|

Nokia ''cebini'' Microsoft''a açtı

ABD''li teknoloji devi Microsoft, bir süredir Apple ve Samsung gibi akıllı telefon üreticileriyle rekabette zorlanan Finlandiyalı cep telefonu üreticisi Nokia''nın cep telefonu birimini 7,2 milyar dolar karşılığında satın alacağını açıkladı.

.
00:00 - 4/09/2013 Wednesday
Güncelleme: 22:29 - 3/09/2013 Tuesday
Yeni Şafak
Nokia ''cebini'' Microsoft''a açtı
Nokia ''cebini'' Microsoft''a açtı

Teknoloji devi Microsoft, Nokia''nın cep telefonu birimini 5.44 milyar euro (7.2 milyar dolar) karşılığında satın alacağını duyurdu. Eski bir Microsoft yöneticisi olan Nokia CEO''su Stephen Elop''un da anlaşmanın tamamlanmasıyla birlikte Microsoft''a geri döneceği belirtildi. Elop, 12 ay içerisinde görevinden ayrılacağı daha önce açıklanan Microsoft CEO''su Steve Ballmer''ın yerine geçebilecek en güçlü adaylar arasında yer alıyor. Cep telefonu üretiminde bir dönemin tartışılmaz lideri olan Nokia bir süredir Apple ve Samsung gibi akıllı telefon üreticileriyle rekabet etmekte güçlük çekiyordu. Microsoft CEO''su Steve Ballmer yaptığı açıklamada, ''Bu geleceği doğru atılmış cesur bir adım, her iki tarafın da çalışanları, hissedarları ve tüketicileri için kazan-kazan niteliğinde bir anlaşma'' dedi. Anlaşmanın 2014''ün birinci çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

32 BİN ÇALIŞANI ALACAK

Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde tamamlanacak olan satış, Nokia''nın hissedarları ve düzenleyici kuruluş onayını da bekliyor. Toplam miktar olan 7,2 milyar doların 5 milyar dolarını birim, 2,2milyar dolarını ise ilgili patentler karşılığında verecek olan Microsoft, Nokia''nın 18 bin 300''ü doğrudan üretimle ilgili olan toplam 32 bin çalışanını bünyesine alacak.

AR-GE MERKEZİ OLACAK

Konuyla ilgili açıklama yapan Microsoft CEO''su Steve Ballmer, Finlandiya''nın Microsoft telefonları için Ar-Ge merkezi olacağını söyledi. Steve Ballmer, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: ''Büyük bir adım, her iki şirketin çalışanları,hissedarları ve tüketicileri için ''kazan-kazan'' durumu.''

Yöneticiler Microsoft''a geçecek

Nokia Yönetim Kurulu Başkanı Risto Siilasmaa ise bu durumun Nokia''nın mali gücü açısından önemli olduğunu belirtti. Nokia''nın açıklamasında, Elop ile Jo Harlow, Juha Putkiranta gibi üst düzey yöneticilerin, anlaşma tamamlandığında Microsoft''a geçecekleri yer aldı.

Nokia hisseleri yüzde 41 arttı

N Washington merkezli Microsoft Corp. akıllı telefon pazarında payını genişletmek amacıyla 5,44 milyar avroya Finlandiyalı cep telefonu üreticisi Nokia Corp.''ın cihazlar ve hizmetler birimini satın aldığını açıklamasının ardından Nokia''nın hisse senetleri yüzde 41 oranında arttı. yer aldı.

11 years ago