|

Münbiç’i asıl sahiplerine vereceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cudi, Gabar ve Tendürek’in artık ikinci planda olduğunu Türkiye’nin terörle mücadeleyi asıl olarak sınır ötesinde yaptığını söyledi Erdoğan, PKK işgali altındaki Münbiç için, “İlgili arkadaşlarımız çalışmaları yaptı. Münbiç’in güvenliğini alacak ve orayı da sahiplerine teslim edeceğiz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 22/01/2019 Salı
Güncelleme: 02:24 - 22/01/2019 Salı
Yeni Şafak
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan

TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası’nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, terörle mücadele ve Suriye sınırında oluşturulacak güvenli bölgeye ilişkin önemli mesajlar verdi:

Biz de ecdat gibi ülkemizin güvenliğinin sınırlarımızdan değil, ötesinden başladığına inanıyoruz. Yıllarca bu milleti kendi içine kapatarak, adeta başına gelen her kötü hadiseye rıza göstermeye mecbur bırakanlar, bizim bu politikamıza engel olmak için her yola başvuruyorlar. Artık Cudi’de, Gabar’da, Tendürek’te teröristlerle mücadele etmiyoruz, o bizim artık ikinci plan.

BEDELİNİ AĞIR ÖDERLER

  • Birinci planda sınır ötesinde terörle ve teröristlerle mücadele ediyoruz. Bu mücadele kolay değil. Bundan sonra da kolay olmayacak. Buralardaki bu mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürdük, sürdüreceğiz. Kim olursa olsun. Ülkemize en ufak bir saldırıda bulunanlar bunun bedelini çok ağır ödeyecekler. DEAŞ başta olmak üzere YPG, PYD hepsi, bunun bedelini ağır öderler. Onun için kimse bizi rahatsız etmeye kalkmasın.

HUZURU SAĞLAMA AHDİMİZ VAR

Sayın Trump ile de görüştüğümüz gibi 20 mil sınırlarımızın ötesinde, bu bizim için bir koridor. Yaklaşık 30-32 kilometre. Sayın Putin ile bölgedeki gelişmeleri ele alacağız. Zira terörden arındırılmış bu bölgelerde Suriye halkının, oralardaki kardeşlerimizin huzurunu sağlama ahdimiz var. İdlib’de eğer biz olmasaydık, yüz binlerce insanın ölüm haberlerini alacaktık. Oradaki attığımız adımlar, bir sulh zeminini sağladı. İşte şimdi Afrin’de gelinen durum ortada, Cerablus’ta ortada.

MÜNBİÇ’İ SAHİPLERİNE TESLİM EDECEĞİZ

  • Bu süreci aynı kararlılıkla devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz. Şimdi Münbiç üzerinde çalışmalarımızı ilgili arkadaşlarımız yaptılar, yapıyorlar. Münbiç’in güvenliğini alacak ve orayı da sahiplerine teslim edeceğiz. Bizim Suriye’nin toprak bütünlüğü üzerinde hesabımız yok. Suriye Suriyelilerindir ve bir an önce de onu sahiplerine teslim etmenin gayreti içerisindeyiz. Birileri siyaset, birileri sahada silahla, birileri masada diplomasiyle Türkiye’yi yeniden kendi kafalarındaki o dar kalıplara sokmak için çalışıyor. Halbuki artık o günler geride kaldı. Bir başka ifadeyle cin şişeden çıktı.

GÜVENLİ HALE BİZ GETİRECEĞİZ

Güvenli bölge teklifimiz terör örgütlerini Türkiye’nin kontrolünde bir şekilde sınırlarımızdan uzak tutma amacını taşıyor. Bir başka ifadeyle Türkiye’ye karşı bir güvenli bölgeden değil teröristlere karşı bir güvenli bölgeden söz ediyoruz. Kuzey Irak’ta hala sıkıntılarını yaşadığımız türden, ülkemize karşı yeni bataklık haline dönüşecek bir güvenli bölge uygulamasına asla izin veremeyiz. Suriye sınırımızı güvenli hale bizzat kendimiz getireceğiz.

