|

Müzakereler durabilir

Avrupa Konseyi'nde Hıristiyan Grup adına konuşan Rene van der Linden parti kapatma kararının, Türkiye'nin AB ile yürüttüğü tam üyelik müzakere sürecini kesebileceği uyarısında bulundu.

Strasbourg
00:00 - 27/06/2008 Cuma
Güncelleme: 01:06 - 27/06/2008 Cuma
Yeni Şafak
Müzakereler durabilir
Müzakereler durabilir

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye raportörü Belçikalı Luc Van den Brande, “Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi” raporunun, Anayasa Mahkemesi'nin kararına müdahale olarak görülmemesi gerektiğini” söyledi. Rapor, AKPM Genel kurulunda, görüşülerek kabul edildi. Genel Kurul'da, 5 siyasi grup, AK Parti hakkında açılan davada, Anayasa Mahkemesi'nin Avrupa Konseyi değerlerine ve standartlarına uygun bir biçimde karar vermesi temennisinde bulunan konuşmalar yapıldı.

KAPATMA KABUL EDİLEMEZ

Bu raporun tartışılmasıyla Türkiye ve diğer ülkelere açık mesaj vermek istediklerini ifade eden raportör Brande, “Avrupa Konseyi standartlarına ve Venedik Komisyonu ilkelerine uygun bir karar alınmasını umut ediyoruz” dedi.

Siyasi partilerin şiddeti savunmadıkça yasaklanmasına karşı çıktığını ifade eden raportör, “Türkiye'de konuyla ilgili gerekli anayasa değişikliğinin vakit geçirmeden yapılması gerektiğini” söyledi. Brande, siyasi parti yasağını “kabul edilemez” bulduğunu belirterek, gerektiği takdirde Türkiye üzerindeki denetim sürecinin tekrar başlatılmasının gözden geçirilebileceğini söyledi.

Sosyalist Grup adına konuşan Andreas Gross ise yaptığı konuşmada, AK Parti hakkında açılan davayı, “yargı darbesi olarak” niteledi. Sosyalist parlamenter, Anayasa Mahkemesi'nin yetki sınırlarını aştığını iddia etti.

MAHKEME SINIRINI AŞTI

Hıristiyan Grup adına konuşan Rene van der Linden ise, Anayasa Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda çıkacak kararın Türkiye'de ciddi bir biçimde siyasi ve sosyal kriz yaratabileceğini söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin Avrupa Konseyi ve Venedik Komisyonu kararlarına uygun bir karar almasını beklediklerini ifade eden Hollandalı parlamenter, parti kapatma kararının, Türkiye'nin AB ile yürüttüğü tam üyelik müzakere sürecini de olumsuz etkiyeceğini ve müzakerelerin kesilebileceği uyarısında bulundu. Liberal Grup adına konuşan Macar parlamenter Matyas Eörsi ve Sol Birlik adına konuşan Andros Kipriyano da, genelde raportörü destekleyen konuşmalar yaptı.

KAPATIRSANIZ DENETLERİZ

Konuşmaların ardından yapılan oylamada rapor 3'e karşı 65 oyla kabul edildi. Kabul edilen rapora göre AK Parti hakkındaki davanın kapatılma ili neticelenmesi durumunda Türki'ye yeniden denetim altına alınacak.


İddianameden haberi yokmuş gibi konuştu

Genel kurulda konuşan CHP'li Haluk Koç ve MHP'li Tuğrul Türkeş, raporu eleştiren konuşmalar yaptı. MHP'li Türkeş'in kapatma davasının başörtülü öğrencilere eğitimde eşitlik getiren anayasa değişikliği ile ilgisinin olmadığını ileri sürmesi şaşkınlığa neden oldu. Başsavcı, iddianamede söz konusu anayasa değişikliğine özel bir vurgu yapmış ve bir gazeteye verdiği demeçde de davayı başörtülü öğrencilere eğitimde eşitlik getiren anayasa değişikliği nedeniyle açtığını açıkça ifade etmişti.



16 yıl önce