|

Müzakereye değil, dinlemeye geldim

Ankara'da temaslarda bulunan ABD'nin UAEK temsilcisi Davies, “Müzakere etmeye değil, Türk yetkilileri dinlemeye geldim” dedi.

Aa
00:00 - 22/02/2010 Pazartesi
Güncelleme: 20:32 - 22/02/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Müzakereye değil, dinlemeye geldim
Müzakereye değil, dinlemeye geldim

ABD'nin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Temsilcisi Glyn Davies, İran'ın nükleer enerji sorunuyla ilgili olarak Ankara'da temaslarda bulunarak, Türk yetkililerin konuya ilişkin görüşlerini dinledi.

Davies, Ankara'da Dışişleri Bakanlığının üst düzey yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin ardından, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumunda temaslarına ilişkin bilgi verdi.

Ankara'ya İran'a uygulanması öngörülen yaptırımlarla ilgili olarak müzakere etmeye ya da Türkiye'yi yaptırımlar konusunda ikna etmeye değil, Türk yetkilileri dinlemeye geldiğini söyleyen Davies, bu çerçevede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun son Tahran ziyaretine ilişkin detaylar hakkında bilgi aldığını kaydetti. Amerikalı Temsilci, Türkiye'nin rolünü çok yapıcı bulduğunu da ifade ederek, Ankara'daki görüşmelerinde konuyu şeffaf ve samimi bir şekilde ele aldıklarını bildirdi.

Görüşmeler sırasında "konuşmaktan çok dinlediğini" kaydeden Davies, daha çok meselenin Viyana, Avrupa ve uluslararası kurumlar tarafından nasıl görüldüğünü ve ABD'nin konuya bakış açısını net şekilde yansıtmayı amaçladığını söyledi.

ABD'nin, İran'a karşı düşmanca tavır aldığı görüşünün doğru olmadığını belirten Davies, bunun ABD ve İran çatışması olarak algılanmaması gerektiğini, nükleer güç konusunun uluslararası sistemi, uluslararası kurumları ve hukuku ilgilendiren bir konu olduğunu kaydetti.

Davies, "Türkiye'nin krizin diplomatik yollarla çözüleceği yolundaki iyimserliğine katılıp katılmadığı ve nükleer yakıt takasının hala mümkün olup olmadığı" sorusu üzerine, Türkiye'nin sorunu çözme konusundaki çabasından memnuniyet duyduklarını belirtti.

"Türkiye'nin iyimserliği konusunda yorum yapmayacağım, bu benim görevim değil" diyen Davies, müzakere yapmak için Türkiye'de olmadığını yineledi.


14 yıl önce