|

Okuyucuya da 301!..

Amerikalı yazarlar Chomsky ve Herman'ın ortak kaleme aldıkları bir kitabı yayınladıkları için davalık olan Aram Yayınevi çalışanlarının yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı. Yayınevi sahibi Taş, "Yakında okuyucuya da dava açarlarsa şaşırmayın" dedi

Zeynep Çiftçi
00:00 - 18/10/2006 الأربعاء
Güncelleme: 01:39 - 18/10/2006 الأربعاء
Yeni Şafak
Okuyucuya da 301!..
Okuyucuya da 301!..

Amerikalı yazarlar Naom Chomsky ile Edward S. Herman'a ait "Kitle Medyasının Ekonomi Politiği Rızanın İmalatı" adlı kitabının çevirmeni ve yayımcıları, Türklüğü ve meclisi aşağıladıkları ve halkı, kin ve düşmanlığa teşvik ettikleri iddiasıyla hakim karşısına çıktı.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Fatih Taş, editörü Lütfi Taylan Tosun, En diber Abadoğlu ile Ömer Faruk Kurban katıldılar. Kitabın çevirmeni Ender Abadoğlu, kitaba karşı hukuki sorumluluğu olmadığını birebir kitabı orijinalinden çevirdiğini belirterek, "Bu fikirler yazarındır. Bu fikirlerden dolayı çevirmenin sorumlu tutulamayacağını düşünüyorum" dedi.

'SUÇ UNSURU YOK'

Aram Yayıncılık'ın sahibi Fatih Taş, "Kitabın yazarları bellidir ve yaşıyorlar. Benim ve çevirmenlerin yazarların düşüncesinden dolayı yargılanması yanlıştır. Uluslararası ve bilinen bir eserin, yargılanmandan Türkiye'ye kazandırılması için teşvik edilmelidir. Kitapta suç unsuru olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

301 YORUMA AÇIK

"Kitabın basıldığı tarihe bakıldığında, halkı bölmek, parçalamak ve yakın tehlike yaratmadığı ortadadır" diyen redaktör Ömer Faruk Kurban, "301'inci maddeyle ilgili ise yasanın ruhu, devleti ve kurumlarını dokunulmaz kılmak ve suç işleyemeyeceği iddiası üzerine kurulduğu için yasanın yoruma hatta keyfi yoruma açık olduğu düşüncesindeyim. 301. maddenin bana

göre ruhu korunduğu sürece bu tür davalar açılmaya devam edecektir" dedi.

CHOMSKY'DEN DAVA YORUMU

Ünlü düşünür ve yazar Noam Chomsky ise, Aram Yayıncılık tarafından çevirisi yapılan ve yayınlanan kitabının davalık olmasıyla ilgili kaleme aldığı yazıda, iddianamede ortaya konan kanıtların başka hiçbir yerde de tartışma konusu yapılmadığını vurgulayarak, kovuşturmanın dayandığı iddianın "Devlet yetkililerinin karşı çıktığı yerinde ve önemli hakikatler kabul edilemez. Daha fazla yorum yapmaya gerek olduğunu düşünmüyorum" mantığıyla özetlenebileceğini belirtti.

301'inci madde

  • Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

  • Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

  • Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında arttırılır.

  • Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.
  • ٪d سنوات قبل