|

Obama da İstanbul finans merkezi dedi

Amerikan Ticaret Bakanı Gary Locke, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için Başkan Barack Obama'nın tam desteğini aldıklarını açıkladı. Locke, "Ticaret hızla gelişiyor. Türkiye'nin büyümesi ve gelişimini dikkatle izliyoruz. İstanbul'u Avrupa'nın finans merkezi yapabiliriz" dedi

Fikret Çengel
00:00 - 16/03/2011 Çarşamba
Güncelleme: 23:18 - 15/03/2011 Salı
Yeni Şafak
Obama da İstanbul finans merkezi dedi
Obama da İstanbul finans merkezi dedi

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) ile Center For American Progress'in (CAP) düzenlediği Türk-Amerikan Ekonomik İlişkilerin Güçlendirilmesi konulu toplantı Washington'da yapıldı. Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için Başkan Barack Obama'nın tam desteğini aldıklarını açıklayan Amerikan Ticaret Bakanı Gary Locke, “Ticaret hızla gelişiyor. İstanbul'u Avrupa'nın finans merkezi yapabiliriz” dedi. Son dönemlerde Türkiye'nin ekonomik alanda önemli atılımlara imza attığını dile getiren Amerikan Ticaret Bakanı Gary Locke, ABD ve Türkiye arasındaki ticaretin gelişmesi için Başkan Barack Obama'dan tam destek aldıklarını açıkladı. “İstanbul'u Avrupa'nın finans merkezi yapalım” diyen Locke, Türkiye'nin büyümesi ve gelişimini dikkatle izliyoruz mesajı verdi.

ÖNCELİKLİ PAZAR TÜRKİYE

Gary Locke, şu bilgileri verdi: “Yenilenebilir enerjiyi desteklemek, girişimciliği yüreklendirmek, İstanbul'un Avrupa'nın finans merkezi olmasına yardımcı olmak, KOBİ'leri teşvik ederek güçlendirmek önemli. Ticareti geliştirme ve koordinasyon komitemiz Türkiye'yi öncelikli pazar olarak belirledi. Bu yıl Türkiye'de iki ticaret formu çalışması olacak. Burada da yenilenebilir enerji ile petrole öncelik vereceğiz. Türkiye ile ABD arasında doğrudan yatırımı teşvik edeci niyet mektubu imzalandı. Önemli sektörlerde teknik yardım vermek üzere harekete geçildi. Geçen ay Ankara'da ilaç sektörüne yönelik ilk adım atıldı. ABD ile Türkiye arasında iş konseyinin kurulması yönünde karar alındı ve ilk toplantının önümüzdeki aylarda gerçekleşeceğini umuyorum.”

HEDEFLERE DOĞRU İLERLİYOR

TUSKON'un sadece 6 yaşında olduğunu söyleyen Gary Locke, “Şimdiden kendisini Türkiye'nin kalkınmasında önemli bir itici güç ve dünyanın her yerinde güvenilir bir iş ortağı olarak görü-yorum. TUSKON 2007 son baharında Washington bürosunu açmasıyla Amerikan iş dünyasının da yakın bir arkadaşı olduğunu gösterdi” dedi.

BÜYÜMEDE ÇİN'İ YAKALADINIZ

TUSKON'un ve Türk iş dünyasının adımlarını önemli bulduğunu ifade eden Center For American Progress (CAP) Başkanı John Podesta ise şöyle konuştu: "Türk iş dünyasının çabalarıyla Türkiye bugün Çin'in imrenilen büyüme oranlarını yakaladı. Türkiye ekonomik gücünün yanı sıra politik siyasi özgürlükleri ile de bölgesinde esinlendirici bir ülke olarak ortaya çıktı."


Ülkeler arası 15 milyar dolarlık ticaret hacmi

İki ülke arasındaki ticaret hacmini değerlendiren Gary Locke, şöyle konuştu: “Ülkelerimiz geçen yıl yaklaşık 15 milyar dolarlık karşılıklı ticaret gerçekleştirdi. Bir önceki yıla göre 2010'da iki ülke arasındaki ticaret yüzde 40 arttı. Bunda Türkiye'nin geçen yıl krize rağmen yüzde 7 büyümesi ve çok iyi bir ekonomik performans sergilemesi etkili oldu. Türkiye dünyanın en büyük 17. ekonomisi olmasına rağmen Amerikan ürünleri Türkiye'nin ithalatının sadece yüzde 7'sini oluşturuyor.”


Türkiye 10 yılda dikkat çekici şekilde büyüdü

Türkiye ile yapılan çalışmaları değerlendiren Center For American Progress (CAP) Başkanı John Podesta, şöyle konuştu: "Başkan Obama Türkiye ile ilişkilerin genişletilmesi konusunda başkanlığının başından itibaren son derece net davrandı. Son 10 yılda Türkiye çok dikkat çekici bir gelişme gösterdi. Ülke Avrupa'da Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da etkili bir diplomatik liderlik sergiledi. Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin Türk-Amerikan ilişkilerinin temel direği olacak."


TUSKON köprü oldu işadamları dünyaya açıldı

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, TUSKON olarak temel hedeflerinin Türk işadamlarının dünya ekonomisi ile daha iyi entegre olacak altyapıyı hazırlamak olduğunu belirterek, “Türk işadamlarını Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika'ya taşıyoruz. Türk işadamlarının dünyada neredeyse girmediği ülke kalmadı” diye konuştu. Meral, başta müteahhitlik olmak üzere organik tarım, enerji ve imalat sanayilerinde Amerikalı şirketlerle ortak çalışmalar yapılacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Amerikalı işadamlarını Türkiye'ye getirerek, ortak ilgi alanları ve yatırım projelerini ele alıyoruz. Büyük hedefler belirledik. Bunun için de gece gündüz çalışıyoruz'


Enerjide birlikte hareket edebilirdik

Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkileri değerlendiren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Amerika ile biz sınır paylaşmıyoruz. Ancak eskiye dayanan bağlarımız birbirimizi daha iyi anlamayı gerektiriyor. Türkiye gelecek 10 yılda enerji alanında 150 milyar dolar yatırım yapacak. Buraya gelmeden önce Etiyopya'daydık orada da enerji projeleri hayata geçiriliyor. Bunlarda Türkiye ve Amerika birlikte hareket edebilirdi. 3'üncü ülkelerde ortak müteahhitlik hizmetleri yapmamız çok önemli bir iş alanı oluşturacak" diye konuştu.


Türk dizilerinin Ortadoğu pazarına etkisi büyük

TUSKON Başkanı Rızanur Meral 40 bini yeni ihracatçı için çalıştıklarını ve önümüzdeki 12 yıl içerisinde 500 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini söyledi. Meral “ABD Türkiye'nin beklentilerine tam destek vermekte. Şu ana kadar elde edilen ilerleme ise bu konuda doğru adımların atıldığını gösteri-yor” dedi. Son dönemlerde Kuzey Afrika ve bazı Ortadoğu ülkelerinde yaşanan olayları değerlendiren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, şöyle konuştu: "Bu ülkelerde yaşayanlar farklı bir hayat istedikleri için ayaklandı. Bu hayatları da önce televizyonda izledikleri dizi-lerde gördüler. Dikkat edilirse Türk dizilerinin en çok izlendiği ülkelerde sorunlar yaşanıyor. Olaylarda Türk dizilerinin payının yüzde 30 civarında olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü diziler bu ülkelerde inanlmaz bir etki yaratıyor."



13 yıl önce