|

Olimpiyatlarda Yazıcıoğlu unutulmadı

Cihan
00:00 - 31/03/2009 Salı
Güncelleme: 14:36 - 31/03/2009 Salı
Yeni Şafak
Olimpiyatlarda Yazıcıoğlu unutulmadı
Olimpiyatlarda Yazıcıoğlu unutulmadı

Bu yıl yedincisi, 115 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek olan, "Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın" ateşi İskandinavya'yı ısındırmaya devam ediyor.


Norveç'ten sonra Danimarka'da düzenlediği görkemli ülke finaliyle Türkiye'deki olimpiyatlara emin adımlarla yürüdüğünün sinyallerini verdi. Sunuculuğunu sanatçı Kemal Kutlu'nun yaptığı final gecesinde Türkçe sevdalısı 24 öğrenci şiir ve şarkı dallarında yeteneklerini sergiledi. Toplam beş ana kategoride gerçekleştirilen yarışmada; Anadil seviyesi şarkı dalında birinciliği; "Gül Bakışlım" şarkısıyla Büşra Özçelik, Anadil seviyesi şiir dalında birinciliği; Necip Fazıl Kısakürek'in unutulmaz şiiri "Canım İstanbul"u seslendiren Beyza Başoda, Orta seviye şiir dalında birinciliği; "Ben seni görmeden sevdim" isimli şiiriyle Esra Baş Nielsen, Orta seviye şarkı dalında birinciliği "Hayat bayram olsa" diyen Melisa Erbaş ve son olarak temel seviye şarkı dalında birinciliği "Yattığım Kaya" isimli şarkısıyla Daniel Osmann kazandı. Başkent Kopenhag yakınlarındaki Farum bölgesinde, muhteşem bir salonda gerçekleştirilen final törenine Danimarka'da yaşayan gurbetçilerimiz büyük bir ilgi gösterdi. 4 yüz kişilik salonu tamamen dolduran izleyiciler, bazen hüzünlenerek, bazen eğlenerek salonda bir bayram havası estirdi.Gecenin organizatörü LO Kurs Federasyonu adına açılış konuşmasını yapan federasyon başkanı Selahattin Atıcı, "Hoşgörü ve sevgi dili olarak bilinen Türkçe'nin, Danimarka'da yaşayan Türk ve Danimarka toplumu arasındaki köprülerin geliştirilmesine katkıda bulunacağına inanıyorum" dedi.



MUHSİN YAZICIOĞLU UNUTULMADI


Kardeşlik birliktelik ve barış mesajlarının verildiği gecede geçtiğimiz günlerde elim bir helikopter kazasında ölen siyasetçi Muhsin Yazıcıoğlu'nun "Üşüyorum" isimli şiiri anons edildiğinde salonda duygusal anlar yaşandı. Yarışmaya Kopenhag'tan katılan Yakup Baş tarafından seslendirilen şiiri duyan pek çok gurbetçinin gözleri nemlendi.Türkçe Olimpiyatları Danimarka Finalini izlemek için gelenlerden birisi de Makedonya'nın Danimarka Büyükelçisi Salim Kerimi idi. Programı sonuna kadar izleyip ödül töreninde sahneye çıkarak bir konuşma yapan Kerimi, "Diğer bütün toplumlar gibi Türkler de bulundukları toplumun değerlerine uyum göstermek zorundalar. Fakat bunu yaparken kendi öz değerleri ve kültürlerini muhafaza etmeleri gerekir. Görüyorum ki sizler bunu başarmışsınız. Dilerim bu faaliyetleriniz ilerde daha büyük eğitim faaliyetlerine dönüşür" dedi.Her yıl Türkçe diline ve eğitimine katkısı bulunan insanlara verilen Türkçe Olimpiyatları Özel ödülüne kendi okulunda Türkçe kursları başlatan okul müdürü Anita Justesen layık görüldü. Justesen, anadil eğitiminin her geçen gün zorlaştırıldığı Danimarka'da Türkçeye sahip çıkarak okulunda özel Türkçe kursları başlatmış ve dilimize anlamlı bir destekte bulunmuştu.



Justesen, "Organizasyonu son derece etkileyici bulduğunu, kendisine de böyle bir organizasyonda yer verildiği için çok mutlu olduğunu" ifade etti. Gelecek yıl ki finallerde kendi okulundan öğrencilerin de bulunmasını arzu ettiğini belirten Justesen Türkçe Olimpiyatları'nı farklı kültürler arasında sağlam köprülerin kurulması adına atılan anlamlı bir adım olarak değerlendirdi.Gecenin sunuculuğunu yapan Kemal Kutlu jüri heyetinin dereceye giren öğrencileri açıklamasından önce mini bir konser verdi. Şarkılarıyla salondaki gurbetçileri coşturan Kemal Kutlu hem şarkıları hem de sunuculuğuyla izleyicilerden tam not aldı.



MÜZİK KUTUSU MUHAMMET'TEN EĞLENCELİ PERFORMANS

Türk girişimciler tarafından bu yıl Danimarka'nın Maribo şehrinde açılan Vesterbro yatılı okulu öğrencilerinden Muhammet Kızılkaya müzik kutusu adını verdiği gösterisiyle izleyicileri gülmekten kırdı geçirdi. Ağzıyla aynı anda birkaç enstrümanın sesini çıkarabilen Muhammet'e özel yetenek ödülü verildi.MİNİK YASEMİN VE KATERİNA BÜYÜLEDİAbilerinin ve ablalarının kıyasıya rekabet ettiği gecede küçük Yasemin ve Katerina'nın performansları izleyicilere keyif dolu anlar yaşattı. Yöresel Karadeniz elbisesiyle çıktığı sahnede "Ben seni sevduğumi" isimli türküyü seslendiren Yasemin Şahin küçük büyük herkesin beğenisini kazandı. Öte yandan birkaç gün içerisinde Kemal Kutlu'nun "Canım Benim" adlı şarkısını öğrenerek programa dahil olan minik Katerina hem şirinliği hem de yeteneğiyle salonda bulunan herkesi büyüledi.

15 yıl önce