|

Orkidelerle uğurlandı

İş adamı Vitali Hakko, Vakko'nun Merter'deki fabrikasında ve Galata'daki Neve Şalom Sinagogu'nda düzenlenen törenlerin ardından Ulus'taki Musevi Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Müslüm Bayburs
00:00 - 13/12/2007 Perşembe
Güncelleme: 02:06 - 13/12/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Orkidelerle uğurlandı
Orkidelerle uğurlandı

Hazır giyim sektörünün duayeni olarak anılan, Vakko'nun kurucusu iş adamı Vitali Hakko, dün son yolculuğuna uğurlandı. Vitali Hakko'nun cenazesi, Merter'de bulunan Vakko fabrikasında düzenlenen törenin ardından, dini tören için, polis eskortu eşliğinde Galata'daki Neve Şalom Sinagogu'na getirildi. Hakko için Vakko'nun Merter'deki fabrikasının bahçesinde kurulan çadır içinde tören düzenlendi. Hakko'nun çadırda hazırlanan platforma konulan tabutunun önüne, büyütülmüş bir fotoğrafı ile üzerinde "Cem", "Vaytel'ciğim" ile "Papiciğim" yazılı beyaz orkidelerle bezeli kalp şeklinde çiçek bırakıldı.

Burada düzenlenen törene, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, işadamı Rahmi Koç, oğlu Ali Koç, DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, oyuncu Tekin Akmansoy, Haldun Dormen, işadamı Jak Kamhi'yle birlikte Vitali Hakko'nun eşi Ketty Hakko, oğlu Cem Hakko ve çok sayıda seveni katıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün çelenk gönderdiği törende, yoğun güvenlik önlemleri alındı.

7 GÜNLÜK DERİN MATEM

Yahudi geleneklerine göre Hakko'nun cenazesinin bulunduğu araç, dini tören boyunca si-nagogun önünde bekletildi. Hakko'nun cenazesi dini törenin ardından Ulus'taki Musevi Mezarlığı'na defnedildi. Definin ardından Vitali Hakko'nun kan bağı bulunanlar, ilk 7 günü derin matem, ay tamamlanıncaya kadar geçen 3 haftayı da matem olarak tamamlayacakları öğrenildi.


İşçilerine baba gibi yaklaşırdı
  • Hakko'nun iş ortağı Alberto Elhadef, Vakko'nun 73 yıl önce "Şen Şapka" adıyla Vitali Hakko'nun bebeği olarak dünyaya geldiğini ve bugün, kocaman bir adam olan o bebeğin babasına veda edeceğini söyledi. Elhadef, "Ama insan nasıl böylesine sevdiği ve saydığı birine veda eder? Aramızda Vitali Hakko'nun sihirinin değmediği kimse yoktur" dedi.
  • DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hakko'nun tekstil sektörünün duayenlerinden biri olduğunu ifade ederek, "Onun işyerlerinde de grev yaptık, ama o olduğu için değil, grup sözleşmesi olduğu için grev yaptık. Kendisiyle yan yana gelerek sorunları çözen bir diyaloğumuz oldu" şeklinde konuştu.
  • Vakko'da örgütlü Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Yedikule Şube Başkanı Sabahattin Çetin de, Hakko'nun işçilerine baba şefkatiyle yaklaştığını dile getirerek, "Hiçbir zaman paramıza göz dikmedi. Bugün Türkiye'de böyle işverenler parmakla gösterilecek kadar az" dedi.
  • TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Vitali Hakko'nun vefatının Türkiye için büyük bir kayıp olduğunu ifade ederek "Vakko markasının yaratıcısı, değerli işadamı Vitali Hakko'nun vefatı ülkemiz ve Türk iş dünyası için büyük bir kayıptır" dedi. Yalçındağ, TÜSİAD camiası ve iş dünyası olarak, Hakko'nun Türkiye'ye yaptığı hizmetleri her zaman hatırlayacaklarını söyledi.

    Vatan bir tanedir

    Uzun yıllar Vitali Hakko ile çalışan Deniz Adanalı da, Hakko'nun pekçok dostunun söylediği gibi Türkiye'ye çok şey verdiğini söyledi. Vitali Hakko'nun, bir akrabası Türkiye'den bir başka ülkeye yerleşirken, "Vatan bir tanedir" dediğini de anlatan Adanalı, "O bir Türkiye âşığıydı. O çok güzel bir Türk'tü. Sevgili Vitaliciğim, vatanının tarihinde çok güzel bir sayfaya sahipsin" diye konuştu.



  • 16 yıl önce