|

Nabucco bile, AB'ye üye olmak için yeterli

Aa
00:00 - 13/07/2009 Pazartesi
Güncelleme: 10:39 - 13/07/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Nabucco bile, AB'ye üye olmak için yeterli
Nabucco bile, AB'ye üye olmak için yeterli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sadece enerji noktasında bakıldığında bile TÜrkiye'nin AB üyesi olmasının gerektiğinin net bir şekilde ortaya çıkacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Rixos Otel'de düzenlenen NABUCCO Zirvesi'nin başlangıcında, konuklara hitaben yaptığı açılış konuşmasında, bugün tarihi bir anı hep birlike yaşadıklarını dile getirdi.

Erdoğan, NABUCCO Projesi'nin 7 yıl önce Avusturya'nın şirketi ve BOTAŞ'ın işbirliğiyle başlatıldığını anımsatarak, Macaristan'ın, Romanya'nın, Bulgaristan'ın ilgili şirketlerinin katılımıyla projenin yeni bir ivme ve heyecan kazandığını söyledi.

Son olarak, 2007 yılında Alman şirketinin projeye iştirak ettiğini belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

'Bugün geldiğimiz noktada işte bu tarihi anı simgeleyen törenle projede çok ciddi bir aşama kaydediliyor. Hep birlikte imzalarını atacağımız anlaşmayla birlikte NABUCCO Projesi'ni fiiliyata geçiriyor ve projenin hukuki alt yapısını oluşturuyoruz. Ülkelerimiz için, dostluk ve barış için, gelecek nesillerin refahı için bugün burada çok önemli bir adım atıyoruz. 

Proje tamamlanıp gaz sevkıyatı başladığında inanıyorum ki tüm bu coğrafya her açıdan farklı bir konuma yükselmiş olacaktır. Bu tarihi ana sizlerle birlikte şahit olmaktan, bu tarihi imza törenine ev sahipliği yapıyor olmaktan büyük gurur ve bahtiyarlık duyduğumuzu özellikle ifade ediyor, anlaşmanın ülkelerimiz, halklarımız için hayırlı olmasını diliyorum.'


DOĞALGAZ REZERVLERİNİN ÜÇTE İKİSİ

Türkiye'nin, başta Orta Doğu ve Hazar Havzası olmak üzere dünyanın ispatlanmış doğalgaz rezervlerinin yaklaşık üçte ikisinin bulunduğu bir bölgede yer aldığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

 'Ülkemiz, kaynak ülkelerle tüketici pazarları arasında tabii bir köprü, bir geçiş noktası konumunda bulunuyor. Son dönemde Orta Doğu ve Hazar enerji kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılması noktasında büyük projeleri tamamladık. 

Kerkük-Yumurtalık ile Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hatlarını uygulamaya koyduk. Rus doğalgazı taşıyan batı hattı İran-Türkiye, Mavi Akım, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hatları ile Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Enterkonnektörü projeleri de yine Türkiye'nin önemini sadece bölgesel bazda değil, küresel ölçekte de teyit eden projeler oldu. Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na yönelik çalışmalarımız da şu anda devam ediyor. 

Türkmen doğalgazının Türkiye'ye nakli ve Irak doğalgazının Kerkük-Yumurtalık hattınına paralel bir boru hattı vasıtasıyla ülkemize sevki devam eden diğer iki önemli projemizdir. Tamamladığımız ve devam etmekte olan tüm bu projeler enerji güvenliği noktasında Türkiye'yi önemli bir konuma yükseltiyor. Doğalgazda, Avrupa'nın dördüncü ana arteri olmak esas hedeflerimiz arasındadır. 

Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Enterkonnektörü ile atılan ilk somut adımın ardından NABUCCO Projesi'nin hayata geçmesiyle inanıyorum ki bu hedefimiz işlerlik kazanacaktır. Projeyle birlikte ülkemiz doğalgaz altyapısı Avrupa'nınki ile birleşecek ve muhtemel kriz dönemlerinde karşılıklı dayanışma mümkün olacaktır. Proje, ayrıca AB ile enerji alanındaki ilişkilerimizin gelişmesine ve derinleşmesine de zemin hazırlayacaktır. 

