|

Otomotiv satışında tarihi rekor kırıldı

ODD Başkanı İbrahim Aybar, eylül ayındaki otomobil satışlarının Türkiye otomotiv tarihinin rekoru olduğunu belirtti

Aa
00:00 - 13/10/2009 Salı
Güncelleme: 22:46 - 12/10/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Otomotiv satışında tarihi rekor kırıldı
Otomotiv satışında tarihi rekor kırıldı

ODD Başkanı İbrahim Aybar, eylül ayındaki otomobil satışlarının Türkiye otomotiv tarihinin rekoru olduğunu belirtti

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Eylüldeki otomobil satışlarının Türkiye otomotiv tarihinin rekoru olduğunu belirterek, 'Gelecek yıl 2009 rakamlarına ulaşmamız şu an itibariyle çok zor görünüyor' dedi.

Aybar, Türkiye'nin, otomotiv sektöründe dünyanın 15'inci ülkesi, AB'nin ise 5'inci büyük üretim üssü olduğunu bildirdi. 1 milyon adete yakın otomobil ihracatının yapıldığına işaret eden Aybar, 'Bu yıl global krizden dolayı ihracat rakamlarında geçen yıla oranla düşüş olacak' dedi.

Global krize bağlı durgunluk yaşanırken, ÖTV indirimi süreciyle sektörün çok iyi bir performans yakaladığına işaret eden Aybar, şöyle konuştu: 'ÖTV indirimiyle rahat bir nefes aldık ve uygulama süresince yapamayacağımız, hedeflemediğimiz satışları yapma imkanı bulduk. Otomotiv fabrikalarında herhangi bir daralma, herhangi bir işçi çıkarma olmadı. Bunlar sektör açısında çok ciddi kazanımlar.'

SATIŞLAR İKİ KATINA ÇIKTI

Aybar, Eylülde Türkiye otomotiv tarihinin rekoru olan bir ay yaşandığını, 81 bin 390 satışa ulaşıldığını belirterek, 'Bu satışlar hakikaten bir rekordur. Bu yıla kadar en fazla yapılan Eylül satışı 62 bin civarında oldu. 2 katı üzerinde bir satış gerçekleşti' diye konuştu. Aybar, 'Türkiye üretilen veya getirilen araç vatandaşımıza ulaşırken, ulaştığı fiyat AB'de insanlara ulaşan fiyattan daha yukarıda. Şimdi burada bir paradoks var. Bu paradoksun kaynağında tabii ki tescildeki vergi yükü yatıyor' dedi. Aybar, "Türkiye'de 16 yaş üstü binek ve ticari araç sayısının 3 milyon civarında olduğuna da dikkati çekti.



15 yıl önce