Fırat Kalkanı’nda aynısını yaşadık

Türkiye’yi yeniden çeyrek asır, yarım asır öncesine döndürmeye heveslenenlerin karşısında önce milleti bulacağını belirten Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı’nın birinci yılını bu anlayışla değerlendirdiklerini belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu: “Daha önce Fırat Kalkanı Harekatı’nda da aynı durumu yaşadık. Bizi uzunca bir süre oyalayanların amacının sınırlarımızı DEAŞ, PKK, YPG terör örgütleri vasıtasıyla delik deşik etmek olduğunu, oraları kontrol altına alınca daha iyi gördük. Almanya seyahatinde ana muhalefet partisinin başındaki zat, Avrupa Parlamentosunda YPG terör örgütünün paçavrasıyla gövde gösterisi yapan kadını Almanya’da yanına alıyor, onunla poz veriyor, resim çektiriyor. Söyle bana arkadaşını, söyleyim sana kim olduğunu. Bunlar bu. Bu ne haldir, bu ne durumdur?”

  • Lojistik destek verirseniz DEAŞ’ı biz temizleriz
  • Terörle mücadelelerine lojistik destek verecek herkesle çalışmaya hazır olduklarını vurgulayan Erdoğan, “Bunu Sayın Trump’a da ifade ettim. ‘Siz bize lojistik desteği verin DEAŞ’ı biz buradan temizleriz. Diğer terör örgütlerini buradan biz temizleriz.’ Bunları kendisine bizzat söyledim; ‘Yeter ki siz bize lojistik desteği verin.’
  • Yine buradan açıkça belirtmek mecburiyetindeyim ki Türkiye özellikle Suriye’de kendisine verilen sözlerin tutulmaması sebebiyle çok sıkıntılar yaşamış, çok bedeller ödemiştir. Eğer Sayın Obama döneminde verilen sözler yerine gelseydi Zeytin Dalı Harekatı ile zaten bütün işleri bitirmiş olacaktık ama verilen sözleri tutmadı. Şu anda Sayın Trump da onu aynen teyit ediyor. Artık ülkemize ve milletimize yeni bedeller ödetilmesine rıza göstermeyeceğiz. Bedel ödeyecek birileri varsa o da sadece ülkemizi hedef alan terör örgütleridir, onları destekleyenlerdir. Güney sınırlarımızdaki Kıbrıs ve Ege’deki güvenlik sorunlarımızı çözerek ekonomideki ve diğer alanlardaki hedeflerimize doğru yürüyüşümüzü daha da hızlandırmakta kararlıyız” dedi.
  • Verilen sözler tutulmazsa adım atacağız
  • Suriye’yi paramparça eden güçlere ve terör örgütlerine seslerini çıkarmayıp, ağızlarını her açtıklarında Türkiye’nin bölgedeki varlığından duydukları rahatsızlığı dile getirenlerin de bu oyunun bir parçası olduğunu aktaran Erdoğan, Türkiye’nin, Suriye politikasındaki kararlılığını Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı ile İdlib’de aldığı insiyatifle tüm dünyaya gösterdiğini vurguladı.
  • Münbiç ve Fırat’ın doğusundaki sorunu suhuletle çözmek için her yolu denediklerini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
  • “Amerika, Rusya ve diğer kesimlerle olan görüşmelerimizin anlayış birliğine varılarak sonuçlanmasını canıgönülden arzu ediyoruz ama bu demek değildir ki ilanihaye bekleyecek, gözümüzün önünde yürütülen hazırlıkların neticelenmesini seyredeceğiz. İşte sınırlardayız, bütün gücümüzle oralardayız. En yakından gelişmeleri takip ediyoruz. Şayet bize verilen sözler tutulur ve süreç işlerse ne ala. Aksi takdirde hazırlıklarımızı zaten büyük ölçüde tamamladık, kendi stratejimiz doğrultusunda gereken adımları atmaya başlayacağız.”
#Recep Tayyip Erdoğan
#Münbiç
#PKK
5 yıl önce