|

'O kafataslarını derhal kaldırın'

Aa
00:00 - 2/09/2007 Pazar
Güncelleme: 14:13 - 2/09/2007 Pazar
Yeni Şafak
'O kafataslarını derhal kaldırın'
'O kafataslarını derhal kaldırın'

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, Yunanistan'ın Sakız adasındaki Nea Moni Manastırı'nda sergilenen kafatasları konusunda hassasiyetlerinin sürdüğünü ve bu konuda ısrarlı olduklarını belirterek, “Türklere hakaret içeren ifadeler kaldırılmalı” dedi.

Veysi Öncel, Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ile Sakız Adası'nı ziyaret ettiklerini ve konuyu Pantelis Vroulis'e aktardıklarını kaydetti. Vroulis ile manastıra gittiklerini kaydeden Öncel, kilisede kuru kafaların yanındaki duvarda asılmış yazıda, Türklere hakaret içeren ifadelerin yer aldığını, Kilisenin papazını çağırarak, bu rezaletin kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi. Öncel, “Manastır papazı Dionisios, bizim tepkimiz üzerine bize Türk hükümetinin İstanbul Patriği ile bu konuyu çok çabuk halledebileceğini, Rum Patriğinin 8 Avrupa ülkesinin dini lideri olduğunu ve bundan neden yararlanmadığımızı sordu” dedi.

Çeşmeli turizmciler ve Çeşme yerel yöneticilerinin konunun takipçisi olmaya devam edeceğini vurgulayan Öncel, Bartholomeos'un açıklamasına değinerek, “En azından Türklere hakaret içeren ifadeler kaldırılmalıdır. Bartholomeos'tan yarın randevu talep edeceğiz ve bu konuya ayrıntılı görüşeceğiz” diye konuştu.

OSMANLI SINIRLARINDA OLAN MORA YARIMADASI

Tarihçi Yaşar Aksoy da 1821 yılında Osmanlı İmparatorluğu sınırlarında olan Mora Yarımadası'nda başlayan Yunan isyanının 1 yıl sonra Sakız Adası'na sıçradığını belirtti.

İsyanın 6 yıl sürdüğünü kaydeden Aksoy, “Maalesef tarihin kanlı bir dönemiydi. O dönemde yalnızca Osmanlı İmparatorluğu değil tüm devletler hakim olduğu topraklardaki isyanları şiddetle bastırıyordu” dedi.

“BİZ SERGİLEMEYE KALKSAK...”

Türklerin bu olaydan yüksünmemesi gerektiğini kaydeden Aksoy, şöyle konuştu:

“Kurtuluş Savaşı'nda Yunanlılarca öldürülen Türklerin kafataslarını sergilemeye kalksak Yunanistan'ın tüm manastırlarının dehliz ve depoları ağzına kadar dolardı. Kafatasları ancak düşmanlık aşılar. Barışa giden yol, yaşayan insanların kafataslarının içindeki çalışan beyinlerine bağlıdır.”

17 yıl önce