|

Paris'te Türk İş Merkezi açıldı

Paris'te Türk İş Merkezi'nin açılışı dolayısıyla Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Emie, Fransa'nın, Türkiye ile dengeli ticaret yürüten ender ülkelerden biri olduğunu belirterek, Türk yatırımcıları ve şirketlerine “Fransa'ya gelin” diye seslendi.

Aa
00:00 - 14/12/2010 Tuesday
Güncelleme: 21:51 - 14/12/2010 Tuesday
Yeni Şafak
Paris'te Türk İş Merkezi açıldı
Paris'te Türk İş Merkezi açıldı

Fransa'da yatırım yapmayı düşünen Türk iş adamlarına Fransa'daki yerleşimlerini kolaylaştırmak ve kiralık ofis imkanı sunmak amacıyla Paris'te Türk İş Merkezi açıldı.

Merkezin açılışı dolayısıyla Beyoğlu'ndaki Fransız Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie, Türk İş Merkezi'nin Fransa Yatırım Ajansı (IFA) ile emlak konusunda uzman Regus firmasının işbirliğiyle Paris Charles de Gaulle havaalanının Türk Hava Yolları ve Air France'ın Türkiye'den gelen uçuşları için kullandığı 1 No'lu terminalde açıldığını bildirdi.

Bu çalışmanın, Fransa'da yatırım yapıp yapmama konusunda tereddütler taşıyan Türk şirketlerine verdiği mesaj açısından takdiri hak ettiğini ifade eden Emie, Türkiye ile Fransa'nın güçlü ekonomik ve ticari bağlara sahip olduğunu, Fransa'nın, Almanya'nın ardından İngiltere ve İtalya ile birlikte Türkiye'nin ikinci sırada gelen müşterileri grubunda yer aldığını söyledi.

Emie, Türkiye'deki yerleşik Fransız şirketlerinin sayısının 400 olduğunu, Fransa'nın doğrudan yabancı yatırımlar stoku çerçevesinde Türkiye'nin, 2. sırada gelen yabancı yatırımcı konumunda bulunduğunu vurguladı.

Günlük hayatta önem arz eden birçok marka ve ürünün Fransa'nın ticari imajına büyük bir görünürlük kazandırdığını, Fransa'nın yalnızca tüketim malları değil, havacılık, otomotiv, savunma elektroniği, kamu taşımacılığı ve enerji gibi sektörlerdeki yüksek teknolojisinin de söz konusu olduğunu dile getiren Emie, 'Renault Türkiye'nin birinci sıradaki ihracatçı şirketi. En çok vergiyi Renault ödüyor. Citroen Fransa'dan çok İstanbul ve Ankara sokaklarında var. Türkiye, Fransa'nın önemli bir ortağı. Fransa'dan Türkiye'ye gerçekleştirilen ihracatın AB dışında Birleşik Devletler ve Çin'den sonra 3. sırada yer aldığı biliniyor mu? Türkiye, Fransa'nın müşterisi ülkeler arasında 2010 yılının 9 ayı içinde üç sıra yükselerek dünya üzerinde 10. sırada yer aldı' dedi.

Emie, Fransa'nın Türkiye ile dengeli ticaret yürüten ender ülkelerden biri olduğunu belirterek, 'Önemli olan ilişkinin karşılıklı ve dengeli olmasıdır. 2009'da toplam 10 milyar avro olan toplam ticaret hacminin 2012'de 15 milyar avroya çıkarılması kararlaştırılmış ve hedefe emin adımlarla ilerleniyor. 2010 yılının sonunda 11,5 milyar avroya ulaşmayı bekliyoruz' diye konuştu.


-'İKİLİ DOĞRUDAN YATIRIMLAR DENGELİ DEĞİL'-

Bu ilişkiye rağmen ikili doğrudan yatırımların dengeli olmadığına işaret eden Emie, Türkiye'de yerleşik ve 100 bin kişiyi istihdam eden 400 Fransız şirketine karşılık Fransa'da yaklaşık bin kişiyi istihdam eden 35 Türk şirketinin mevcut olduğunu belirtti. Emie, şunları söyledi:

'Bu tuhaf bir durum. Fransa, ekonomik alan da dahil olmak üzere son derece cazip ülke. Vergi kredisinin üç katına çıkarılması, verimli yatırımlardan alınan verginin kaldırılması, çalışma kanununun yumuşatılması, yetenek ve yeterlilik oturum izni, son yollarda Fransa'nın çekiciliğinde gerçekleştirilen reformların sayıca artışı, nitelikli ve verimli çalışması, altyapıların mükemmelliğiyle Avrupa'nın en cazip ülkelerinden bir tanesi. Fransa aynı zamanda doğrudan yabancı yatırımlar açısından dünyada 3. sırada yer alıyor. Bu nedenle Tüm dünyadan şirketler yatırım yaparken Türk şirketlerinin ilgisizliği anormal bir durum. Mesajım son derece açık; Türk yatırımcılar ve şirketler Fransa'ya gelin. Bilin ki Fransa size büyük misafirperverlik gösterecek.'

