|

Oger 4,2 milyar doları bir kalemde ödeyecek

Türk Telekom'un yüzde 55'ini 6 milyar 550 milyon dolara satın alan Oger Telecom, geriye kalan faiz hariç 4 milyar 200 milyon dolarlık borcunu bir ay içinde ödeyeceğini bildirdi

Hamdi Ateş
00:00 - 3/03/2007 samedi
Güncelleme: 02:04 - 3/03/2007 samedi
Yeni Şafak
Oger 4,2 milyar doları bir kalemde ödeyecek
Oger 4,2 milyar doları bir kalemde ödeyecek

Türk Telekom'un yüzde 55'ini 6 milyar 550 milyon dolara satın alan Oger Telecom, faiz hariç 4 milyar 200 milyon dolarlık borcunu bir ay içinde ödeyeceğini bildirdi. Ulaştırma Bakanlığı ve Özelleştirme idaresine sözlü olarak bildirilen ödemenin gerçekleşmesi durumunda ekonomide çok ciddi bir rahatlama olacak. Borcun tamamının ödenmesi durumunda, Türk Telekom'un özelleştirmesinden bu sene içinde faiziyle 1,5 milyar dolar bekleyen Hazine'nin kasasına 2 milyar 700 milyon dolarlık fazla ödeme girecek. Hazinenin kasasına girecek paranın, 31 milyar doların üzerine çıkan cari işlemler açığı da düşmüş olacak.

YÜKSEK FAİZ ETKİLİ OLDU

Geçen yıldan bu yana gündemde olan peşin ödeme, piyasalardaki dalgalanma ve Avea'daki Telecom Italia hisselerinin alımından dolayı bir süre ertelenmek zorunda kalmıştı. İhaleyi peşin fiyat üzerinden 6 milyar 550 milyon dolara kazanan Oger Telecom, taksitli ödeme nedeniyle yıllık libor + yüzde 2,5 faiz ödemek zorunda kalıyordu. Tahminlere göre, taksitli ödeme nedeniyle Oger Telecom, Türk Telekom'un yüzde 55'lik bölümü için 7 milyor 500 milyon dolar ödeme yapmak zorunda kalacaktı. Uygulanan faizin dünya piyasalarına göre yüksek olmasının da Oger Telecom'un peşin ödeme yapmaya karar vermesinde etkili olduğu belirtiliyor. Borcunu Mart sonu Nisan başında ödemeyi planlayan Oger'in, borcunu kapatması durumunda kalan 4 yılda ödeyeceği yaklaşık 800 milyon dolarlık faizden de kurtulmuş olacak. Yüzde 55'lik hissenin tamamı Hazine tarafından serbest bırakılacak olması Oger Telecom'un yönetimde daha rahat hareket etmesine neden olacak.

4,2 MİLYAR DOLAR BORCU VAR

İhaleyi kazanmasının ardından Oger Telecom, 14 Kasım 2005 tarihinde, ihale bedelinin yüzde 20'si olan 1 milyar 310 milyon doları peşin ödeyerek Türk Telekom'u devralmıştı. Geçen yıl Kasım ayında borcunun ilk taksiti olan 1 millyar 50 milyon doları libor + yüzde 2,5 faizle birlikte 1 milyar 440 milyon dolar olarak ödeyen Oger Telecom, böylece 2 milyar 750 milyon dolarlık bir ödeme yapmış oldu. Oger Telecom'un Türk Telekom hisseleri nedeniyle faiz hariç yaklaşık 4 milyar 200 milyon dolar civarında borcu bulunuyor.

ÖZELLEŞTİRME GELİRİ ARTACAK

Hazine Müsteşarlığı'nın 2007 yılı finansman raporunda özelleştirme ve TMSF'den toplam 6. 8 milyar YTL gelir beklediğini açıklamıştı. Dolar bazında 4,8 milyar dolara karşılık gelen özelleştirme ve TMSF'den elde edilmesi beklenen gelirin 1,8 milyar dolarlık kısmı TMSF'den, kalan kısmı ise özelleştirme gelirinden elde etmeyi planlıyordu. Ayrıca Hazine bu kapsamda Türk Telekomun özelleştirmesinden faiziyle birlikte 1,5 milyar dolarlık gelir bekliyordu. Oger Telekom'un kalan borcunu erken ödemesi halinde Hazine özelleştirmeden 5 milyar 700 milyon dolar gelir elde edecek.


Hükümet halka arz kozunu elinde tutuyor

Oger Telecom peşin ödeme jestine karşılık hükümetten iki jest beklediğini açıklamıştı. Oger'in CEO'su Paul Doany'nin peşin ödeme yapabileceğini açıklamasından sonra Avea'daki yüzde 40 Telecom Italia hissesinin Türk Telekom tarafından yaklaşık 500 milyon dolara satın alınmasına Hazine'den onay istemiş ve onayı almıştı. Ancak uzun süredir gündemde olan peşin ödeme şimdiye kadar gerçekleştirilmedi. Oger'in peşin ödemede isteksiz davranması durumunda hükümet de halka arz kozunu oynamayı planlıyor. Alınan bilgilere göre Hükümet, kamu hisseleri halka arz edilmeden Oger'in kendi hisselerini satması mümkün olmadığı için Oger'i bu noktada zorlayacak. İddialara göre Oger Telecom, peşin ödeme yapana kadar hükümet de hazır olduğu halde halka arza yanaşmayacak. Böylece Oger Telekom'un kendi hisselerini satmasının da önüne geçmiş olacak.


Düşük faizli krediye ödeme

Bu yıl başında Türk Telekom'un satın alan Oger Telecom'un sendikasyon kredisi için harekete geçtiği haberleri peşin ödemenin sinyali olmuştu. Oger Telekomünikasyon'un ABN AMRO, BNP Paribas, Calyon, Citigroup ve Fortis Bank'a 4. 3 milyar dolarlık bir sendikasyon kredisi düzenlemesi için yetki verdiği belirtilmişti. Oger Telekom yönetimi, düşük faizli kredi alarak, taksitli ödeme nedeni ile karşı karşıya kalacağı faiz ödemesinden de kurtulmayı amaçlıyor.


4 dev arasında en iyi teklifi verdi

Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirmesi olan Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin blok satışında en yüksek teklifi 6 milyar 550 milyon dolarla Oger vermişti. Koç Holding-Carlyle Grubu'ndan oluşan Koç Holding Ortak Girişim Grubu, Oger Telecom Ortak Girişim Gurubu, Etisalat Ortak Girişim Grubu ve Turktell Ortak

Girişim Grubu ihaleye teklif vermişti. Tekliflerin açılması sonrasında en yüksek fiyatı öneren Etisalat ve Oger'le pazarlık yürütüldü. Açık artırmanın altıncı turunda Oger'in 6,55 milyar dolar teklif vermesi sonrasında, süre isteyen Etisalat çekildiğini belirtmiş böylece Türk Telekom ihalesi Oger Grubu'nda kalmıştı.






il y a 17 ans