|

"O masaya oturamazdım"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BM) gerçekleştiği New York'ta, darbeye ve darbecilere karşı tarihi bir tavır ortaya koydu. Erdoğan, Ban Ki-moon'un verdiği yemeğe, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile aynı masaya verildiği için katılmadı. Erdoğan "Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam" dedi.

İbrahim Karagül
00:00 - 27/09/2014 Cumartesi
Güncelleme: 09:55 - 27/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
"O masaya oturamazdım"
"O masaya oturamazdım"

Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından verilen öğle yemeğinine katılmak üzere Türkevi'nden ayrılarak, BM binasına geçti. Ancak Erdoğan beklenilden kısa sürede Türkevi'ne geri geldi. Bu durum Erdoğan'ın Genel Kurul'da yapacağı konuşma için sırasını Türkevi'nde bekleyeceği şeklinde yorumlandı. Ancak olayın perde arkasında, Erdoğan'ın Sisi ile aynı masaya verilmesi vardı.

Ban Ki-Mun'un verdiği yemekte, Sisi ile aynı masaya oturmama olayı... O oturma düzeni bilinçli miydi tesadüf mü?

Ben bilinçli mi tesadüf mü bilemem. Fakat o zata bir meşruiyet kazandırma gayreti var. Dolayısıyla bizim masada kimler var diye sorduğumda, o ismin olduğunu görünce oraya gitmemeyi, çünkü gidersem Mursi ile ilgili inancım noktasında ters olur, yapılan bunca anti-demokratik girişimleri benim de onaylamam anlamına gelir. Bir taraftan darbeye karşıyım diyeceksin, ondan sonra darbeciyle aynı masada fotoğraf vereceksin. Bunu yapamazdım. Dünyada şu anda pek çok ülke vitrinde farklı vitrin gerisinde farklı söylemler geliştiriyor. İkili görüşmelerde, 'Doğru, haklısınız...' diyorlar. Haklıysak o zaman çıkın, meydanlarda da bunu böyle konuşun. Biz de BM kürsüsünden hiç olmazsa seslendirelim dedik. Ban Ki-Mun'un davetinde de aynı masada bu adamla o fotoğrafın içine giremem. Bunu ne milletime anlatabilirim, ne de Mısır'da idamla yargılanan insanlara...

10 yıl önce