|

Nabucco'da imza 2008 yılına kaldı

Hazar bölgesi doğalgazının boru hatlarıyla Avrupa'ya taşınması ile ilgili, Türkiye'nin de büyük önem verdiği Nabucco projesinde nihai karar seneye kaldı

Viyana
00:00 - 1/12/2007 Cumartesi
Güncelleme: 00:13 - 1/12/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Nabucco'da imza 2008 yılına kaldı
Nabucco'da imza 2008 yılına kaldı

3 bin 300 kilometre uzunluğundaki boru hattının 2012'de tamamlanması planlanıyor. Nabucco, Rus doğalgazına bağımlılıktan kurtulmak isteyen enerjiye aç Avrupa Birliği için hayati ehemmiyette. Bunun nedeni ise AB'ye gelen gazda zaman zaman meydana gelen kesiklikler ve Rusya'nın ana transit ülkeler Ukrayna ve Beyaz Rusya ile yaşadığı gerginlikler. Nabucco projesinde, İran gazının da projeye dahil edilip edilmemesi üzerinde tartışmalar yaşanıyor. Kimileri Hazar kaynaklarının yeterli olduğunu savunurken, kimileri de en büyük gaz rezervlerine sahip ikinci ülke olan İran gazının da projeye katılmasını savunuyor.

ALTINCI ORTAK ARANIYOR

Nabucco projesi için oluşturulan konsorsiyumun Avusturyalı üyesi OMV, nihai kararın önümüzdeki senenin başında verileceğini bildirdi. OMV şirketinin başındaki Werner Auli yaptığı açıklamada, "Nihai karar 2008'in ilk çeyreğinde verilecek" dedi. Bu arada, Avusturya'dan OMV, Macaristan'dan MOL, Romanya'dan Transgaz, Bulgaristan'dan Bulgargaz ve Türkiye'den de Botaş'ın oluşturduğu konsorsiyuma 6. üye olarak hangi şirketin katılacağı tartışılıyor. Alman RWE ya da Fransız Gaz de France aday durumda.


16 yıl önce