|

Offshore maliyeti 1 trilyon dolar

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB''nin vergi cennetlerinden dolayı uğradığı kaybın 1 trilyon dolar olduğunu söyledi. Sadece AB için telaffuz edilen bu rakamın ciddi olduğunu belirten Şimşek, ''Avrupa Komisyonu''nun çabalarıyla, vergi cennetleri üzerinde çok büyük bir baskı var. Önemli mesafeler katediyoruz'' dedi.

.
00:00 - 25/05/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:58 - 24/05/2013 Cuma
Yeni Şafak
Offshore maliyeti 1 trilyon dolar
Offshore maliyeti 1 trilyon dolar

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği (AB) Vergiden Sorumlu Komisyon Üyesi Algirdas Semeta''nın, son açıklamasında vergi cennetlerinden dolayı AB''nin uğradığı vergi kayıp ve kaçağının yıllık 1 trilyon dolar olduğunu ifade ettiğini hatırlatarak, ''Sadece AB için 1 trilyon dolarlık vergi kaybından söz ediliyor olması hakikaten bu alanlarda iş birliğinin, birlikte çalışmanın ne kadar anlamlı olduğunu göstermektedir'' dedi.

Şimşek, vergi cennetlerinin zararlı vergi rekabeti problemiyle karşı karşıya olunduğunu belirterek, ''Son yıllarda özellikle G20 ve OECD bünyesindeki inisiyatiflerle, Avrupa Komisyonu''nun çabalarıyla, ki bu çabaları güçlü şekilde destekliyoruz, vergi cennetleri üzerinde büyük baskı var. Özellikle bilgi değişimi, şeffaflaşma anlamında önemli mesafeler katediyoruz. Ama bu husus hala önemli.

VERGİ CENNETLERİNE PARK ETMİŞLER

AB Vergiden Sorumlu Komisyon Üyesi Algirdas Semeta, en son açıklamasında vergi cennetlerinden dolayı, AB''nin uğradığı vergi kayıp ve kaçağının yıllık 1 trilyon dolar olduğunu ifade etti.''

Bakan Şimşek, geçtiğimiz günlerde uluslararası yardım kuruluşlarından birinin vergi cennetlerinde tutulan parayı 18,5 trilyon dolar olarak açıkladığını hatırlatarak, şöyle devam etti: ''Bunlar çok ciddi rakamlar, özellikle bir çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çok ciddi bir kamu borç sorunuyla, kamu açıkları sorunuyla karşı karşıya olduğu bir dönemde bu kadar büyük bir kaynağın vergi cennetlerinde park edilmiş olması, sadece AB için 1 trilyon dolarlık vergi kaybından söz ediliyor olması hakikaten bu alanlarda iş birliğinin, birlikte çalışmanın ne kadar anlamlı olduğunu göstermektedir.''

MÜFETTİŞ SAYISI 12 BİN OLACAK

Reformların sadece kağıt üzerinde yapılmadığını belirten Şimşek, insan kaynakları gibi alanlarda önemli adımlar atıldığına değinerek, ''Vergi müfettişi sayımızı arttırıyoruz. Son bir yıl içerisinde 800 arkadaşımız müfettişlik hakkı kazandı. 5 binin üzerinde vergi müfettişimiz var, kısa zamanda bunu 10 bine, orta vadede 12 bine çıkarmayı hedefliyoruz'' diye konuştu. Bakan Şimşek, denetimin subjektif olmaması gerektiğini, standartlarının olmasının zorunlu olduğunu söyledi.

TUTUCU MALİYE DÖNEMİ GERİDE KALDI

Vergi müfettişlerinin mesleki yeterlilik ve yetkinliklerinin objektif şekilde ölçülmesi için, performans değerlendirme sistemi getirdiklerini belirten Şimşek, ''Bu kamuda bir ilk. Aslında çok tutucu bilinen Maliye Bakanlığı şu anda bazı alanlarda, kamunun yani genel kamu uygulamalarında liderlik rolünü neredeyse üstlenmiş desem abartmış olmam'' dedi. Şimşek denetim kapasitesinin arttırılmasının kayıt dışılıkla mücadeleyi arttırdığına işaret ederek, denetimin sağlıklı ve etkin yapılmasının başarıda önemli rol oynadığını, vergi denetiminde Türkiye''nin yeni bir döneme girdiğini söyledi.


11 yıl önce