Türkiye, şu an itibarıyla AB'nin enerji politikasında önemli bir ortaktır. Katılım müzakereleri sürecinde enerji piyasasını AB'nin iç pazar kurallarıyla uyumlu hale getirmek konusunda büyük mesafe kat ettiğimiz de hatırlatmak isterim. Esasen, sadece enerji noktasında bakıldığında bile Türkiye'nin AB üyesi olması gerektiği net bir şekilde ortaya çıkacaktır.'

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının başında NABUCCO'ya ilişkin bir slayt gösterisi de yapıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Bazı çevreler Nabucco Projesi'ni bir rüya olarak adlandırmaya devam ediyorlar. Ancak unutmayalım ki zamanında Bakü-Tiflis-Ceyhan projesi de rüya olarak yorumlanmıştı' dedi. 

Erdoğan, Rixos Oteli'nde düzenlenen Nabucco Anlaşma Töreni ve Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, bugün Nabucco projesindeki anlaşmaların imzalanmasıyla işin bitmediğini, tam tersine işin daha yeni başladığını söyledi. 

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: 

'Önümüzde gerek taraf devletler gerek Nabucco uluslararası şirketi tarafından ciddi çalışmaların yapılmasını gerektirecek bir süreç başlıyor. Türkiye'nin bu sürece ilişkin sorumluluklarının bilincinde olduğunu burada vurgulamak isterim. Ben Nabucco Projesi'nin hayata geçirilmesinin diğer projelere de hız kazandıracağına inanıyorum. Bu çerçevede Azerbaycan, Türkmenistan, Irak ve Mısır başta olmak üzere Hazar ve Orta Doğu bölgelerinde bulunan kayda değer doğalgaz üreticisi ülkelerin Avrupa enerji güvenliği denklemine katılmaları samimi temennimizdir. Şartlar elverdiğinde İran gazının da Nabucco Boru Hattı üzerinden Avrupa'ya ihraç edilmesini arzu ediyoruz. 

Aynı şekilde Rus gazının da bir gün Nabucco vasıtasıyla Avrupa piyasalarına sunulmasının mümkün olacağına inanıyoruz. Esasen, Katar'ın da ülkemizde tesis edilecek bir sıvılaştırılmış doğalgaz terminali vasıtasıyla Nabucco Projesi'nde ciddi bir rol üstlenebilmesi mümkündür. Böylelikle isimlerini zikrettiğim bu ülkeler Nabucco Boru Hattı vasıtasıyla Türkiye üzerinden Avrupa ile organik bir bağ da tesis etmiş olacaklardır.'


'BAŞARI HİKAYESİ...'

Nabucco projesinin sadece birkaç ülkenin katılımıyla gerçekleşecek bir enerji projesi olarak görmemek gerektiğine işaret eden başbakan Erdoğan, sözlerini söyle sürdürdü: 

'Şu noktaya da dikkatinizi çekiyorum: Sadece şehirlerimizi, insanlarımızı aydınlatacak, ısıtacak, bizlere enerji verecek bir projeden söz etmiyoruz. Ülkelerimiz arasında var olan dostluk ve işbirliği bu projeyle daha da sağlam bir yapıya kavuşacak, güçlenecek ve derinleşecektir. Bu proje sadece ülkelerimizi birbirine yakınlaştırmakla, sadece ülkelerimizin refahına katkı sağlamakla kalmayacak tüm bölgenin refah, huzur ve istikrara kavuşmasına da sağlam bir zemin hazırlayacaktır. 

Bazı çevreler Nabucco Projesi'ni bir rüya olarak adlandırmaya devam ediyorlar. Ancak unutmayalım ki zamanında Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi de rüya olarak yorumlanmıştı. Oysa bugün bu boru hattı başarıyla işlemekle kalmıyor, hattın kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar da başlatılmış bulunuyor. İnanıyorum ki Nabucco Projesi de bu olumsuz yorumları boşa çıkaracak ve bir başarı hikayesi olarak ülkelerimizin hizmetine planlandığı zamanda sunulacaktır.'

Başbakan Erdoğan, Türkiye ve Türk milleti adına çok büyük bir gururu ve mutluluğu yaşadığını vurgulayarak, 'Eminim siz değerli misafirlerimiz de kendi ülkeniz, halklarınız ve ortak coğrafyamız adına bu sevinci, bu heyecanı hep beraber paylaşıyorsunuz. Bir kez daha sizi Türkiye'de, başkent Ankara'da ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum' dedi.

Erdoğan, 'bu tarihi buluşmayı' sağlayan, dönüm noktasına şahitlik eden herkese de şükranlarını sunarak Nabucco Hükümetler arası anlaşmanın neticelendirmesine imkan sağlayan Nabucco taraf devletlerine, teknik görüşmelerde yer alan heyetlere, Nabucco uluslararası şirketine ve konsorsiyum üyelerine, projeye siyasi destek veren AB ve ABD'ye, projeye finansman olarak katkıda bulunmuş olan Avrupa Yatırım Bankası ile Avrupa Yeniden İmar ve Kalkınma Bankası'na teşekkür etti.

Bu arada, Başbakan Erdoğan, zirve öncesinde AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve diğer konuklarla bir süre sohbet etti. İmza töreninin yapılacağı otelin girişinde konuklara Türk lokumu ikram edildi. 





Hazar ve Ortadoğu bölgesindeki doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını öngören Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesinde 'dönüm noktası' kabul edilen Hükümetlerarası Anlaşmanın imzalanacağı zirve başladı.

Ankara Rixos Otel'de düzenlenen zirve çerçevesinde, ilk olarak Nabucco Projesine ilişkin tanıtım filmi gösteriliyor.

Tanıtım filminin ardından katılımcıların kısa birer konuşma yapacağı genel oturuma geçilecek. Oturumun ardından projenin geçiş ülkelerini oluşturan Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya arasında 'Hükümetlerarası Anlaşma' imzalanacak.

Söz konusu anlaşmayla, projenin inşasını uluslararası anlaşma avantajlarını sağlayarak kolaylaştırmak, hızlandırmak ve işletme safhasında uygulanacak vergilendirme gibi belli esasları karara bağlamak amaçlanıyor.


KATILIMCILAR

Nabucco Zirvesi ve imza törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili, Romanya Başbakanı Emil Boc, Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai ve Irak Başbakanı Nuri El-Maliki ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso katılıyor.

Zirve ve imza töreninde ayrıca, ABD Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Morningstar, Senato Dış İlişkiler Komitesi Cumhuriyetçi Parti Grubu Başkanı Senatör Richard G. Lugar, AB Komisyonu Enerji Komiseri Andris Piebalgs, Almanya Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı Devlet Sekreteri Jochen Homann, Avusturya Federal Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner, Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natık Aliyev, Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Petar Dimitrov, Gürcistan  Enerji Bakanı Aleksandre Khetaguri, AB Dönem Başkanlığı Temsilcisi Mikael Eriksson, Macaristan Ulaştırma İletişim ve Enerji Bakanı Peter Honig, Mısır Petrol Bakanı Amin Sameh Samir Fahmy, Romanya Ekonomi Bakanı Adriean Videanu, Suriye Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Sufian Al-Allao, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Direktör Riccardo Puliti, Avrupa Yatırım Bankası Direktör Thomas Barret ve Nabucco Uluslararası Şirketi Yönlendirme Komitesi Başkanı Werner Auli hazır bulunuyor.

Çok sayıda yerli ve yabancı gazetecinin takip ettiği zirve için 100'ü yabancı yaklaşık 330 basın mensubu akredite oldu.

Toplantının düzenlendiği Rixos Oteli çevresinde ve içinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözleniyor.


15 yıl önce