|

Öcalan'ın avukatları meslek suçu işliyor

AİHM uzmanı İngiliz avukat Alıson Mcdonald, "Avukatlar cezaevindeki müvekkili ile görüşür ve yazışır ama müvekkilinin siyasi konuşmalarını dışarıya yansıtırsa disiplin suçu işler" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 14/05/2005 Saturday
Güncelleme: 16:34 - 27/05/2017 Saturday
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA


    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) uzmanı İngiliz bayan avukat Alison Macdonald, "haberleşme" konusunda terörist başı Abdullah Öcalan ile cezaevinde görüşen avukatlarının konusunda "meslek suçu" işlediklerini bildirdi.

    Cezaevleri Genel Müdürlüğü ile AB Komisyonu tarafından ortaklaşa düzenlenen "Hükümlü ve Tutukluların İnsan Hakları" konulu seminerde konuşan Mcdonald, hakimler, savcılar, avukatlar ve cezaevi müdürleri tarafından soru yağmuruna tutuldu.

    Tutuklu ve hükümlerin "haberleşme özgürlüğü" ile ilgili Avrupa ülkelerinden örnekler veren Mcdonald, bir savcının, "İmralı Cezaevi'nde yatan terör örgütü elebaşının, avukatları aracılığı ile dışarıdaki militanlarına siyasi mesajlar iletmesi" konusundaki sorusunu cevaplarken, "her avukatın cezaevindeki müvekkili ile görüşme ve yazışma hakkı olduğunu" hatırlattı ve "Ancak bu sadece hukuki çerçeve içinde kalmalı. Eğer bunun dışına çıkar ve siyasi bir boyut kazanırsa, avukat, müvekkiline ait siyasi nitelikli konuşmalarını not edip dışarıya yansıtırsa disiplin suçu işlemiş olur. Bu durumda bağlı bulunduğu baro, avukata gerekli disiplin cezası vermesi gerekir" dedi.

    Kuryelik yaparsa koruma olmaz
    İtalya'da cezaevinde yatan mafya liderleri ile avukatlarının toplantılar yaparak dışarıya bilgi sızdırdığını ve bununla ilgili bir davanın Strazburg Mahkemesi'nde görüşüldüğünü kaydeden Macdonald, "Avukat, davasını takip ettiği sürece kendisine her türlü yardım sağlanır. Eğer avukatın müvekkili ile hukuk dışı görüştüğü ve dışarıya siyasi nedenlerle bigi sızdırdığı kanıtlanırsa o zaman devletin koruması söz konusu olamaz."


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 years ago