|

Okyanusun ortasında Türk tsunamisi yakın

Türkiye, 240 milyon nüfuslu Endonezya ile ekonomik ilişkilerde eşik olacak önemli bir anlaşma yapmaya hazırlanıyor. Tüm dünyada yankı uyandıracak anlaşmayla ikili ticaret hacmi 10 milyar dolara çıkarılacak

Şükrullah Dolu
00:00 - 3/06/2011 Cuma
Güncelleme: 23:28 - 2/06/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Okyanusun ortasında Türk tsunamisi yakın
Okyanusun ortasında Türk tsunamisi yakın

Türkiye'nin Endonezya Büyükelçisi Murat Adalı, okyanusun ortasında yer alan Endonezya ile önemli bir anlaşma yapmak için sona yaklaştıkları bilgisini verdi. İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) tarafından bu yıl ikinci kez Endonezya'nın başkenti Jakarta'da düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın açılışında konuşan Büyükelçi Murat Adalı, “Endonezya ile dünyada ses getirecek bir anlaşmayı yıl sonuna doğru imzalayacağız. Bu anlaşma, 240 milyon nüfuslu Endonezya ile ekonomik ilişkilerde bir eşik olacak” dedi. Büyükelçi, anlaşmanın içeriği hakkında detay vermedi, ancak savunma sanayi ile ilgili olduğu bilgisi edinildi.

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

İki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğe rağmen ikili ticaret hacminin 2 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu hatırlatan Murat Adalı, Türk işadamlarına hitaben “Daha sık gelin” çağrısı yaptı. İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Başkanı Zekeriya Mete ise, “Hedefimiz 10 milyar dolarlık ticaret hacmi” diye konuştu. Çin'in Endonezya ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yaptığını bildiren Mete, Türkiye'nin de en kısa zamanda bunu gerçekleştirmesi gerektiğini kaydetti. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) da Endonezya'yı radarına aldığını ve bu ülkeye bir heyet göndererek fuar fırsatlarını araştırdığını belirten Zekeriya Mete, “İİB olarak biz ilk fuarımızı geçen yıl yaptık. Bütün sektör ve kurumlarla işbirliğine hazırız. Birlikte daha büyüğünü yapabiliriz” diye konuştu. Mete, 2011'deki fuarı ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile açmayı planladıklarını vurguladı.


Genel Sekreterin sempatisi Türkiye için bir fırsat

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) tarafından bu yıl ikinci kez Endonezya'nın başkenti Jakarta'da düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın açılışı, Endonezya Kabine Genel Sekreteri Dipo Alam'ın da katıldığı bir törenle yapıldı. Bakan düzeyinde olan Dipo Alam, Türkiye'nin de kurucusu olduğu D-8'in genel sekreteri olarak 3 yıl İstanbul'da görev yapmıştı. Türkiye'ye büyük sempatisi ile bilinen Alam'ın Türkiye için büyük fırsat olduğu belirtiliyor. Alam, açılışta özlediği Türk lokumunu tattı.


Dünya devi Anuga Fuarı İstanbul'a getiriliyor

Jakarta'daki Türk İhraç Ürünleri Fuarı ile Uzakdoğu açılımı yapan İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), gıdada bir dünya devi olan Anuga Fuarı'nı İstanbul'a getirme atağının da sonuna gelmiş durumda. Köln'de yapılan Anuga yönetimiyle anlaşmaların yapıldığını, ancak isim konusunda istişarenin sürdüğünü belirten İİB Başkanı Zekeriya Mete, ilk fuarın 2012 Nisan ayında yapılacağı bilgisini verdi. Fuarın isminin ise Anuga İstanbul olması bekleniyor.


Maliyeti yüzde 25 düşürecek teklif var!

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Yönetim Kurulu Üyesi Hidayet Kadiroğlu “Çikolatada kullandığımız kakao ve palm yağının anavatanı bu coğrafya. Ancak biz bu ürünleri Avrupalı satıcılardan alıyoruz. Endonezyalılar, bu ürünleri bize karıştırıp hamur olarak göndermeyi teklif ettiler. Böylelikle özellikle nakliye ve enerji kaynaklı maliyet yüzde 25 düşüyor. Biz Elvan Gıda olarak bunu değerlendireceğiz” dedi.



13 yıl önce