|

OECD'de Rumlara veto

Türkiye, AB sürecinde ve Kıbrıs'ta sorun çıkaran Rumlara karşı, NATO'dan sonra OECD'de de 'veto' kozunu kullandı. Ancak AB, Rumların OECD'ye alınmasında ısrarlı.

Yeni Şafak
00:00 - 11/05/2005 Çarşamba
Güncelleme: 14:05 - 12/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • DUYGU GÜVENÇ / ANKARA


    Türkiye, AB sürecinde sorun çıkaran ve Kıbrıs'ta çözüm için tek taraflı isteklerinin kabul edilmesini şart koşan Rumlara karşı, NATO'dan sonra OECD'de de "veto" kozunu kullanıyor.

    Türkiye, son olarak da Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Rum Kesimi'nin işbirliği kurmasına "hayır" dedi. Paris'te 3-4 Mayıs'ta yapılan OECD bakanlar toplantısı öncesi, 30 Nisan'da yapılan hazırlık toplantısında, "OECD üyelerinin, Rusya, Çin, Brezilya, Hindistan, Meksika gibi ülkelerle işbirliği mekanizması kurması" gündeme geldi. AB üyesi ülkeler, AB üyesi olan ancak OECD üyesi olmayan ülkelerin de aynı mekanizmaya "toplu olarak" dahil edilmesini istedi. AB'nin, OECD'de olmayan 6 üyesi bulunuyor: Malta, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Rum Kesimi.

    Ancak toplantıda Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ender Arat ve Türkiye'nin OECD Temsilcisi Sencer Özsoy, Rum kesiminin AB'de Türkiye karşıtı tutumuna dikkat çekerek, 6 ülkenin toplu olarak değil tek tek değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı ve "Bu konuyu Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlayacağı 3 Ekim'den sonra görüşelim" dedi. Türkiye, işbirliğinin ancak aralık ayında yapılacak sonbahar toplantısında tekrar değerlendirilebileceği görüşünde.

    AB temsilcileri baskı yapıyor
    Bu arada, Dışişleri Bakanı Gül ile önceki gün öğle yemeğinde biraraya gelen AB üyesi ülkelerin büyükelçileri de konuyu gündeme taşıdı. AB Dönem Başkanlığı adına konuşan Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Sjoerd Gosses, "Kıbrıs konusunun ilgisi olmayan konuları etkilememesini" istedi. Gosses, NATO ve OECD'deki durumu hatırlatarak, "Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda tüm arkadaşlarına ihtiyaç duyacağını" belirtti.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce