|

Nikola Tesla Müzesi Türkiye’ye geliyor

Dünyaca ünlü mucit Nikola Tesla’ya ait buluşlar ile özel eşyaların sergilendiği Sırbistan’da bulunan Tesla Müzesi’ndeki eserler Türkiye’ye getirilecek. 6-7 ayda taşınacak 700’den fazla patentli eser, Eylül 2019’dan itibaren Ankara, İstanbul ve İzmir’de sergilenecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/07/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:30 - 26/07/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye'de ilk defa Tesla ile ilgili bu kadar geniş çaplı bir proje gerçekleşecek.
Türkiye'de ilk defa Tesla ile ilgili bu kadar geniş çaplı bir proje gerçekleşecek.

Dünyaca ünlü mucit, fizikçi ve elektrofizik uzmanı Nikola Tesla'nın Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Tesla Müzesi'nde sergilenen özel eşyaları ve icatları Türkiye'ye getirilecek. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yer alan ünlü Tesla Müzesi ile Türkiye'den Aristo Strateji Yönetimi ve Danışmanlık şirketi arasında yürütülen görüşmeler olumlu sonuçlandı. Bu kapsamda, Tesla Müzesi'nde sergilenen eserlerin Eylül 2019'da Türkiye'ye getirilmesi ve üç ilde kurulacak bin 200 metrekarelik sergi alanlarında bir yıl boyunca ziyaretçilerle buluşturulması hedefleniyor. Müze yönetimiyle anlaşan ve protokol imzalayan iş adamı Yunus Emre Armağan, Türkiye'de ilk defa Tesla ile ilgili bu kadar geniş çaplı bir projeyi gerçekleştirmekten duydukları heyecanı dile getirdi.

İLKE İMZA ATTIĞI ESERLERİN PORTATİFİ

Sergi kapsamında Nikola Tesla’ya ait özel eşyalar ile 700’den fazla patentli eseri Türkiye’ye getireceklerini aktaran Armağan, bunlar arasında Tesla’ya ait not defterleri, Tesla ile Edison’un rekabeti ile çekişmelerini anlatan gazete ve dergilerin de bulunduğunu anlattı. Armağan, Türkiye’ye getirilecekler arasında, Niagara Şelalesi üzerine kurulan dünyanın ilk hidroelektrik santralinin portatifi, dünyanın ilk kablosuz elektriğini yayan kule, dünyada ilk kez yere dik pozisyonda inen ve kalkan uçak model ve indüksiyon motoru gibi Tesla’nın önemli icatlarının da yer alacağını ifade etti. Armağan bin 200 metrekare kapalı alana kurulması planlanan müzenin, İstanbul, Ankara ve İzmir’de bir yıl boyunca sergileneceğini kaydetti.

ÖZEL GÜMRÜKLEME SİSTEMİYLE TAŞIMA

Müzedeki eserlerin devletlerarası hukuka dayalı özel gümrükleme sistemiyle Türkiye’ye taşınacağını, bu sürecin 6-7 ayı bulması nedeniyle serginin gelecek yıl eylül ayında açılacağını belirten Armağan, Türkiye’deki değerleri dünyayla, dünyadaki değerleri de Türkiye’yle buluşturma hedefiyle yola çıktıklarını söyledi. Gençlere ve çocuklara bilimi sevdirmeyi ve onların ufkunu açacak projeler üretmeyi amaçladıklarını vurgulayan Armağan, Tesla Müzesi’ni de bu amaçla Türkiye’ye getirmek istediklerini söyledi. Armağan, “En büyük şansımız Türkiye’nin bilime ve gençlere önem veren bir Cumhurbaşkanına sahip olmasıdır” diye konuştu.

#Nikola Tesla
#Müze
#Türkiye
6 yıl önce