|

Nihat Keklik hoca Hakk’a yürüdü

Ömrünü Türk ve İslam düşüncesine adayan 'hocaların hocası' lakaplı edebiyatçı-felsefeci Prof. Dr. Nihat Keklik, 91 yaşında Hakk'a yürüdü. Karaca Ahmet Mezarlığı’nda toprağa verilen Keklik'in cenazesine akademi camiası ve öğrencileri katıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/03/2017 Cuma
Güncelleme: 04:25 - 3/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Nihat Keklik hoca Hakk’a yürüdü
Nihat Keklik hoca Hakk’a yürüdü

Hocaların hocası olarak tanınan ve ömrünü Türk ve İslam düşüncesi araştırmalarına adayan Prof. Dr. Nihat Keklik (91), yaşlılığa bağlı çoklu organ yetmezliğinden hayatını kaybetti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi, Türk - İslam Düşüncesi Kürsüsü Kurucu Başkanı Keklik, Galip Paşa Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Karaca Ahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi. Keklik'in öğrencilerinden Yeni Şafak yazarı Fatma Barbarosoğlu'nun da katıldığı törende yine öğrencisi olan İbrahim Keleş, hocasıyla olan anılarını şöyle anlattı: “Üzerimde çok büyük hakkı var. Ben o dönem askeri öğrenciydim. Derste Muhyiddin İbni Arabi adlı kitabını getirdiğinde 'bunu birinize emanet etmem lazım' derdi. Sınıfta üniformalı bir tek ben olduğum için, 'kitabımı orduya emanet ederim' derdi ve bana bırakırdı.”







BÜYÜK BİR İDEALİSTTİ


Keklik hocanın 1979 yılında öğrencisi olan Rahmi Karakuş, “İdealisti tanımlamak gerekse hocamızı göstermek yeterli olur. Müslüman Türk genci nasıl felsefe yapar bunu gerçekleştirmek için çalıştı. Bu idealinden hiçbir zaman vazgeçmedi" dedi.



12 Eser bıraktı


1926'da Ayvalık'ta dünyaya gelen Prof. Dr. Nihat Keklik'in ailesi aslen Üsküp kökenlidir. 1948'de Galatasaray Lisesi'ni bitiren Keklik, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamladı. Aynı yıl Felsefe bölümüne asistan olan Keklik, doktora tezini Farabi ve Aristo mantığı üzerine tamamladı. Hayatı boyunca 'Türk-İslam Felsefesi' adlı bir kürsü oluşturulmasını isteyen Keklik, Muhyiddin İbnül-Arabi konusunda birkaç eser yayınladıktan sonra 1969'da 'profesör' oldu. 1970'de 'Türk-İslam Felsefesi Tarihi' adlı kürsü kurulduktan sonra başkanlığını yürüten Keklik, 1991'e kadar geçen 38 yıllık meslek hayatına 12 eser sığdırdı.






#İstanbul Üniversitesi
#Prof. Dr. Nihat Keklik
7 yıl önce