|

Özel Tim tetikte

PKK/KADEK'in ateşkese son verdiğini açıklamasının ardından Emniyet Teşkilatı, bölgede eylemlerin artması ihtimaline karşı bölgeye 400 yeni Özel Tim personeli gönderdi.

Yeni Şafak
00:00 - 4/09/2003 Perşembe
Güncelleme: 11:14 - 23/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

PKK/KADEK'in ateşkesi sona erdirdiğini açıklaması üzerine, Özel Harekat Daire Başkanlığı'na mensup 400 personel, önceki gün Güneydoğu'ya gönderildi. Bir süredir Gölbaşı Polis Eğitim Merkezi'nde eğitim gören 400 Özel Tim elemanı Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Bingöl, Mardin, Muş, Batman, Bitlis, Siirt ve Ağrı'da görev yapacak.

Yeni Şafak'a bilgi veren Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay, halen Güneydoğu'da 3 bin Özel Tim personelinin görev yaptığını belirterek, gidenlerle birlikte bu sayının 3 bin 400'e yükseldiğini bildirdi. Türkiye genelinde toplam 4 bin 400 Özel Tim elemanının bulunduğunu hatırlatan Oktay, 1983'te kurulan Özel Harekat Daire Başkanlığı'nın, terörle mücadele şimdiye kadar 111 elemanını şehit verdiğini söyledi.

Yönetmelik de yayınlandı

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı, operasyonlarda uyulacak kurallar hakkında ilk defa bir yönetmelik hazırladı. Yönetmeliğe göre, operasyonlarda psikolog ve psikiyatristlerden faydalanılacak.

ABD'deki uygulamaları hatırlatan yönetmeliğe göre, operasyonlarda uzman emniyetçilerin olmadığı durumlarda psikolog, psikiyatrist veya bir doktor görevlendirilecek. Bu görevli operasyon sorumlusu ile hedef arasında irtibatı sağlayarak arabuluculuk yapacak. "Ani (tesadüfi) Operasyonlar" ile silahlı çatışma riski olmayan "Münferit Operasyonlar"da yönetmelik uygulanmayacak. "Ani Operasyonlar" başlatılırken, istihbarat biriminin hazırlayacağı "Acil Durum Planı" dikkate alınacak.

Ambulans, itfaiye, kamera

Operasyon sırasında bir ambulans ve itfaiye ekibi de hazır bulundurulacak. Operasyonun hiçbir aşamasında yakalama amacı dışında hiçbir personel tarafından atış yapılamayacak. Operasyonlarda mutlaka Özel Harekat personeli olacak. Özel Tim bulunmayan illerde ise merkezden takviye istenecek. Operasyon öncesi ilgili birim, istihbarat birimleriyle de irtibata geçerek hazırlık çalışması yapacak. Operasyon alanı tanımlanacak, operasyon alanı görüntülenecek.

Hedefte bulunan şahıslar ve yanlarında silah, patlayıcı madde bulunup bulunmadığı, muhabere imkanlarına sahip olup olmadıkları araştırılacak. Cumhuriyet savcıları bilgilendirilecek ve talimatları alınacak.

Özel Tim'i Özal kurdurdu

Özel Tim 1983 yılında merhum Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde, gönüllü polislerin arasından seçilen özel bir birim olarak, PKK terörüne karşı mücadele etmek amacıyla kuruldu. Bu birim, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Harekat Dairesi Başkanlığı nezdinde oluşturuldu. Başlarına ise adı daha sonra Susurluk olayına karışan İbrahim Şahin getirildi. Susurluk davasında yargılanıp mahkum olan Şahin, geçirdiği trafik kazasında yaralanıp sakat kaldığı için, Cumhurbaşkanı'nın özel affı ile tahliye edildi. Özel Harekat Daire Başkanlığı'nın başında emniyet müdürü Behçet Oktay görev yapıyor.

  • EVİN GÖKTAŞ, ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



    #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce