|

'Nano perde' ile yıkamaya son!

Elvin Tekstil'in geliştirdiği nanoteknolojik perde, kendi kendini temizliyor ve ortamdaki kokuyu gideriyor

Şükrullah Dolu
00:00 - 9/05/2008 Cuma
Güncelleme: 01:40 - 9/05/2008 Cuma
Yeni Şafak
'Nano perde' ile  yıkamaya son!
'Nano perde' ile yıkamaya son!

Türkiye'de ilk defa fantezi perde üretimini yapan Bursa Merkezli Elvin Tekstil, şimdi de dünyada bir ilki gerçekleştirerek nanoteknolojiyi tekstil alanına uyguladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile iki yıldır yürüttüğü projeyi tamamlayan Elvin Tekstil, kendi kendini temizleyen, mikrop barındırmayan ve koku gideren Green Guard adı verilen perdeyi üretmeyi başardı. Green Guard'ın geliştirilmesinde, Prof. Dr. Gürkan Karakaş ve Prof. Dr. Ufuk Bakır liderliğinde 20 araştırmacı görev aldı.

DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ

Otomotiv, yatak örtüsü ve halıya da uygulanabilecek ürün için, “Bu sadece ülkemiz için değil tüm dünya için önemli bir buluştur” diyen Elvin Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Canan Sönmez Canik, “Suyun kıt bir kaynak olduğu dünyamızda, ürettiğimiz perde herhangi bir temizleyici madde gerektirmiyor, çevreyi kirletmiyor ve insan sağlığına da zararlı değil” dedi. Canik, ürünün ev hanımları için kolaylık, temizlik malzemesi gideri açısından da önemli bir tasarruf kaynağı olacağını vurguladı.

HAMMADDESİ DE YERLİ

Green Guard'ın geliştirilmesi için 550 bin YTL harcadıklarını belirten Genel Müdür Osman Canik, bütçenin yüzde 60'ını TÜBİTAK fonlarından sağladıklarını söyledi. Ürünün Türkiye ve dünyada patent hakkının korunması için gerekli başvuruları yaptıklarını açıklayan Canik, Green Guard'ın üretiminde kullanılan temel hammaddelerin tamamının Türkiye'den sağlanabildiğini, bu nedenle ilerleyen zamanda fiyatın düşebileceğini kaydetti.


Fuarda görücüye çıkacak

Şu anda normal perdelerden yüzde 20 fazla fiyat farkıyla ko-numlandırılan Green Guard koleksiyonu, ilk olarak 21-25 Mayıs ta-rihleri arasında CNR'de yapılacak olan Evteks Fuarı'nda görücüye çıkacak. Aldığı güneş ışığı ile üzerindeki kir ve ortam kokusunu uzaklaştıran Green Guard'ın aynı sonucu odadaki yanan lambalarla da sağlayacağı belirtildi. Yılda 15 milyon dolar ciro yapan ve bunun yüzde 80'ini ihraç eden Elvin Tekstil, Green Guard ile yeni bir ivme yakalamayı hedefliyor. Perdenin fiyatının ilerleyen dönemlerde ucuzlayabileceği belirtiliyor.


16 yıl önce