin İstanbul'da düzenlediği 4. Uluslararası Yetim Buluşması'na gelmesine bile tahammül edemedi. İsrail, geçen sene düzenlediği saldırılarda anne ve babasını kaybeden 10 yaşındaki Muhammed İbrahim'e vizesi olmasına rağmen son dakikada “İstanbul'a gidemezsin” denildi ve İbrahim arkadaşlarıyla buluşamadı.

NEDEN İZİN VERMEDİLER

Minik İbrahim gelemedi ancak Lüban'da mülteci olarak yaşayan Gazzeli 8 yaşındaki Maya Alhab, İstanbul'daydı. Ezgileriyle dinleyenleri etkileyen Maya, Refah Sınır Kapısı kapalı olduğu için İstanbul'a gelemeyen Filistinli kardeşlerine çok üzüldüğünü söyledi. Maya gözyaşları içinde, “Onların burada olmasını çok isterdim. Neden izin vermediler. Kardeşlerim nerede?” diye tepki gösterdi.

BÖYLE ACIMASIZLIK OLMAZ

İHH Başkanı Bülent Yıldırım da Gazze'ye ve minik Muhammed İbrahim'e uygulanan ambargoya dikkat çekerek, “Bu kadar acımasız bir yönetim görmedik. 10 yaşındaki çocuğa ayırımcılık kabul edilemez” dedi. Türk halkının her zaman mazlumların yanında olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bunu yetim çalışmasında da gördük. Şimdiye kadar 15 bin yetime sponsor aile bulduk. Hedefimiz bu rakamı milyonlara taşımak. Hayırsever halkımız sayesinde hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.


Kutsal emanetler Haliç'te

İHH'nin Sütlüce'deki Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği 4. Uluslararası Yetim Buluşması'nda 8 ülkeden 50 kadar yetim biraraya geldi. Çocuklar yerel halk oyunları ve ezgilerini sundu, şiirler okudu. Lübnan, Irak, Etiyopya, Sudan, Çeçenistan, Pakistan, Makedonya ve Türkiye'den katılan yetimlere Amerikalı sanatçılar Tyson Amir ve Baraka Blue ile Almanya'dan Ammar 114 ve Ömer Karaoğlu da şarkı ve ezgileriyle destek oldu. Salon tıklım tıklım dolarken yer bulamayanlar dışarıda kurulan ekranlarda programı izledi. İHH, 2005, 2006 ve 2007 yıllarında da düzenlediği yetim buluşmasıyla hem Türkiye'deki hem de dünyadaki yetim ve kimsesiz çocukların sorunlarına dikkat çekmişti. Son buluşlmada İsrail Filistinli, Çin de Doğu Türkistanlı yetim çocukların İstanbul'a gelişine engel oldu.


143 milyon yetim destek bekliyor

Dünyada 143 milyon yetim, 400 milyon savunmasız çocuk bulunuyor. 60 milyon çocuk aç uyuyor. Açlık ve yetersiz beslenmeye bağlı olarak yılda 5 milyon çocuk 5 yaşına gelmeden ölüyor Afrikada bir dakikada 5 yaşın altında 8 çocuk aşısızlıktan hayatını kaybediyor. Savaşlar nedeni ile her yıl binlerce çocuk yetim kalıyor. İHH sponsor aile sistemi ile 23 ülkede 15 bin 146 yetim çocuğun beslenme, sağlık giyim ve eğitim ihtiyaçlarını karşılıyor.




15 years ago