|

Olayı büyütmenin zamanı değil

İzmir'de uğradığı bıçaklı saldırı sonrası hastaneye kaldırılan Rahip Adriano Franchini, Vatikan'a yakınlığıyla bilinen haber ajanslarından SIR'e yaptığı açıklamada, 'Hadiseyi büyütüp olmayan şeyleri varmış gibi göstermenin zamanı değil' dedi.

İzmir
00:00 - 18/12/2007 Salı
Güncelleme: 00:57 - 18/12/2007 Salı
Yeni Şafak
Olayı büyütmenin zamanı değil
Olayı büyütmenin zamanı değil

İzmir'in Karşıyaka İlçesi Bayraklı semtinde bulunan Saint Antoin Kilisesi'nde önceki gün bir genç tarafından Hristiyan yapmadığı gerekçesiyle bıçakla yaralanan İtalyan Rahip Adriano Franchini, olayın büyütülmemesini istedi.

Franchini, tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden Vatikan'a yakınlığıyla bilinen haber ajanslarından SIR'e dün telefon aracılığıyla kısa açıklama yaptı. Açıklamasında "Hadiseyi büyütüp olmayan şeyleri varmış gibi görmenin zamanı değil" diyen Rahip Franchini, “İyiyim; hatta gayet iyiyim. Hiçbir sorun yok. Halen hastanedeyim; ama en geç yarın taburcu olacağımı düşünüyorum" diye konuştu.

'ŞİKAYETÇİ DEĞİLİM'

Rahip Franchini, yine Vatikan'a yakın haber ajanslarından MİSNA'ya verdiği demeçte de “Polise hiç kimseden şikayetçi olmayacağımı söyledim” dedi. Franchini, kimi gazetelerin olayı büyütüp bir kriz biçiminde sunmalarına da tepki göstererek, “Ortada ne bir uluslararası komplo var, ne de bir hoşgörüsüzlük atmosferi. Ortada bazı gazetelerde hadiseyle ilgili yazılan aptalca şeyler dışında birşey yok” dedi.

Bu arada İtalyan gazetelerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak'ın kuzeyine yönelik operasyonunu kısa haberlerle duyurmayı yeğlerken, Franchini'nin yaralanması hadisesini geniş biçimde yansıtmaları dikkati çekti.

SAĞLIK DURUMU İYİ

Saldırı sonrası Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yoğun bakımda tedavi altına alınan rahip Franchini'nin genel sağlık durumunun iyi olduğu ve 24 saatlik müşahede altında tutulduktan sonra taburcu edileceği öğrenildi. Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Ersin yaptığı açıklamada, "Yara, göbek deliğinin altında ve karın zarına kadar ulaşmış, operasyonu gerektirecek derinlikte değil. Sağlık durumunda kötüleşme olmazsa, yoğun bakımdan çıkararak, servise alacağız" dedi.

Bu arada, Franchini'yi hastanede İzmir Başpiskoposu Mon Sinyor Rocevio, İzmir Katolik Kilisesi Başpiskoposu Ruggero Franceschini, İtalyan Konsolosu Simon Carta ve avukat Bülent İnci ziyaret etti. AK Parti İzmir milletvekilleri Erdal Kalkan ve Tuğrul Yemişçi ile, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da hastaneye gelerek rahip Franchini'ye geçmiş olsun dileğinde bulundu.


Para istedim vermeyince bıçakladım

Olayla ilgili ortaya atılan 2 iddiaya göre, rahibin kendisinden yardım isteyen kadına 100 dolar verdiğini gören Ramazan B. de rahipten para istedi. Ancak, isteği kabul edilmeyince saldırdı. Diğer iddia ise Kurtlar Vadisi ile ilgiliydi. Zanlının ifadesinde, "Geçtiğimiz hafta bir misyo-ner evinin basılmasına yönelik girişimlerin anlatıldığı sahneden çok etkilendim ve olayı gerçekleştirdim" dediği ileri sürüldü. Ancak, polis bu bilgiyi doğrulamadı. Rahip ise hastanedeki ifadesinde, gencin kendisini Hristiyanlığa geçirmediği için kızıp saldırıda bulunduğunu öne sürdü.


Oğlumun nerede ve ne iş yaptığını bile bilmiyorum

Balıkesir'in Dursunbey İlçesi'ne bağlı Boyalıca Köyü'nde 10 yıl önce eşini amansız bir hastalık sonucu kaybeden Hüseyin B, Rahip Adriano Francini olayının zanlısı Ramazan B'nin, 3 çocuğunun en büyüğü olduğunu söyledi. 2 kızını evlendirdikten sonra tek başına yaşamaya başlayan Hüseyin B, eğitim almalarını çok istediği halde çocuklarının bir türlü okumadığını dile getirdi.

Saldırıyı kınayan baba, son derece üzgün olduğunu belirtti. Oğlunun İzmir'e gittiğinden bile haberi olmadığını kaydeden ve saldırıyı komşularıyla basından öğrendiğini söyleyen Hüseyin B, "Ben onu Tekirdağ'da çalışıyor biliyordum" dedi. "Ramazan 3 sene okulda okudu. Sonra 'çalışmaya gidiyorum' deyip gitti" diye konuşan baba Hüseyin B, şunları ifade etti:

NE DİYEYİM Kİ YAPMAMALIYDI

"Telefonla bazen ulaşılmıyordu, nereye gittiğini bilmiyordum. 4-5 gün önce geldi. Kaldırım işlerinde çalışıyormuş, bana 'Tekirdağ taraflarında çalışıyorum' dedi. İzmir'de olduğunu bilmiyorum. Zaten söylemez de. Bıçaklamayacaktı, ben ne yapayım? Ben onları okutacağım diye neler yaptım; ama okumadılar."



'Santoro olayı gibi' demek için erken

Meryem Ana Evi Derneği Başkanı Noel Mikalef, Saint Antuan Kilisesi'nde bıçaklanan rahip Adriano Francini ile Trabzon'da öldürülen Rahip Andrea Santoro olaylarını ilişkilendirmenin şu an için erken olduğunu söyledi. Trabzon Santa Maria Katolik Kilisesi'nin rahibi Santoro öldürüldükten sonra İzmir'de rahip Francini'ye yapılan saldırı arasında bir bağlantı olup olmadığı sorusuna ise Mikalef, emniyet birimlerinin olaylar üzerinde çalıştığını hatırlatarak, "Öyle sonuçlara varmak, yorum yapmak şu an için mümkün olmaz" diye konuştu. Rahibin 10 güne kadar görevine döneceğini belirten Mikalef, "Allah'a şükür, ölümcül bir hadise olmadı" dedi. Öte yandan, olayı kınayan Bayraklı semti sakinleri ise, herkesin dini inançlarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. Bir mahalle sakini, "Türkiye'yi AB'ye almasınlar diye bu tür olaylar yaparak bizi kötü gösteriyorlar. Yeni kabadayı dizileri çıktı. Yeni yetme gençler bunlardan etkileniyor. Acaba ismim duyulur mu, şöhret olur muyum diye böyle olaylara girişiyorlar" dedi.



Birileri ülke barışını hedef alıyor

Mardin'in Midyat İlçesi'nden Barıştepe Köyü'ne giderken kaçırılan, 3 gün sonra Batman'da bulunan Moryakup Manastırı Rahibi Edip Daniel Savcı (43), İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Rahip Adiano Francini'nin bıçaklı saldırıya uğramasını kınadı. Din adamlarının kimsenin dinini değiştirmek için çabalamadığını belirten Rahip Savcı, herkesin dininin kendi inisiyatifinde olduğunu belirtti. Bu tür olayların son bulmasını isteyen Savcı, "İnsan olarak birbirimize karşı hoşgörülü olursak bu olayları yaşamayız" dedi. Daha önce Trabzon ve Malatya'da yaşanan olaylarla ilgili de konuşan Rahip Savcı, "Bazı insanlar, bu ülkede barışın olmasından rahatsız olabilirler. Bazıları Türkiye'nin AB'ye girmesini istemiyorsa ve barıştan rahatsız oluyorsa bunu da düşünebilirler. Fakat bunu biz bilemeyiz" cevabını verdi.




16 yıl önce