|

Musevi cemaati lideri anketlerden rahatsız

Başbakan Erdoğan ile bir araya gelen Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman, son günlerde Türkiye'de yaşayan Yahudilere ilişkin olumsuz sonuçlar veren anketlerden sıkıntı duyduklarını aktardı.

Erhan Seven
00:00 - 2/05/2010 Pazar
Güncelleme: 01:47 - 2/05/2010 Pazar
Yeni Şafak
Musevi cemaati lideri anketlerden rahatsız
Musevi cemaati lideri anketlerden rahatsız

Başbakan Erdoğan, Türkiye'deki Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman ile görüştü. Görüşmede, Türkiye ile İsrail arasında son dönemde yaşanan olaylar ele alındı.

Erdoğan, görüşmede İsrail'in yaptığı hataları da dile getirirken, “Biz İsrail'in yaptıklarını dünyaya anlatırken sizleri referans gösteriyoruz. Türkiye'ye yaşayan Musevi azınlığın varlığını ve durumun anlatıyoruz. Türkiye'deki antisemitizmi anlatıyoruz” dedi.

Türkiye'de yaşamaktan dolayı günlük hayatlarında bir problem yaşamadıklarını, bunu gerektiğinde dünyanın her yerinde dile getirdiklerini anlatan Herman da, Erdoğan'a son günlerde yapılan anketlerle ilgili sıkıntılarını aktardı:

“Geçtiğimiz günlerde bir araştırma yapıldı. Vatandaşlara, bir Yahudi ile komşu olmak ister misiniz, bir Yahudi'den hizmet almak ister misiniz gibi sorular yöneltildi. Bu ve benzeri sorulara verilen cevapların yüzde 70'ine 'hayır' cevabı verildi. Yani Yahudiler için olumsuz ifadeler belirtildi. Bu da bizi açıkçası hayal kırıklığına uğrattı. Bunun aslında siyasi, kültürel sebepleri olabilir ama soru sorulan vatandaşlar bugüne kadar hiçbir Yahudi ile temas kurmasa bile bundan sonra da kurmak istemediğini belirtmiş. Bu da İsrail ile son dönemde yaşanan gerginliklerin etkisi var.”

Erdoğan, Herman'a Musevi cemaatinin kendisini daha iyi anlatması gerektiğini söyledi.


14 yıl önce