|

Papa ayini Türkçe açtı Türkçe bitirdi

Aa
00:00 - 29/11/2006 Çarşamba
Güncelleme: 13:18 - 29/11/2006 Çarşamba
Yeni Şafak
Papa ayini Türkçe açtı Türkçe bitirdi
Papa ayini Türkçe açtı Türkçe bitirdi

Vatikan Devlet Başkanı ve Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, İzmir'in Selçuk ilçesindeki Meryemana Evi'ni ziyaretinin ardından, burada düzenlenen ayine katıldı.


Papa, Meryemana Evi'nin yanında bulunan alanda hazırlatılan özel bölümde düzenlenen ve yaklaşık 1,5 saat süren ayinde açılış dualarının ardından yaptığı konuşmada, Meryemana Evi'nin Hristiyan dünyası için çok önemli bir mekan olduğunu belirterek, kendisinden önce Papa 6. Paul ile Papa 2. Jean Paul'ün burayı ziyaret ettiğini ve Hristiyan dünyasına önemli katkılar yapan Papa 23. Johanna'nın da papa seçilmeden önce Ocak 1935-Aralık 1944 tarihleri arasında Papalık temsilcisi olarak Türkiye'de görev yaptığını hatırlattı.


Papa 23. Johanna'nın Türk halkına değer verdiğini ve Türklere hayranlık duyduğunu dile getiren 16. Benediktus, Johanna'nın "Ben Türkleri seviyorum, doğal niteliklerini takdir ediyorum" sözlerinden alıntı yaptı.

Ayine katılmak için Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden ve dünyanın dört bir yanından Meryemana Evi'ne gelenlere teşekkür eden Papa, Türkiye'de bulunan Hristiyan cemaatine de seslenerek, "İsa'nın küçük sürüsü, bu kutsal topraklardaki mevcudiyetiniz için size teşekkür ederim" diye konuştu.

Meryemana Evi'nde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Papa, "Kıtalar arası bir köprü olan bu topraklarda barış ve esenlik için bir arada yaşamak önemlidir" dedi.


'BİRLİK İÇİNDE OLMALIYIZ'

Konuşmasında dünyanın evrensel barışa, silahsızlanmaya ve karşılıklı anlayışa ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Papa, evrensel esenlik prensibinin hayata geçirilebilmesi için Hristiyanlar arasındaki anlaşma ve birleşme arzusunun giderek daha fazla ön plana çıktığını söyledi. Papa, "Birlik içinde olmak büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Papa, İtalyanca yaptığı sekiz dakika süren konuşmasını, Türkçe "Aziz Meryem, bizim için dua et" sözüyle tamamladı.

Vatikan'ın renkleri olan sarı ve beyaz kurdeleler ve çiçeklerle süslü bahçede ayin Türkçe, İtalyanca, Almanca, Fransızca, Latince dualar ve ilahilerle devam ederken, insanlık barışı, uluslararası kurum ve kuruluşların adaletli ve merhametli olmaları için de dualar okundu. Ayinde ayrıca Müslümanların inancında Meryemana'nın özel ve saygın bir yeri olduğu da belirtilerek, Müslümanlar için de dua edildiği belirtildi.

Ayinin sonunda Papa, ayine katılan rahipleri tek tek selamlayarak, onlara bugünün anısına keselerin içinde küçük birer hediye verdi.




Ayin, ev sahibi konumundaki İzmir Başpiskoposu Ruggero Franceschini'nin açılış konuşmasıyla başladı. Türkiye'nin farklı bölgeleri ve yurt dışından gelen cemaate teşekkür eden Franceschini, "Yüreklerimizde bu karşılaşmanın heyecanını taşıyacağız" dedi.


Papa'nın ziyaretinin büyük önem taşıdığını ifade eden Franceschini, bu ziyaretin Katolik, Protestan, Ortodoks ve İslam dünyası mensupları arasında anlayış ve barış getirmesini diledi. Franceschini, Meryemana'nın Hristiyanlar kadar Müslümanlar için de çok sevilen bir kişilik olduğunu dile getirerek, "Burada tek Allah'ın evlatları olarak toplandık" diye konuştu.

Franceschini ayrıca, geçen yaz Meryemana Evi'nin içinde bulunduğu Bülbül Dağı mevkisindeki orman yangınlarına da değinerek, başta İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal olmak üzere yangınların söndürülmesi için büyük gayret sarf eden Türk yetkililere içtenlikle teşekkür etti.

Franceschini, Meryemana Evi'nin bulunduğu alanın özenle korunmasına yıllardır katkıda bulunan Selçuk Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı makamlarına da teşekkür etti.

Papa 16. Benediktus'un, beraberindekilerle birlikte öğlen yemeğini Meryemana Evi'nin bulunduğu bölgede yiyeceği bildirildi.

Ayinin tamamlanmasının ardından alandan ayrılırken, kendisine sevgi gösterisinde bulunanları uzun süre selamlayan Papa, kendisine verilen Türk Bayrağını da salladı.



Ayinde Türkiye'de bulunan kiliselerin temsilcileri, ev sahibi Selçuk Kaymakamı Aziz İnci, İzmir'deki meslek kuruluşlarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra çok özel bir konuğun bulunduğu öğrenildi. 1800'lü yıllarda rüyasında Meryemana Evi'nin bulunduğu yeri gören Alman rahibe Katherina Emmerich'in rüyasında gördüklerine ilişkin yazılan kitabı okuyan ve buranın bulunması için ilk çalışmaları başlatan İzmir'de görev yapmış rahibe Adele Mania'nın kuzeni Mandat Gracey ve ailesi de bugün yapılan ayinde özel davetli olarak hazır bulundu.




Papa, Meryemana Evi'ne gelişte arka bölümdeki girişi kullandı. Doğrudan Meryemana Evi'ne giren Papa ve kardinalleri dışında kimse içeriye alınmadı.


Burada yaklaşık 8 dakika kalan Papa, çıkışta kendisine tezahüratta bulunanların yanına gitti ve tek tek iyi dileklerini kabul etti. Papa daha sonra ayini başlattı.



Bu arada, güvenlik gerekçesiyle Meryemana Evi'nin alt bölümündeki otoparkta bekletilen gazetecilere içeriye alınabilecekleri söylendi. Bunun üzerine giriş kapısında izdiham yaratan gazetecilerin bir bölümü içeriye alındı. Gazetecilerin tamamı alınmadan girişlerin durdurulması üzerine jandarmayla basın mensupları arasında tartışma çıktı.

Ayine davetli olarak katılan İzmir Ticaret Borsası Başkanı Tuğrul Yemişçi, Papa'nın kendilerine Vatikan tarafından yaptırılan özel madalyonu hediye ettiğini belirterek, "İzmir ve Türkiye için güzel bir etkinlik oldu" dedi.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da Türkiye'nin tanıtımı açısından önemli etkinliğin gerçekleştirildiğini ifade etti.


17 yıl önce