|

Palaz hakkında 3 dava birden

TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz’ın da bulunduğu bazı kişiler hakkında hazırlanan 3 iddianame kabul edildi. Davalar ‘kamu kurumunun zararına dolandırıcılık’, ‘resmi belgede sahtecilik’, ‘sahte diploma’ ve ‘iftira’ suçlarını kapsıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 30/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 00:28 - 30/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Ankara Başsavcılığının, sanıkları arasında eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve BİLGEM Başkanı Hasan Palaz'ın da bulunduğu bazı kişiler hakkında hazırladığı üç iddianame, mahkemelerce kabul edildi.


Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan ilk davanın iddianamesinde, Palaz ile birlikte TÜBİTAK görevlisi 6 sanık, şartları uymayan kişiyi uzman olarak işe başlatarak, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık” ve “resmi belgede sahtecilik” ile suçlanıyor.



165 BİN LİRA HAKSIZ MAAŞ


İddianamede, 2011'e kadar hızlı ve güvenilir şekilde bilimsel araştırma grafiği yükselen TÜBİTAK'ın, “kurumun batırılması ve iş yapamaz hale getirilmesi”nin amaçlandığı, “Palaz ve ekibinin özel ve önemli işleri örgüt adına başardıkları” savunuldu. Sanıklardan Cevdet Aydın'ın sahte lisans diplomasıyla uzman olarak işe alındığının belirlendiğine yer verilen iddianamede, Kadir Bülbül, Burhan Güneş, Behra Güler ve Halil Can'ın, “üstten gelen talimata uyarak Aydın'ın verdiği diplomanın noterden onaylı suretiyle ilgili hiçbir araştırma yapmadıkları kaydedildi. Aydın'a, çalıştığı dönemde toplam 164 bin 704 lira ödendiği bildirildi.



SAHTE DİPLOMA'DAN 2. DAVA


Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine açılan diğer davanın iddianamesinde de birim yöneticisi Hasan Başaran'ın, lise mezunu olduğu halde sahte ODTÜ bilgisayar mühendisliği lisans diploması ile sahte kriptografi yüksek lisans diplomasının onaysız fotokopileri ile işe alındığı tespiti yapıldı. İlgili yönetmelikte, işe alımlarda kişilerin öğrenim belgelerinin aslı veya kurumundan onaylı örneğinin istenmesi emri bulunduğu hatırlatılan iddianamede, Başaran'ın özlük dosyasında bu belgelerin onaysız fotokopilerinin bulunduğu, bunları alan kişilerin belge aslını istemeden işlem yaptıkları bildirildi. İddianamede, Başaran'ın, askerlik şubesi, belediye başkanlığı ve BİLGEM'e üç kez sahte diploma vererek, resmi belgede sahtecilik suçunu üç kez işlediği ve kamu kurumlarını iki kez dolandırdığı ifade edildi.



Kurum örgüt üyelerine teslim edildi


Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine açılan ikinci davanın iddianamede Hasan Palaz'ın 2011'de başlattığı operasyonla TÜBİTAK'ın uzman yönetici ve personelini tasfiye edip, kurumu sahte diplomalı, uzman olmayan ve sahte rapor düzenleyen örgüt üyelerine teslim ettiği belirtildi.



3. DAVA İFTİRADAN


Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan dava ise Palaz'ın Başbakanlık çalışma ofisine böcek konulmasına ilişkin davada “böceğin konulma tarihinin erkene alınması konusunda kendisini tehdit ettiğine” ilişkin bir haberde 'Başbakanlık Teftiş Kurulu Müfettişi Mehmet Emin Baysa'ya iftira attığı ileri sürüldü.


#Hasan Palaz
#paralel yapı
#bilgem
9 yıl önce