|

Normalleşmeyi sindiremiyorlar

Ankara ile Berlin ilişkilerinde yeni bir sayfa açması beklenen Erdoğan’ın Almanya ziyareti bazı çevreleri çok rahatsız etti. Terör örgütü PKK, ırkçılar, çeşitli siyasi partilerin de aralarında bulunduğu çevreler özellikle Erdoğan-Merkel zirvesini provoke etmeye çalışıyor. Türkiye düşmanları Merkel’i de hedef tahtasına oturttu.

Yasemin Asan
04:00 - 22/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:13 - 22/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Erdoğan, Almanya ziyaretinde Merkel ile iki kez biraraya gelecek. İlişkileri yakından ilgilendiren ziyarette, iki ülke arasındaki sorunlar masaya yatırılacak.
Erdoğan, Almanya ziyaretinde Merkel ile iki kez biraraya gelecek. İlişkileri yakından ilgilendiren ziyarette, iki ülke arasındaki sorunlar masaya yatırılacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 27-29 Eylülde Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in resmi davetlisi olarak bu ülkeyi ziyaret edecek. Erdoğan resmi temaslar kapsamında biri öğlen yemeği biri de ucu açık kahvaltı olmak üzere Alman Şansölyesi Angela Merkel’le iki kez bir araya gelecek. Bu ziyaretin iki ülke arasında son dönemde dalgalı bir seyir izleyen ilişkilerde yaşanan normalleşmeyi hızlandırması bekleniyor.

PROVOKASYON PEŞİNDELER

Erdoğan, terörden ekonomiye, mülteci sorunundan yükselen ırkçılığa çeşitli konularda hazırlanan kapsamlı dosyalarla kritik ziyarete hazırlanırken, Türk-Alman ilişkilerinin düzelmesini istemeyen provokatörler de işbaşındı. Başta PKK yandaşları olmak üzere bu yakınlaşmadan rahatsızlık duyan ırkçıların yanı sıra Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, Almanya Basın Yayın Çatı Derneği gibi örgütler Erdoğan’ın ziyaretini protesto için hazırlık yapıyor. Alman yetkililerin de fikir özgürlüğü adı altında bu yürüyüşlere izin vereceği belirtiliyor.

ÜST SEVİYEDE GÜVENLİK

Erdoğan’ın, Steinmeier’in davetlisi olarak Almanya’da bulunacağı dönemde güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarılacağı öğrenildi.

ZAMANLAMA MANİDAR

Erdoğan, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Köln’de inşa ettiği Merkez Camii’nin açılışını gerçekleştirecek ve bu vesile ile üç yıl aradan sonra gurbetçilere hitap edecek. Protokolde katılım konusunda da Alman cephesinde sıkıntı yaşanıyor. Törene katılmayacağını açıklayan bazı isimler ortamı gererken, törene katılımın eyalet seviyesinde yetkililer düzeyinde olacağı belirtiliyor. Erdoğan’ı eleştiren bazı kesimler, DİTİB’i tartışmaya açarken, Alman İç İstihbarat örgütü Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nin (BfV), DİTİB’le ilgili gizli bir dosyayı eyaletlere göndermesi ve kasım ayına kadar görüş istemesi dikkat çekici bulunuyor. BfV’nin bu adımı kritik ziyaret öncesi atmasının kasıtlı olduğu ifade edildi.

MERKEL DE HEDEFTE

Erdoğan’ın Almanya’ya gitmesini Sol Parti, Yeşiller ve aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinden politikacılar tarafından eleştiriliyor. Erdoğan’la diyaloğu nedeniyle Merkel de hedef tahtasına oturtulmaya çalışılıyor.

#Başkan Erdoğan
#Almanya
#Avrupa
6 yıl önce