|

Okur, yazar, gezer

Boğaziçi Üniversitesi'nde akademisyenlik yaparken görevinden istifa eden ve bugüne kadar Asya'dan Avrupa'ya Amerika'dan Afrika'ya toplam 77 ülkeyi dolaşan Gülin Aköz, kendini 'okur, yazar ve gezer' olarak tanımlıyor.

Yeni Şafak
01:00 - 8/12/2004 mercredi
Güncelleme: 12:01 - 26/05/2017 vendredi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Bu güne kadar toplam 77 ülke gezen Gülin Aköz, Boğaziçi Üniversitesi'nde makine yüksek mühendisi olan bir akademisyendir. Ailedeki profesörlerden oluşan akademisyenlik geleneğine son verme düşüncesi ile üniversiteden ayrılır. Bu arada evliliğini de noktalayan Gülin, yalnız kaldığı günlerde 'ne istiyorum?', 'hayattan ne bekliyorum?' gibi soruların cevaplarını aramaya başlar. Bu sorularla boğuşurken, bir çarkın içerisinde koşuşturma halinde geçen hayatın o güne kadar hep başkalarının etkisi ile yaşadığını düşünür. Eskiden beri seyahat etmeyi seven ve bir grup ile dünya turu gerçekleştirmeyi hayal eden Gülin, o an bu düşüncesini uygulamaya sokmaya karar verir. Farklı kıtalarda 77 ülkeyi giden Gülin Aköz, Güney Afrika'dan başlayarak Mısır'a, ardından Lübnan ve Suriye'ye uzanan yaklaşık üç aylık bir seyahatte onbir ülkeyi gezer. Ardından, İskandinavya'dan Portekiz'e kadar bir ayda onbir ülkeyeyi daha dolaşır.

Aköz'ün patikaları

Arjantin ve Şili'den sonra Buenos Aires'te iki buçuk aylık bir mola verir. Ardından tekrar yolculuk zamanı gelir ve Güney Amerika'nın büyülü coğrafyasını dolaşır. Yeni Zelanda, Avustralya, Fiji ve Japonya'ya derken Gülin Aköz'ün dünya turu, başladığı yerde, yani kıtaların buluştuğu şehir olan İstanbul'da son bulur. Bazen otostop çekerek, bazen tren, bazen otobüs bazen ise uçakla seyahat ederek dünya turunu tamamlayan Gülin Aköz, bir süredir asıl memleketi olan Kahramanmaraş'ta kitapları, yazıları ve hayalleri ile başbaşa. Kendisini 'okur, yazar, gezer' olarak tanımlayan Aköz, binlerce kilometre yol katedip, onca kültürü tanıyıp, insanlarla tanıştıktan sonra şimdi bütün bu birikimi kitaplaştırmak ve insanların istifadesine sunmak istiyor. Yakında yayınlanacak olan 'Avucumdaki Patikalar' adlı kitabı ise bütün bu serüvenin sadece bir bölümünü anlatıyor.

'Hiç kimsenin ülkesinde' kaza

Aköz dünya turu sırasında başından geçen bir kazayı şöyle anlatıyor: Şili ile Arjantin sınırı arasında, No Man's Land yani 'Hiç Kimsenin Ülkesi'nde iken, acımasızca esen rüzgarın da etkisiyle kendimizi bir anda Land Rover'ın içinde tepe taklak bulduk. Neye uğradığımızı şaşırmıştık. Neyse ki ucuz atlattık. Attan düşmeden ata binmeyi öğrenmiş sayılmazsın dedikleri gibi, biz de bir Land Rover'ı ters çevirmeden gerçek bir off-road şoförü olunmadığını öğrendik.

  • ŞAMİL KUCUR / İSTANBUL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    il y a 19 ans