|

Dünyanın öbür ucu sallandı

1931 yılında ülkenin en büyük doğal afetini yaşayan Yeni Zelanda'nın Christchurc kenti, öğle üzeri yemek arası verirken 6.3 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Enkaz altında 65 kişinin öldüğünü açıklayan Başbakan Kay, “Coşkulu bir kent birkaç saat içinde dizlerinin üzerinde. Yetişkinler işte, çocuklar okulda iken meydana gelen bu acıyı birlikte aşacağız” ifadesini kullandı.

Aa
00:00 - 23/02/2011 Çarşamba
Güncelleme: 00:07 - 23/02/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Dünyanın öbür ucu sallandı
Dünyanın öbür ucu sallandı

Yeni Zelanda'nın ikinci büyük kenti Christchurch'ü vuran 6.3 büyüklüğündeki depremde 65 kişi hayatını kaybetti. Amerikan Jeofizik Enstitüsü'nden (USGS) yapılan açıklamada, depremin merkez üssünün South Island'daki Christchurch'ün 10 kilometre güneybatısında, yerin 4 kilometre altında olduğu belirtildi. Deprem nedeniyle çok sayıda bina yıkıldı, yollar tahrip oldu, şehrin merkezinde yangınlar çıktı. Havalimanı kapanırken, polis kent merkezinde tahliye işlemlerine başladı. Bu arada iki otobüs dolusu yolcu, binalardan düşen büyük parçaların altında ezilen araçta can verdi.

BİR KENT DİZLERİNİN ÜZERİNDE

Başbakan John Kay, nüfusu yaklaşık 400 bin olan kenti vuran depremin yetişkinlerin işte ve çocukların okulda olduğu saatlerde meydana geldiğini söyledi. ONE News kanalına konuşan Kay, 65 kişinin öldüğünü açıklarken sayının artabileceğini söyleyerek, “Bu sadece tahribatın bir boyutu. İnsanları, her nerede sıkışmışlarsa veya hangi enkaz altında kalmışlarsa mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde dışarı çıkarmalıyız” dedi. Christchurch halkının acı içinde olduğunu belirten ve bugünü “ülkenin en kara günü” olarak nitelendiren Key, “Coşkulu bir kent birkaç saat sonra dizlerinin üzerinde. İnsanlar nasıl daha önce yapmışlarsa yeniden bir araya gelmeli, birbirlerine yardım etmeli. Bunu birlikte aşacağız” diye konuştu.

12 JAPON ÖĞRENCİ KAYIP

Yerel saatle 12.51'de meydana gelen deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen kentin Belediye Başkanı Bob Parker, binaların enkazında 100'den fazla kişinin olabileceğini dile getirerek, halkın merkez meydanı boşaltmasını istedi. Tarihi turistik bir kent olan, yurt dışından öğrencilerin de rağbet ettiği kenti “savaş alanı” olarak tanımlayan Parker, “Herkes, bugünün şehrimiz için kara bir gün olduğunu bilmeli” derken, depremzedeler ise, “İnanılmaz, deprem çok şiddetliydi, korkunç” ifadesini kullandı. Kentte yıkılan bir okulda 9 Japon öğrenci ile 2 öğretmenin kurtarıldığı, 12 Japon öğrencininse kaybolduğu belirtildi.


80 YILIN EN BÜYÜK ACISI

Kente akşam karanlığı çökerken depremzedeler içen okullarda ve bir yarış pistine barınaklar kuruldu. Depremde en az 20 artçı sarsıntı daha oldu, ordu ve helikopterlerin de katıldığı kurtarma çalışmaları ise sürüyor. Kentte elektrik ve telefon hatları kesilmiş durumda. 340 bin nüfuslu kent, 4 Eylül 2010'da 7 büyüklüğünde bir depremle sarsılmış, ölen olmamış; ancak deprem ağır maddi hasara yol açmıştı. 1931 yılında 256 kişinin öldüğü deprem ülkenin en büyük doğal afeti olarak biliniyordu. Yeni deprem 80 yıldır en çok can kaybının yaşandığı doğal afet olarak görülüyor.


Yardım istemediler

Türk Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali, Yeni Zelanda'daki deprem nedeniyle bu ülkeden yardım talebinin gelmediğini söyledi. Yardım ekibinin hazırlandığını belirten Küçükali, “Biz AKUT ile birlikte hizmet üreteceğiz. Biz yola çıkalım diye hekibi hazırladık. Gerek yok, dediler. Göçük altında kalanlar kurtarıldı” dedi. Öte yandan, ITF Senior World Times Championship katılmak üzere Yeni Zelanda'ya giden Türk kafilesi depremden etkilenmediiği, 25 Şubat'ta yurda döneceği bildirildi.



13 yıl önce