|

Oger peşin öderse hazine rahatlayacak

Oger kalan 5 milyar 200 milyon dolarlık borcunu peşin ödemesi durumunda cari açığın finansmanında rahatlık sağlanacak

Hamdi Ateş
00:00 - 30/09/2006 Cumartesi
Güncelleme: 00:54 - 30/09/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Oger peşin öderse hazine rahatlayacak
Oger peşin öderse hazine rahatlayacak

Ekonominin korkulu rüyası haline gelmeye başlayan cari açığın finansmanı için gözler Oger Telekom'a çevrildi. Türk Telekom'un yüzde 55'ini 6 milyar 550 milyon dolara alan Oger Telecom, en geç 14 Kasım tarihine kadar bu miktarın ikinci taksitini ödeyecek. Yaklaşık 1,4 milyar dolar civarında ödeme yapması kesin olan Oger Telecom, daha önce söz verdiği gibi peşin ödeme yaparsa cari işlemler açığı tehdit olmaktan çıkacak ve Hükümet derin bir nefes alacak. Peşin ödeme yapması Hazine'nin beklenti raporunda da yer alan Oger Telecom'dan ise söz dışında somut bir adım atılmadı.

14 Kasım bekleniyor

Taksitli ödeme yapacağı için Hazine'ye yaklaşık 5,5 milyar dolarlık bir ödeme daha yapması beklenen Oger Telecom, daha önce kalan borcunun tamamını bir defada peşin olarak ödeyebileceğini açıklamıştı.

Oger'in 14 Kasım tarihinde yapacağı ikinci taksit ödemede kalan borcunun tamamını peşin olarak ödeyebileceği kaydedildi.

Oger Telecom'un peşin ödeme jestine karşılık Hükümet'ten iki jest beklediği kaydedilmişti. Oger'in CEO'su Doany'nin Avea'daki yüzde 40 Telecom Italia hissesinin Türk Telekom tarafından 500 milyon dolara satın alınmasına Hazine'den onay istemişti. Hazine bu onayı vererek jesti yapmıştı.

KOZ Hükümetin elinde

Oger Telecom'un peşin ödemede isteksiz davranması durumunda ise Hükümetin de halka arz kozunu oynayacağı bildirildi. 14 Kasım tarihinden itibaren Hükümet'in istediği zaman Türk Telekom'daki yüzde 45 kamu hissesinin halka arz edebilecek durumda.


18 yıl önce