|

'Ohi'nin bedeli korkuttu

Rum yönetimi, referandumda "ohi" (hayır) demenin AB, BM ve ABD ile ilişkilerde getireceği sonuçlardan endişeli. Papadopulos, hem yeniden sempati kazanmak hem de krize giden ekonomiyi düzeltmek zorunda.

Yeni Şafak
00:00 - 26/04/2004 Pazartesi
Güncelleme: 15:20 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Annan Planı'na yüksek oranda "hayır" diyen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, bu kararın getirebileceği olumsuz sonuçlardan endişeli.

Papadopulos'un, uluslararası toplumun sempatisini yeniden çekmek ve AB'nin KKTC'ye yönelik yeni açılımlarına karşı, yeni önlemler paketi hazırlamak gibi iki önemli sorunu bulunduğu belirtiliyor.

AB, ABD ve BM ile ilişkiler bozuldu

Uzmanlar, AB ile ilişkilerin ciddi şekilde zedelendiğini kaydederek, yarınki AB dışişleri bakanları toplantılarıyla birlikte, Rum kesiminin sert eleştirilere maruz kalacağını belirtiyor. Uzmanlar, yeşil hattın 1 Mayıs'tan sonra AB'nin sınırı olmasının, "adanın bölünmesinin tescili" olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekiyor.

Papadopulos'un daima kötü olan ABD ile ilişkileri, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etmesinden sonra daha da kötüleşti. Uzmanlar, Papadopulos'un, planı reddederek, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile, bürokrasiyle, uluslararası örgütlerle ve Güvenlik Konseyi'nin en önemli üyeleriyle karşı karşıya geldiğini de kaydederek, "Kıbrıs sorununa ilişkin argümanların yıllardır dayandığı BM kararlarının ciddiyeti azalacak, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) Kıbrıs'tan gitmesi olasılığı doğabilecek" diyorlar.

Rum ekonomisi krize doğru gidiyor
Rum kesiminin ekonomisi, son yıl içinde, pekçok temel göstergeye göre, Maastricht kriterlerinin altında seyrediyor. Turizm gelirleri geçen yılın yüzde 20 altında kalırken, 1974'ten beri ilk kez ciddi bir ekonomik kriz tehlikesi var.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce