|

Operasyon abartıldı

İngiliz ekonomist Jim O''Neill, Türkiye''de yaşananların abartılma tehlikesinin olduğuna dikkat çekerek, ''Heyecana kapılmayın'' dedi. O''Neill, Türkiye''nin de yer aldığı MINT ülkelerini ise ekonominin yeni devleri olarak tanımladı.

.
00:00 - 16/01/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:16 - 15/01/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Operasyon abartıldı
Operasyon abartıldı

BRIC'' ülkeleri kavramının mucidi, uzun yıllar Goldman Sachs''in Başekonomistliği''ni ve Varlık Yönetimi Başkanlığı''nı yürüten ünlü İngiliz ekonomist Jim O''Neill, Türkiye''de 17 Aralık''tan bu yana yaşanan gelişmelerin ekonomik yansımalarına ilişkin olarak, ''Uzun vadede bu meselelerin abartılması tehlikesi olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu. O''Neill, Türkiye''nin bu yıl önündeki seçimlerin son derece önemli olduğunu belirterek, ''Uzun vadede bu meselelerin abartılması tehlikesi olduğunu düşünüyorum. Ben olsam uzun vadede yaşananların önemini abartmazdım. Herkes genelde şu an ile ilgili heyecanlanır'' dedi.

OYUNU DURDURMAZ

Türkiye''de yaşananların önemli gelişmeler olduğunu belirten O''Neill, ekonomik yansımaları içinse uzun vadeli düşünmek gerektiğini belirterek, ''Anın heyecanına kapılmayın. Bu Türkiye için oyun durdurucu bir gelişme mi? Sanmıyorum'' şeklinde konuştu.

EKONOMİNİN YENİ DEVLERİ

O''Neill, Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye''nin yer aldığı MINT ülkelerini ekonominin yeni devleri olarak tanımladı. O''Neill ayrıca, Merkez Bankası''nın para politikasının da mevcut koşullar göz önüne alındığında son derece yerinde olduğunu belirtti.

Türkiye, 2050''de ilk 10''da

Türkiye''nin GSYH''ye oranla cari açık oranını yüzde 4 seviyesine indirmesi gerektiğini belirten O''Neill, Türkiye''nin 2050 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içine girme potansiyeli olduğunu, fakat bunun ancak 2050''de gerçekleşebileceğini söyledi. O''Neill, Türkiye''nin tasarruf oranını ve dış finansmana olan bağımlığını azaltması gerektiğini de vurguladı.


10 yıl önce