Fransız hükümetinin Türk yatırımcılara Fransa'daki yatırım olanaklarıyla ilgili bilgilendirmek ve ülkelerini ziyaretlerinde eşlik etmek üzere Türkiye'de Fransız Kalkınma Ajansı (AFII) bürosu açtığını ve bu büroya 3 ay gibi kısa sürede 27 yatırım projesi sunulduğunu anlatan Emie, Fransa piyasasını denemek isteyen şirketlerin sorun yaşamamaları için daha fazlasını yapmak ve Paris'te bir Türk İş Merkezi kurmak istediklerini dile getirdi. Emie, artık Türk yatırımcıların Fransa'ya gelmemeleri için bahanelerinin kalmadığını ifade ederek, 'Çok fazla vergi ve grev var diye düşünüyor olabilirsiniz ama bu doğru değil. Rakamlar da bunu gösteriyor. Türk yatırımcıları Fransa'ya bekliyoruz' diye konuştu.


-SARKOZY'NİN TÜRKİYE'YE ZİYARETİ-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Büyükelçi Emie, Fransa'ya yatırım için gidecek Türk iş adamları için vize konusunun sorun olmayacağını belirterek, yeni birtakım izinler getirdiklerini ve İstanbul ve Ankara'da iş adamları için çok hızlı vize çıkarıldığını söyledi.

Türkiye'de vize almak için 48 veya 72 saate ihtiyaç olduğunu, Başkonsolosluğun da yılda 100 bin Türk vatandaşına vize verdiğini belirten Emie, Türk iş adamlarına uzun süreli vize imkanı sağlanacağını, Fransa'da Türk yatırımlarının önünü açmak için bu süreci kolay hale getirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Emie, 'Vize ekonomik ilişkilerimizin önünde kesinlikle bir engel olmayacak' dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Türkiye ziyaretinin iki ülke arasındaki ortaklığı güçlendirmek açısından gündeme alındığını da belirten Emie, 'Karşılıklı öncelikler doğrultusunda gündemimizde böyle bir ziyaret öngörülüyor ama tam olarak tarihi ve ne şekilde gerçekleşeceğini söyleyemem' dedi.


-REGUS EMEA TİCARİ MÜDÜRÜ FOULARD-

Fransa Yatırım Ajansı IFA ve Regus EMEA Ticari Müdürü Jean Marc Foulard da, projenin çok büyük başarıya ulaşacağına inandığını ifade ederek, bütün iş adamlarına, nerede, ne zaman, nasıl isterlerse iş kurabilmelerine yardımcı olacaklarını söyledi.

Regus'un 1.500 şehirde 100 merkezle hizmet verdiğini ve Fransa'da 50, Türkiye'de ise 4 merkezinin bulunduğunu belirten Foulard, kurulan ortaklığın yabancı direkt yatırımlarını Fransa'ya yönelten şirketlere fırsatlar sunacağını kaydetti.

Toplam 1500 metrekarelik alanın üçte birinin Türk şirketlerine sunulduğunu ve 2011 yılında Türk şirketlerine özel fiyatlarla hizmet sunacaklarını anlatan Foulard, tüm ofislerin mobilyalı olduğunu, birkaç saat ya da birkaç ay kullanılabileceğini ve 3 dil konuşan çalışanların şirketler için rezervasyon yapacağını kaydetti.

Foulard, merkezde son derece esnek bir hizmet sunulduğunu, 4 bin toplantı salonu bulunduğunu, 2500 salonda video konferans yöntemiyle görüntülü toplantı imkanı sağlandığını belirtti.

Foulard, 'Türk şirketlerinin yöneticilerine, Fransa'ya gelmelerini ve deneyimlerini burada kullanmalarını öneriyoruz. Bu alanda onlara yardımcı olmak için fırsat sunacağız. Yaklaşık 800 şirket bizim imkanlarımızdan yararlanıyor. Önümüzdeki yıllarda duyacağımız başarı hikayelerinde çok sayıda Türk şirketinin de katkısı olacak' dedi.

İş Merkezinde 24 saat içinde bir şirketin kurulup yerleşik hale gelebileceğini ve bunun için ayda 60 avro (120 TL) ödeneceğini, ancak bir büroya sahip olmak istenmesi halinde 2 bin TL ödeneceğini belirtti.

IFA Türkiye Genel Müdürü Geraldine Filippi de, ofislerine 3 ayda tarımsal gıda, tekstil, lojistik, tıbbi malzeme, otomotiv ve kozmetik gibi sektörlerden 27 proje aldıklarını, Paris'teki Türk İş Merkezi'nde modacı Cengiz Abazoğlu'nun kendi markası için ofis kiraladığını, önümüzdeki aylarda da bir butik açacağını söyledi.


13 years ago