|

Oğlumu aldınız bari cenazesini verin

Irak'ta vahşice öldürülen Murat Yüce'nin annesi Makbule Yüce, gözyaşları içinde "Çocuğumu aldınız bari cenazemizi verin" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 4/08/2004 Çarşamba
Güncelleme: 17:33 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Irak'ta vahşi bir şekilde öldürülen Murat Yüce'nin Ankara'daki evinde derin bir sessizlik vardı. Oğlunun 35'inci yaşının kutlamaya hazırlanırken, ölüm haberiyle yıkılan Murat Yüce'nin annesi Makbule Yüce, bir yandan isyan ederken diğer taraftan geride kalan oğlunun eşi Leyla Yüce'yi avutmaya çalıştı. Gözyaşları için de ayakta durmakta zorlanan anne Yüce, "Çocuğumu aldınız, bari cenazemizi verin" diye feryat ederken, hükümetten yardım çağrısında bulundu. Hükümet'ten ve Dışişleri Bakanlığı'ndan bir telefon bile gelmediğini anlatan gözüyaşlı anne, yaşadığı ilgisizlikten yakındı.

Anne 'gitme' diye uyarmış

Tüm Türkiye'yi dehşet içinde bırakan 35 yaşındaki Murat Yüce'nin ölüm haberi, Ankara'nın Etlik semtinin, 119 nolu sokağında bulunan evde ağıtlar yükselmesine neden oldu. 7 ay önce oğluna "Irak'a gitme burda iş bul" anne Makbule Yüce, gözyaşları içinde oğlunun neden Irak'a gittiğini anlatmaya çalıştı. Yüce, "Benim çocuğumun suçu neydi. Ekmek için oraya gitti. Kavga, savaş için değil" derken bir anda gözyaşlarına hakim olamadı...Murat Yüce'nin ölümünün ardından, dar, küçük evde bir anne üç çocuk ve gözü yaşlı eş yapayılnız akrabalarının tessellileriyle ayakta kalmaya çalışıyorlardı. Yetim kalan küçük çocuklar babalarından gelen hasret kokan son mektubu tekrar tekrar gözyaşları içinde okuyorlardı.

Borç 10 milyara ulaşmıştı

Murat Yüce'nin amcaoğlu Hüseyin Yüce ise Murat Yüce'nin 10 milyara yaklaşan kredi borcunu karşılamak için 7 ay önce Irak'a gittiğini söyledi. Murat Yüce'nin iş durumuyla da ilgili bilgi veren Hüseyin Yüce, "800 milyon olan kredi kartı borcu 10 milyara çıkmıştı. Bu borçları ödeyebilmek için Irak'a gitti, keşke gitmeseydi. Tam bu parayı biriktirdiğini söylediği bir zamanda onu kaçırıp bizden aldılar. Bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Neden onu seçtiler bunu anlıyamıyorum" dedi.

CHP'li vekillerden ziyaret

Meclis Başkanvekili Yılmaz Ateş ile bazı CHP milletvekilleri dün Yüce'nin ağıtlar yükselen evini ziyaret ettiler. Başsağlığı dileyen Meclis Başkanvekili Ateş, anne Makbule Yüce'ye Murat Yüce'nin çocuklarının eğitimini üstleneceklerini açıkladı. Ateş'e "Oğlumun cenazesini istiyorum n'olur yardımcı olun" demesi üzerine Ateş, "Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü arayacağım gereken yapalacaktır." dedi. CHP'nin muhalif miletvekillerinden Ankara Milletvekili Yakup Kepenek, Züheyir Amber, Hüseyin Özen ve Mehmet Tomanbay da dün Yücelerin evini ziyaret etti. Anne Makbule Yüce, Kepenek'e "Cenazemizi istiyoruz, bari oğlumun cenazesini versinler" demesi üzerine, Kepenek, Dışişleri Bakanlığı Irak Masası'ndan bir yetkili ile telefon görüşmesi yaptı. Kepenek, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin cesedi bulmak için Irak'taki büyükelçiliğe ve konsolosluğa yardım etmeleri için telgraf çektiklerini söyledi.

Yüce ailesi artık cenazeyi bekliyor

Irak'ta, Ebu Musab El Zerkavi yanlılarınca öldürülen Murat Yüce'nin Ankara'daki ailesi olayı televizyondan öğrendiklerini söyledi. Murat Yüce'nin eşi Leyla Yüce eşinin yasını tutarken, 7 yaşındaki ikiz çocukları Cem (sağda) ve Can babalarının eve döneceğini sanıyor. Murat Yüce'nin ağabeyi Ferhat Yüce ise kardeşinin çalıştığı şirketi duyarsızlıkla suçlayarak kardeşinin cesedini istediklerini söyledi.

'Bunu yapan insan değil'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Murat Yüce'nin öldürülmesi için "Bunları insan olarak kabul edilir nitelikte görmüyorum" dedi. Şahin, İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Toplantısı'ndan önce konuyla ilgili bir soru üzerine "Oraya iş için giden her ülkeye ait vatandaşlar, başta bizim insanımız, bu tür tehditler karşısında. Maalesef bir vatandaşımız da, hunharca katledildi. Bunları bırakın bir dine mensup olmak, insan olarak dahi kabul edilir nitelikte görmüyorum" diye konuştu.

Sezer: Hükümetin politikası yanlış

Murat Yüce'nin öldürülmesi olayında muhalefet partileri ise hükümete yüklendi. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, "Şimdi Irak'ta askerlerimiz olsaydı neler yaşanabileceğini herhalde bu olayla çok daha iyi gördük" diye değerlendirdi. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay ve Yönetim Kurulu üyeleri, DSP Genel Başkanlığı'na seçilmesi dolayısıyla Sezer'i, partisinin genel merkezinde ziyaret etti. Sezer, burada yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki biz Irak'ta, bu hükümetle kendi politikamızı uygulayamadık. Bize dayatılan politikaların peşine sürüklenir haldeyiz" diye konuştu.

Topuz: İktidarın sesi çıkmıyor

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, hükümetin Irak konusunda basiretsiz davrandığını öne sürerek, Murat Yüce'nin geride bıraktığı gözü yaşlı annesi, eşi ve çocuklarının Dışişleri Bakanlığı'ndan hiç haber alamadığını söyledi. Topuz, "Sayın Bakan (Gül) ayaküstü bir açıklama yapmıştır ama hiç inandırıcı olmamıştır. Eğer tezkere kabul edilmiş olsaydı 62 bin ABD askeri ile birlikte Türk askeri de Irak'ta sıcak savaşın içine sokulmuş olacaktı. O zaman bu manzara çok daha acıklı olacaktı. Bu olay Türkiye'ye büyük zarar vereceğinin bir göstergesi olmuştur" dedi.

  • ÖZGÜR AKBAŞ, ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce