|

Münbiç kararlılığı ABD’ye iletildi

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan ile Washington’da bir araya geldi. Türkiye-ABD ilişkileri ile bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı görüşmelerde Türkiye’nin Münbiç kararlılığı vurgulandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/04/2018 Pazar
Güncelleme: 02:01 - 1/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
​Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın
​Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın

ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevinden alındığı ve ay sonunda koltuğunu bırakacağı açıklanan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın son Türkiye ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeden sonra, ilişkilerideki sorunlara çözüm aranacak teknik heyetlerin ilk toplantısının Washington'da gerçekleşeceği açıklanmıştı.

İLK YÜZ YÜZE GÖRÜŞME

İki ülke diplomatları 8-9 Mart’ta Washington’da bir araya gelerek Suriye konulu çalışma grubu toplantısını gerçekleştirmişti. Toplantının ardından Türkiye ile Amerika arasında ilk yüzyüze görüşme gerçekleşti. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın ABD'de resmi temaslarda bulundu.

SURİYE MASAYA YATIRILDI

Yalçın resmi temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye-ABD ilişkileri ile bölgesel ve uluslararası konular ele alındı. Suriye çalışma grubu toplantısının sonuçları da değerlendirildi. Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapıldı. Suriye'de DEAŞ'tan kurtarılan alanlarda güvenlik ve istikrarın sağlanması için ortak çaba sarf edilmesinin önemi belirtildi. PYD/YPG’lilerin Münbiç’i boşaltmasına ilişkin olarak ABD tarafından verilen sözlerin tutulmasını bekleyen Ankara, Zeytin Dalı Harekatı’nda kısa sürede alınan başarının ardından eli güçlü masaya oturdu.

KARARLILIK MESAJI

Türkiye, Münbiç kararlığını bir kez daha vurguladı, PYD/YPG unsurları bölgeden uzaklaştırılmazsa Türkiye'nin inisiyatif kullanacağı kaydedildi. Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak için operasyonlara devam edeceği ve Fırat'ın doğusundaki terörist unsurlara karşında aynı kararlılık içerisinde olduğu belirtildi. Görüşmede ele geçirilen ABD menşeili silahlar da gündeme geldi.

#Ümit Yalçın
#ABD
#Münbiç
6 yıl önce