|

Örgütün lideri Orgeneral Berk

Erzincan'daki Ergenekon yapılanmasıyla ilgili mahkemece kabul edilen iddianamede, sorumlu 1 numaralı sanık 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk için aynı zamanda “Yasadışı oluşum şüpheli Saldıray Berk liderliğinde faaliyetlerde bulunmuştur” ifadeleri yer aldı

Abdülkadir Selvi
00:00 - 3/03/2010 Çarşamba
Güncelleme: 00:38 - 3/03/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Örgütün lideri  Orgeneral Berk
Örgütün lideri Orgeneral Berk

Erzurum özel yetkili cumhuriyet savcısı tarafından hazırlanan iddianamede 3.Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, örgüt lideri olarak yer aldı.

İddianamede, “Ergenekon Silahlı Terör Örgütü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren şüpheli Saldıray Berk liderliğindeki yasadışı oluşum faaliyetlerde bulunmuştur” denildi.

Orgeneral Berk'in Türk Ceza Kanunu'nun 314'e 2. fıkrasına göre terör örgütü lideri olarak 10 ila 15 yıl arasında ağır hapis cezası talebiyle yargılanacağı öğrenildi.

İddianamede 3.Ordu Komutanı Berk'in Ergenekon Terör Örgütü lehine konumunu kullanmaktan çekinmediğine dikkat çekilerek, ”Saldıray Berk'in 3.Ordu Komutanı olarak elindeki tüm yetkileri mensubu bulunduğu terör örgütünün illegal amaçları doğrultusunda kullanmaktan çekinmemesi, bilakis bu konuda şüphelerin mevki olarak üzerinde bulunması durumunu da kullanarak onlar üzerinde etkinlik sağlanması” ifadesine yer verildi.

İddianamede Berk hakkında şu ifadelere yer verildi: “Halen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında Ergenekon Silahlı Terör Örgütü kapsamında devam eden soruşturma kapsamında bulunan Dursun Çiçek tarafından imzalanmış bulunan İrticayla Mücadele Eylem Planı Erzincan ilinde hayata geçirilmek istenmiş bu amaçla Ergenekon Silahlı Terör Örgütü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren şüpheli Saldıray Berk liderliğindeki yasadışı oluşum faaliyetlerde bulunmuştur”

Örgüt lideri olarak yargılanacak olan Saldıray Berk, kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetme, resmi belgede sahtecilik ve toplu tehdit suçlamalarıyla da hakim karşısına çıkacak.

ÜSTEĞMEN'İN AJANDASIYLA ÖRTÜŞÜYOR

Erzincan Jandarma İstihbarat'da görevli Üsteğmen Ersin Ergut'un ajandasında yer alan notlar ile Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı iddia edilen, ”AKP ve İrticayla Mücadele Eylem Planı”nın birbiriyle örtüştüğü kaydedildi. Erzincan İl Jandarma eski ve yeni komutanının İsmailağa ve Gülen cemaatlerine yönelik telefon dinlemelerinin mahkemeden İBDA-C ve Hizbullah Terör Örgütü olarak alınan izin kapsamında gerçekleştirdiklerinin tespit edildiği belirtildi.

KOLLUK GÜÇLERİNİ KULLANDILAR

İddianamede alay komutanları hakkında şunlar yer aldı: “Erzincan'da gerek önceki İl Jandarma Komutanı Recep Gençoğlu ve gerekse halen görevde bulunan İl Jandarma Komutanı Ali Tapan'ın elinde bulundurduğu kolluk gücünü örgütün amaçları doğrultusunda kullanmaktan çekinmemeleri örneğin, jandarma tarafından Erzincan'da yapılan İsmail Ağa ve Gülen Grubu'na yönelik soruşturmalar öncesi bu gruplarla ilgili mahkemeden önleme dinlemesi talep edilirken, bu grup mensubu olduğu iddia olunan kişiler hakkında suç olarak silahlı terör örgütleri arasında olduğu bu şüphelilerce bilinen, 'Hizbullah' ve 'İBDA-C' terör örgütlerinin isimlerinin belirtilmesi böylece bu silahlı terör örgütlerinin isimlerinin kullanılması halinde telefon dinleme kararlarının rahatlıkla alınabileceğini sahip oldukları mesleki birikim sayesinde gayet iyi bilen şüphelilerin yetkilerini örgütün amacı doğrultusunda bu şekilde kullanmaları.”




14 yıl önce