|

Palaz için suç duyurusu

Bir dönem paralel yapının kripto üssü haline getirilen TÜBİTAK, eski yöneticiler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Aralarında BİLGEM Başkanı Hasan Palaz’ın da bulunduğu 5 eski yönetici, diplomasına ve askerlik durumuna bakmadan personel alımı yapmakla suçlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:07 - 6/01/2015 Salı
Yeni Şafak
Bir dönem paralel yapının kripto üssü haline getirilen TÜBİTAK’ta, eski yöneticiler için suç duyurusunda bulunuldu. Eski yöneticiler; TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve BİLGEM Başkanı Hasan Palaz, İdari İşler Başkan Yardımcısı Burhan Güneş, İnsan Kaynakları Birim Yöneticisi Halil Can, Başuzman Kadir Bülbül ve Uzman Yardımcısı Behra Güler Erdoğdu hakkında Cevdet Aydın isimli personelin diplomasına ve askerlik durumuna bakmadan işe başlattıkları için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. 

LİSE MEZUNU STOK UZMANI

Palaz döneminde yaklaşık 2 bin 400 kişinin TÜBİTAK’ta işe alındığı tespit edilirken, işe alınan bu kişilerden usulsüz olanların olup olmadığının da araştırmasının sürdüğü öğrenildi. Hasan Palaz’ın başında bulunduğu TÜBİTAK eski yöneticileri, Cevdet Aydın isimli lise mezunu muhasebeciyi, üniversite mezunu uzman olarak işe aldı. Bu kişinin kuruma sahte üniversite diploması verdiği, ancak yöneticilerin bunu göz ardı ettiği bildirildi. 

ASKERLİK BELGESİ VERMEMİŞ

Cevdet Aydın isimli personelin 11 Nisan 2012 tarihinde kuruma bağlı Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nin (BİLGEM) Demirbaş ve Stok Kontrol Birimi nezdinde uzman olarak göreve başlatıldığını belirlendi. Lise ile üniversite mezunu arasındaki fark ortaya çıkacağı için askerlik durum belgesi de istenmeyen Cevdet Aydın, uzman kadrosunda aylık 2 bin 800 lira maaş ve 4 ayda bir de bir maaş ikramiye ile 2,5 yıl çalıştırıldı. Şahsın işe alımında TÜBİTAK Personel İşe Alma, Atama, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarını düzenleyen 5. Madde kapsamında uzman statüsünde işe alımlarda ‘en az lisans derecesinde’ öğrenim şartına uyulmadığı ortaya çıktı. Cevdet Aydın’ın işe girmek için Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’ne ait sahte lisans diplomasını kuruma sunduğu, ancak yöneticilerin bunu teyit etmeden kişiyi işe aldığı tespit edildi.

İLİŞKİLER DEŞİFRE OLDU

Bu durumun ortaya çıkması üzerine TÜBİTAK, Cevdet Aydın’ı 25 Aralık 2014 tarihinde savcılığa bildirdi. Aydın savcılıkta verdiği ifadede, BİLGEM’e başvurduğunu, işe girmeden birkaç ay önce Dursun isimli biriyle tanıştığını ve bu kişiden 300 TL karşılığında diploma fotokopisi aldığını kabul etti. Cevdet Aydın, “İşe girerken kuruma sunduğum diplomanın aslı bende değil, fotokopisini kullandım” ifadeleriyle durumunu anlattı. Cevdet Aydın’dan 2,5 yıl boyunca 2 bin 800 lira maaş üzerinden aldığı para, 164 bin 704 lira 67 kuruş olarak faizi ile geri istendi. 

KAMUYU ZARARA UĞRATTILAR

TÜBİTAK, sözü edilen üst düzey yöneticilerin personeli eksik evrakla işe başlatarak görevlerinin gereklerine aykırı davrandıkları veya görevlerinde ihmal göstererek, görevlerini kötüye kullandıkları için kamuyu zarara uğratmış olmaları sebebiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.
#TÜBİTAK
#Hasan Palaz
#Burhan Güneş
9 yıl önce