|

Nabucco'da uzlaşma umudu 2009'a kaldı

Avrupa Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Andris Piebalgs, 12 milyar dolarlık Nabucco Boru Hattı Projesi'nde transit geçiş şartlarında gelecek yıl Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında bir anlaşmaya varılacağını umduğunu belirtti

00:00 - 8/11/2008 Cumartesi
Güncelleme: 02:22 - 8/11/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Nabucco'da uzlaşma  umudu 2009'a kaldı
Nabucco'da uzlaşma umudu 2009'a kaldı

Avrupa Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Andris Piebalgs, 12 milyar dolarlık Nabucco doğalgaz boru hattı projesinin gerçekleşmesi yolunda, transit geçiş şartlarında gelecek yıl Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında bir anlaşmaya varılacağını umduğunu söyledi. Ancak Piebalgs, projenin gerçekleşmesinin, Rusya'nın Hazar bölgesi ülkeleriyle yapmayı hedeflediği enerji anlaşmalarının tehdidi altında kalabileceğini belirtti. Gerçekleşmesi geciken Nabucco, Orta Asya'dan Gürcistan, Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan yoluyla Avrupa'ya yılda 30 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak.

RUS REKABETİ AĞIR

Ankara'da yaptığı temaslardan sonra konuşan Piebalgs, “Türkiye için arz güvenliği sorununu görüştük. Bence bölgede, herkese yetecek kadar doğalgaz var... Tek sorun Avrupa Birliği, üretici ülkeler ve Türkiye'nin çıkarlarını aynı noktada buluşturmak” dedi. Piebalgs, Türkiye ile geçiş ücretleri konusunda anlaşmazlık bulunmadığını ancak Türkiye'nin kendi arz güvenliği konusunda kaygıları bulunduğunu söyledi. Piebalgs, projenin işlerliğini sağlayacak kadar gaz hacminin sağlanabileceğinden kuşku duymadığını belirtti.

HAT 2013'TE DEVREDE

Hattın 2013 yılında devreye girmesi bekleniyor ancak inşaata başlamadan önce, ortakların yılda en az 15 milyar metreküp gaz için üreticilerden taahhüt almaları gerekiyor. Bu miktarı Azerbaycan'ın karşılaması mümkün ancak Rus doğalgaz tekeli Gazprom Azerbaycan gazını Avrupa fiyatlarından almayı teklif ediyor. Piebalgs, “Açıkçası Rusya da çok ciddi bir talip. Rusya bizimkinden daha iyi bir teklif getirebilir. Gaz sadece Azerbaycan kaynaklı değil. Orta vadede Türkmen ve İran gazı da olacak” dedi.


Nabucco projesi neden oluşturuldu?

Nabucco, Türkiye'den AB ülkelerine doğalgaz taşımak amacıyla yapılması düşünülen geçişli bir boru hattı taşımacılığı projesidir. Bu, Avrupa'nın en büyük doğalgaz tedarikçisi konumundaki Rusya'dan yapılan sevkiyata alternatif olması amacıyla ABD ve AB tarafından destekleniyor. 2007'de Rusya'nın, Orta Asya'daki, hattın büyük doğalgaz tedarikçileri olan ülkelerle (Kazakistan, Türkmenistan) büyük miktarlarda doğalgaz alım sözleşmeleri imzalayacağını duyurması ile zayıflayan Nabucco projesi, Alman RWE firmasının Şubat 2008'de Nabucco Şirketi'ne eşit ortak olmasıyla yeniden güç kazandı. Uzunluğunun 3 bin 300 kilometre olması öngörülen proje 2002'de BOTAŞ tarafından başlatıldı. Türkiye'den sonra terminal ülke Avusturya'ya kadar sırasıyla Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'dan geçecek boru hattına bu ülkelerin enerji şirketleri de eşit oranda ortak oldu. Nabucco Projesi, 2010'da başlanması durumunda 2013 yılında tamamlanacak. İlk yıllarında 4,5 - 13 milyar arasında taşınması düşünülen doğalgazın hatta yeterli gaz sağlanması durumunda 2020 yıllarında tam kapasitesine ulaşarak 31 milyar metreküpe ulaşacağı öngörülüyor.



Bağımlılık azalmalı

Andris Piebalgs, AB'nin hem Nabucco hem de İtalya-Yunanistan-Türkiye Bağlantısı (ITGI) adlı başka bir boru hattı projesi için kararlılığını sürdürdüğünü söyleyerek her iki projenin de amacı Avrupa Birliği'nin Rus doğalgazına olan bağımlılığını azaltmak olduğunu vurguladı.



15 yıl önce