|

Mühimmat faciasında 7 şehit

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi kırsalındaki Ortaklar Süngütepe mevkiinde konuşlu 34. Hudut Tugay Komutanlığı’na bağlı üs bölgesinde meydana gelen patlama sonucu 7 asker şehit düştü, 4’ü ağır 25 Mehmetçik de yaralandı.

Şahin Şen
04:00 - 11/11/2018 Pazar
Güncelleme: 01:41 - 11/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Hakkari'deki patlamada 7 asker şehit olurken 4’ü ağır 25 asker de yaralandı.
Hakkari'deki patlamada 7 asker şehit olurken 4’ü ağır 25 asker de yaralandı.

Irak kuzeyine yönelik topçu atışları sırasında üs bölgesindeki Fırtına obüsüne yüklenen mühimmatın namlu içinde patlaması sonrası Süngütepe’de adeta can pazarı yaşandı. Şemdinli ilçesine 40, Derecik beldesine ise 30 kilometre mesafede bulunan noktada, arızalı mühimmatın infilakıyla birlikte obüsün yakınında bulunan cephanelikte de patlamalar yaşandı. Önceki akşam saat 17.00 sıralarında meydana gelen patlamanın ardından yangın çıktı. Ekipler, gece boyunca süren yangın ve yer yer infilaklar nedeniyle sözkonusu noktaya sabah saatlerine dek ulaşamadı.


OBÜS MERMİSİ HATALI MI

Obüs içerisinde bulunan 4 Mehmetçik ve araç kenarındaki 3 asker ilk patlama anında şehit düştü. Üs bölgesindeki diğer 25 asker ise diğer obüs mermilerinin infilakıyla birlikte yaralandı. Kazanın T-155 Fırtına obüsünün mermisinin hatalı üretilmesi sonucu meydana geldiği belirtiliyor.


Sözkonusu hatanın, mermi içindeki ateşleme mekanizması ile sevk barutunun yetersiz olmasından kaynaklandığı sanılıyor.


Olay yerine ancak güneşin doğuşuyla birlikte intikal eden ekipler, burada Mehmetçiklerin naaşlarıyla karşılaştı. Aralarında bölük komutanı yüzbaşının da bulunduğu yaralı askerler ve şehitlerin cenazeleri derhal helikopterle hastaneye sevk edildi.


ASIL NEDEN ARAŞTIRILIYOR

Facia sonrası beraberinde Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Ümit Dündar ve 2. Ordu Komutanı Metin Temel ile birlikte üs bölgesine giden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, alandaki incelemesinin ardından Yüksekova Devlet Hastanesi’nde tedavi gören askerleri ziyaret etti.


Yaralıların tedavileri ve sağlık durumlarına ilişkin bilgi alan, askerlerle görüşen Akar, daha sonra 3. Piyade Tümen Komutanlığı’na geçti. Buradaki açıklamasında, “Adli, idari, teknik çalışmalar için gerekli görevlendirmeler yapıldı, çalışmalar başladı. Bunların sonucunda kazanın asıl nedenini öğrenmemiz mümkün olacak” diyen Akar, insansız hava araçlarıyla bölgenin yakın takip altında olduğunu dile getirdi.

  • Fırtına topçuları
  • Hakkari-Şemdinli'deki mühimmat faciasında şehit düşen 7 askerin kimliği belli oldu. Şehitlerin Topçu Uzman Çavuş Halil Daş, Topçu Uzman Çavuş Memduh Çelik, Topçu erler Mehmet Kaşık, Samet Kaymakçı, İbrahim Özkur Yusuf Önder ve Melih Sancar olduğu anlaşıldı. Acı haberi Konya'nın Ereğli ilçesine ulaşan 26 yaşındaki Halil Daş'ın, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekâtlarına da katıldığı, 4 ay önce nişanlandığı öğrenildi. Şanlıurfalı şehit Memduh Çelik'in (20) babaevindenağıtlar yükselirken, şehit er İbrahim Özkur'un (21) Muş'ta yaşayan ailesi ise DNA örneği alınması için Hakkari'ye gitti. Kahramanmaraşlı Mehmet Kaşık'ın (25) yakınları ise şehadet haberi sonrası babaevine akın etti. Gaziantepli topçu er Samet Kaymakçı'nın ise izninin bitmesi sonrası henüz bir hafta önce Hakkari'deki görev yerine döndüğü öğrenildi. Er Melih Sancar’ın ise şehadet haberi İstanbul Avcılar’daki baba ocağına ulaştı. Şehitlerin tamamı Süngütepe'de konuşlu Fırtına obüslerinde görevliydi
#Hakkari
#Mühimmat
#Şehit
5 yıl önce