|

Mülteci sayısı 1 milyona ulaşacak

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısının 2013 yılı sonunda 1 milyona ulaşma ihtimalinin bulunduğunu açıkladı. Batchelor, halen komşu ülkelerde 1 milyondan fazla Suriyeli olduğunu hatırlatarak 'Bölgesel Müdahale Planı'nı revize ettik' diye konuştu.

Ankara
00:00 - 15/04/2013 Pazartesi
Güncelleme: 23:18 - 14/04/2013 Pazar
Yeni Şafak
Mülteci sayısı 1 milyona ulaşacak
Mülteci sayısı 1 milyona ulaşacak

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısının 2013 sonunda 1 milyona ulaşma ihtimalinin bulunduğunu söyledi. Ülkelerindeki şiddet olaylarından kaçarak komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısındaki hızlı artışa ilişkin değerlendirmede bulunan Batchelor, Suriye'de trajedi yaşandığını, Suriyelilerin yardıma muhtaç olduğunu ifade etti.

BEŞİNCİ PLAN 27 MAYIS'TA

UNHCR'nin daha önce komşu ülkelerdeki Suriyelilerin sayısının Haziran 2013'te 1,1 milyona yükseleceğine dair tahminde bulunduğunun hatırlatılması üzerine Batchelor, 'Ne yazık ki haziran için öngörülen rakamlar aşıldı. Şu anda, yalnızca komşu ülkelerde bilgimiz dahilinde 1 milyondan fazla Suriyeli var' dedi. UNHCR'nin, bu doğrultuda Suriye'ye yönelik Bölgesel Müdahale Planı'nı revize ettiğini vurgulayan Batchelor, beşinci planın 27 Mayıs'ta açıklanacağını, sayılara ilişkin tahminlerin yükseltileceğini bildirdi.

DÜNYA HAZIR DEĞİL

Türkiye'de misafir edilen Suriyelilerin sayısına ilişkin tahminleri de paylaşan Batchelor, şöyle konuştu: 'Yetkili makamlarla görüşmelerimizde, Türkiye için öngörülen sayının yıl sonunda 1 milyona ulaşabileceği ihtimalini ele alıyoruz. Şu anda Lübnan'da 1 milyona ulaşıldığını duyduk. Bunlar, çok yüksek sayılar.' Batchelor, mülteci sayısındaki artışa uluslararası toplum da hazır olmadığını söyledi.

Geçici koruma sistemi doğru

Suriyelilerin Türkiye'de 'geçici koruma' altında bulunduğunu, henüz mülteci kategorisinde yer almadıklarını anlatan Batchelor, 'Mülteci statüsü bireyin sahip olduğu bir statüdür ve bireysel değerlendirme gerektirir' dedi. Türkiye'ye sığınan Suriyelilere, sayılarının çokluğu nedeniyle şu aşamada mülteci statüsü verilmesinin gündemde olmadığına işaret eden Batchelor, gelişmeler ışığında, çoğu Suriyelinin ülkesine dönmek isteye-bileceğini anlattı. Batchelor, 'Şu anda, geçici koruma sisteminin doğru uygulama olduğunu düşünüyoruz' ifadesini kullandı.

Türkiye'de uygulama yasadan önce geldi

Batchelor, Türkiye'nin yeni 'Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'na da değinerek, Türkiye'nin misafirperverlik ve koruma sağlama konusunda zengin bir geleneğe sahip olduğunu söyledi. Yasayı son derece olumlu bir girişim olarak nitelendiren Batchelor, 'Şimdiye kadar uluslararası koruma konusunda bir yasa bulunmasa da Türkiye bunu gerçekleştiriyordu. Prensipler zaten mevcuttu ve son derece güçlü bir uygulama söz konusuydu. Aslında, Türkiye'de uygulama yasadan önce geldi' dedi.


11 yıl önce