|

NACE''de iş dünyası kayıtsız davrandı

2009''da TOBB sınıflandırma yaparken bazı meslek gruplarını yanlış birleştirmiş. İş dünyası temsilcileri ise NACE düzenlemesini geç farketmiş

Ankara
00:00 - 30/01/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:32 - 29/01/2013 Salı
Yeni Şafak
NACE''de iş dünyası kayıtsız davrandı
NACE''de iş dünyası kayıtsız davrandı

Gümrük Bakanlığı yetkilileri TOBB''a bağlı oda ve borsalarda meslek gruplarını değiştiren ve seçimlerin ötelenmesine kadar giden sürece, iş dünyasının kayıtsızlığının nedeniyle olduğunu söylediler. İş dünyasının faaliyet kodlarının belirlenmesini içeren NACE sınıflandırması ile meslek gruplarının belirlenmesi çalışmalarının birbirine karıştırılmasının da tıkanıklığa neden olduğunu belirten yetkililer, yapılan iddiaların hem çok yoğun olmadığını, hem de gerçeği yansıtmadığını vurguladılar. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise NACE uygulamasına güven duyulduğunu söyledi.

2009''DA YANLIŞLIK YAPILDI

Yetkililer, TOBB oda ve borsa seçimlerinin 2009 yılında meslek gruplandırmasına göre yapıldığı zaman, bazı iş çevrelerinin inisiyatif kullanarak güçlü olduğu meslek komitesine taşındıklarını, oradan oda meclislerine, oradan da üst yönetime seçildiklerini belirttiler. NACE çalışmalarının 2009''da başlamasıyla TOBB''un çalışmayı yaparken bazı meslek gruplarını yatay ve dikey olarak yanlış birleştirdiğine işaret eden yetkililer, ''Böylece bazı kişilerin güçlü oldukları meslek komitelerine ve yönetimlerine geçmeleri amaçlandı'' iddiasını dile getirdiler.Yetkililer, ''Meslek gruplarının seçimleri ile ilgili yönetmelik değişikliği 2011 Nisan ve Haziran ayında yapıldı. Yönetmelik değişikliklerinin iş dünyasının odalarda temsilci olmalarına ilişkin hayati etkiyi ancak 7 Ocak 2013 tarihinde fark ettiler. Ayrıca bakanlığın internet sitesinde de 12-13 Ocak''tan itibaren tüm oda ve borsaların meslek grupları yayımlandı'' ifadelerini kullandılar.

15 bin haklı başvuru

Yetkililer, yeni faaliyet kodlarının belirlenmesi sayesinde manipülasyon ihtimalinin düştüğünü de vurguladılar. NACE süreciyle Aralık 2011 ile 2012 Aralık döneminde meslek kodlarının yüzde 71''inin değiştiğine işaret eden yetkililer, ''Daha önce beyana dayalı envanter çalışmasında Doğu illerinde şu kadar tekstilci var denilerek kamu otoritesi yanıltılıyordu. Bu itirazlardan 15 bininin haklı olduğu 3 bininin ise yanıltıcı davrandığını belirledik'' tespiti yaptılar.


11 yıl önce