|

Obama'nın rol modeliyiz

Sanofi-Aventis Türkiye Ülke Başkanı Olivier Guilleume, Türkiye'de sağlık reformlarının iyiye gittiğini belirterek, “Buradaki sistem Amerika'dakinden farklı değil. Bakarsanız Obama'nın Türkiye sistemini taklit ettiğini görebilirsiniz” dedi

Aa
00:00 - 19/07/2010 Pazartesi
Güncelleme: 23:44 - 18/07/2010 Pazar
Yeni Şafak
Obama'nın rol modeliyiz
Obama'nın rol modeliyiz

Sanofi-Aventis Türkiye Ülke Başkanı Olivier Guillaume, Sanofi-Aventis'in sahip olduğu en büyük fabrikalardan birinin Türkiye'de olduğunu söyleyerek, Türkiye'de sattıkları ürünlerin üçte ikisini bu tesislerde ürettiklerini, bu tesisleri bütün dünya için antibiyotik mükemmellik merkezine çevirmeyi ve dünya ülkelerine söz konusu tesislerde üretilen antibiyotikleri göndermeyi düşündüklerini anlattı.

YÜZDE 95'İ KAPSANIYOR

Guillaume, Türkiye'de sağlık konusundaki reformların çok önemli olduğunu ve iyiye gittiğini, Türkiye'deki hastaların yüzde 95'inin kapsanıyor olmasının büyük bir özellik olduğunu belirterek, “Dışarıdan bakarsanız Başkan Obama'nın Türkiye sistemini taklit ettiğini görebilirsiniz' dedi.

REFORMLAR ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye'deki sağlık sistemine ilişkin soru üzerine Guillaume, 'Dünya çapında bakıldığında Türkiye'deki reformlar çok önemli ve iyiye gidiyor. Türkiye'deki hastaların yüzde 95'inin kapsanıyor olması büyük bir özellik. Dışarıdan bakarsanız Obama'nın Türkiye sistemini taklit ettiğini görebilirsiniz' diye konuştu.

50 MİLYON ABD'Lİ DIŞARIDA

Bir soru üzerine, Türkiye ve ABD sağlık sistemini karşılaştıran Guillaume, Amerika'da şu anda 50 milyon Amerikalının sağlık sisteminin dışında kaldığını, Türkiye'deki sistemin Amerikan sisteminden şu an için çok daha ileride olduğunu anlattı.

CNN DE KIYASLAMIŞTI

Bu arada dünyanın önde gelen haber kanalı CNN de, ABD'nin sağlık sistemini Türkiye ile karşılaştırmıştı.Türkiye'de herkesi kapsayan ve tüm birimlerin aynı çatı altında toplandığı bir sistemin planlandığına dikkat çeken kanal, son yıllarda ortalama yaşam süresindeki artış ve bebek ölüm oranlarındaki düşüşe vurgu yapmıştı. CNN televizyonun yaptığı bir araştırmayla diğer ülkeler ile Amerika arasındaki fark ortaya koyulurken, seçilen 5 ülkeden biri de bu anlamda Türkiye oldu. John Hopkins Üniversitesi öğretim üyelerinden Hugg Waters da “Son yıllarda Türkiye sağlık sistemini bir araya getirmek için çaba gösteriyor” dedi.


Sağlık harcamalarına tasarruf freni

Sağlık harcamalarında alınan tasarruf tedbirleri sonuç verdi. Merkezi Yönetim Bütçesi'ndeki sağlık harcamaları genel sağlık sigortası uygulamasının da etkisiyle yüzde 30 düştü. Maliye Bakanlığı'ndan derlenen verilere göre, geçen yılın ocak-haziran döneminde Bütçe'den sağlık harcamaları için 3 milyar 510 bin 306 lira çıktı. Bu yıl ise bütçedeki sağlık harcamalarında 1 milyar lirayı aşkın bir azalma meydana geldi. Bütçeden yılın ilk 6 aylık döneminde sağlık için 2 milyar 458 milyon 950 bin lira çıktı. 6 aylık dönemde yeşil kartlıların tedavi ve sağlık malzemesi giderleri yüzde 6,5, ilaç giderleri ise yüzde 26,2 oranında düştü. Maliye Bakanlığı yetkilileri, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sağlık kuruluşlarına müracaat ve düzenlenen reçetelerle ilgili verilerinin sağlıkla ilgili tedbirlerin sonucu olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “Hasta katkı payı ve ilaçla ilgili düzenlemeler, hastanelerde paket fiyat yöntemi, sağlıktaki savurganlığın önlenmesinde etkili olmaya başladı. Bu tür tedbirler devam edecek.”



14 yıl önce